Η Μεσόγειος "φλέγεται"! Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο «Χάρυ Τρούμαν»



Αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από την κοινοπραξία Exxon Mobil and Qatar Petroleum.

Το σκηνικό για την «τέλεια καταιγίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο παίρνει σάρκα και οστά σιγά σιγά καθώς όλα τα πιόνια μπαίνουν στη θέση τους.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου, είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από την κοινοπραξία Exxon Mobil and Qatar Petroleum.

Τόνισε δε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία να γνωρίζει την ακριβή ποσότητα φυσικού αερίου που υπάρχει στην αποκλειστική οικονομική της ζώνης.

Αυτά την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενος στο τεμάχιο 5 που δόθηκε στην ίδια κοινοπραξία από την Λευκωσία δήλωνε στην τουρκική Βουλή πως ΗΠΑ και Κατάρ δεσμεύτηκαν να μην μπουν στην «υφαλοκρηπίδα» τη Τουρκίας.

Συγκριμένα στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «όσον αφορά τη συμφωνία που υπογράφηκε από το Κατάρ και την Exxon, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι». «Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στις περιοχές που αδειοδοτούνται από την τδβκ χωρίς την άδειά μας. Επομένως, σε αυτή τη συμφωνία στο τεμάχιο 5 και οι δύο χώρες - η Αμερική και το Κατάρ - έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Η τδβκ και οι Τ/κ έχουν επίσης δικαιώματα σε όλο τον πλούτο γύρω από την Κύπρο. Γι` αυτό λέμε ότι θα συνεχίσουμε το εργασίες μας για τον τ/κ λαό στις περιοχές που αδειοδοτούνται από την τδβκ μέχρι να υπάρξει δίκαιη κατανομή», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Την ώρα που τα έλεγε αυτά ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας ανανέωνε την NAVTEX για το Ορούτς Ρέις βορείως της Κύπρου μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου το 2022.

Άσχετα πάντως από το τι ανέφερε ο Τσαβούσογλου στην Τουρκική Βουλή σχετικά με την φερόμενη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ, όλα δείχνουν πως η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να αφήσει τίποτα στην τύχη.

Το βράδυ της Τρίτης το πανίσχυρο αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν και η ομάδα μάχης που το συνοδεύει, μπήκαν στην Μεσόγειο πλέοντας στο στενό του Γιβραλτάρ, κατευθυνόμενο σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στην Ανατολική Μεσόγειο…

Η κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας βαθαίνει καθώς η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται. Έφτασε την Τρίτη τις 16,26 λίρες ανα ευρώ και τις 14,39 ανα δολάριο.

Τούρκοι πολίτες έφτασαν στο σημείο να κλαίνε έξω από φούρνους για ένα καρβέλι ψωμί ενώ βουλευτής του κεμαλικού CHP όντας γιος πορτοκαλοπαραγωγού άδειασε ένα καφάσι πορτοκάλια στο βήμα της τουρκικής βουλής.