«ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΔ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ»



Στην Ολομέλεια της Βουλής, χθες, στο πλαίσιο συζήτησης επί της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς», ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, για άλλη μία φορά, «άδειασε» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνοντάς τα στην τύχη τους, να συνεχίσουν να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για την πατρίδα, ενώ η κυβέρνηση, σφυρίζοντας αδιάφορα, τους κοροϊδεύει, αυτούς και τις οικογένειές τους, που πίστεψαν ότι η πολιτεία θα ενσκήψει στα προβλήματά τους και θα δώσει λύση σ’ αυτά … Εις μάτιν όμως … τους αφήνει ξεκρέμαστους.

Ένα κρίσιμο ζήτημα για τα στελέχη των ΕΔ συζητήθηκε χωρίς αποτέλεσμα στο πλαίσιο της υπόψη τροπολογίας, αυτό της έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), το οποίο θα καθορίζει εκ νέου το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού, και, της αποζημίωσης εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που εκκρεμεί από το 2015, καθώς η τελευταία, 5η, προθεσμία έληξε στις 31/12/2020.
Μέσω του άρθρου 6 της υπόψη τροπολογίας αίρεται η αποκλειστική προθεσμία που προέβλεπε η προηγούμενη διάταξη, «… εντός αποκλειστικής προθεσμίας εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος …», για την έκδοση του ΠΔ που αφορά στον τρόπο καθορισμού αποζημίωσης των δαπανών μετακίνησης στελεχών των ΕΔ.

Ο Υπουργός, επί σχετικού ερωτήματος που έθεσε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε «… η προθεσμία παρήλθε άπρακτη και είναι καλύτερο να έχουμε τη δυνατότητα, όταν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να την εκπληρώσουμε, παρά να βάλουμε μια δεύτερη προθεσμία που για λόγους δημοσιονομικούς θα παρέλθει άπρακτη, Προφανώς, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά δημοσιονομικά θέματα μόνιμα θα μπορούμε να δούμε από το 2023 και μετά. Όπως ξέρετε, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτή την ευχέρεια.» … γιατί κύριε Υπουργέ; Στοχεύετε να το αξιοποιήσετε ως προεκλογική παροχή στο μέλλον; Ποιο είναι επιτέλους αυτό το κόστος;

Η κυβέρνηση, μέσω του άρθρου 7, πολύ ορθά -κι εμείς προφανώς συμφωνούμε-, την ισόβια τιμητική παροχή που χορηγήθηκε στους οπλίτες που υπηρέτησαν στην Κύπρο, επεκτείνει και χορηγεί και στους δόκιμους εφέδρους αξιωματικούς στους εφέδρους αξιωματικούς, στους ανακαταταγέντες έφεδρους αξιωματικούς, καθώς και σ’ αυτούς που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Όμως, οι υπόψη διατάξεις, αν και παραμένουν σε εκκρεμότητα τόσα χρόνια, δεν είναι ένα τρέχον ζήτημα, εντάχθηκε στην υπόψη τροπολογία, με τόσα πολλά άρθρα, γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην στηριχθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα, μόνο και μόνο για να μην δοθεί η ευχέρεια να καταψηφισθεί η τροπολογία στο σύνολό της και μαζί με την τροπολογία να περάσουν οι διατάξεις του άρθρου 6 που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα για το σύνολο των στελεχών των ΕΔ.
Εν κατακλείδι, κύριε Υπουργέ, η προηγούμενη κυβέρνηση που ψήφισε τον υπόψη νόμο, αλλά και η δική σας κυβέρνηση, συνεχίζοντας την ίδια πρακτική, που 2,5 χρόνια δεν κατάφερε να εκδώσει ένα προεδρικό διάταγμα, φέρουν ακέραια την ευθύνη για την αδιαφορία τους απέναντι στα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. Ιδιαίτερα, η κυβέρνηση της ΝΔ με πλάγιο τρόπο καταργεί το νόμο και ακυρώνει τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. Όλο αυτό το διάστημα των 2,5 χρόνων στην κυβέρνηση, δεν έχουμε δει ουσιαστικά μέτρα που να αναβαθμίζουν το κύρος των στελεχών των ΕΔ τόσο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης/λειτουργίας, όσο και αυτών του οικονομικού χαρακτήρα, παρότι καθημερινά επιδίδονται στο έργο της αμυντικής θωράκισης της χώρας και όχι μόνο. 

Ως Κίνημα Αλλαγής, επί του θέματος, είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση (https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=413a3dcd-c082-421e-b453-ab9500fc05c6) και δημοσιεύσαμε σχετικά δελτία τύπου, όπως το «Πότε θα δώσετε λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των στελεχών των ΕΔ κύριε Υπουργέ;», μεταξύ των οποίων θιγόταν και το θέμα της έκδοσης του ΠΔ.

Σε μία ευνομούμενη πολιτεία πρέπει το ύψος της Ημερήσιας Αποζημίωσης να ανέλθει στο ποσό των 40€ και γενικά να εφαρμοσθούν όσα ορίζει το άρθρο 11 του ν.4336/15.
Η κυβέρνηση απαιτεί από τους πολίτες να είναι τηρητές των νόμων, αλλά η ίδια παρανομεί, αδιαφορώντας τόσο για τα προβλήματα των στρατιωτικών όσο κυρίως για την παραχώρηση σε αυτούς των νόμιμων δικαιωμάτων τους. Δεν είναι δυνατόν να έχει νομοθετηθεί μέσω του άρθρου 11 του ν.4336/15 ημερήσια αποζημίωση 40€, αντίστοιχη με τους δημοσίους υπαλλήλους και να μην εφαρμόζεται αναβάλλοντας επί τόσα χρόνια, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο κυρίως η παρούσα που καταργεί την έκδοση σχετικού ΠΔ. Η κοροϊδία στο μεγαλείο της!!! 

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση για άλλη μία φορά καταδεικνύει με απαράδεκτο τρόπο τη στάση της απέναντι στο έμψυχο δυναμικό των ΕΔ, μέσω της οποίας δεν τηρεί μία ίση και δίκαιη αμοιβή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα ανισότητα με τους υπαλλήλους του δημοσίου. Όχι μόνο όσον αφορά στην ημερήσια αποζημίωση των στελεχών, αλλά γενικότερα για τη μέριμνα που αρμόζει στα στελέχη που άοκνα υπηρετούν τα εθνικά θέματα. Από την υπερωριακή απασχόληση, τη νυχτερινή αποζημίωση και τόσα άλλα, μέχρι την αποζημίωση των στελεχών των ΕΔ που υπηρετούν σε μονάδες του Έβρου και για περισσότερο από 1,5 έτος αναμένουν να αποζημιωθούν για τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Ακόμη όμως και απέναντι στους αποστράτους όσον αφορά στη διακοπή των κρατήσεων του ν.4093/12 στο σχετικό μέρισμα που ακόμη δεν έχει γίνει παρά τις συνεχόμενες δεσμεύσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας από το βήμα της Βουλής.

Η πολυποίκιλη προσφορά όμως των στελεχών των ΕΔ τα οποία από την μία δίνουν καθημερινά την μάχη για την επαύξηση της αμυντικής θωράκισης της πατρίδας και από την άλλη βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα πολίτη όποτε τους ζητηθεί δεν βρίσκει ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Το ζήτημα της ημερήσιας αποζημίωσης θα έπρεπε να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όχι μόνο στα λόγια, αλλά στις πράξεις. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει τη στάση της.
Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι συνεχώς κοντά στα στελέχη των ΕΔ, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματός τους, ώστε αυτά να δύνανται ανενόχλητα να εκτελέσουν την αποστολή τους στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της μαχητικής ικανότητας των ΕΔ.

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας