ΗΠΑ- Γαλλία-ΝΑΤΟ "ευθυγραμμίζονται" για τον Ευρωστρατό! Τι μορφή θα έχει και ποια σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία



Ευρωστρατός και ΝΑΤΟ θα είναι αλληλένδετοι;

Οι εξελίξεις και τα Διεθνή γεγονότα  τρέχουν, επισπεύδοντας διαδικασίες και προσεγγίσεις μεταξύ συμμάχων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν  στο ΥΠΕΞ της Γαλλίας ,ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και οι οποίοι  παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στη συνέχεια.

Δηλώσεις ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν τη «στρατιωτική ενίσχυση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι «η Ρωσία θα πρέπει να μειώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια διπλωματική και πολιτική λύση και από αυτή την άποψη είναι ικανοποιημένος με τον διάλογο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να συζητούν αυτό το θέμα.

Δηλώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμβάλει στην ασφάλεια της ηπείρου, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι, «Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και  αυτό είναι προς το συμφέρον όλων». 
 
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι παρόλο που η Ουκρανία  δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όλοι οι σύμμαχοι υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία αυτής της χώρας.

Δηλώνοντας ότι οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης πολιτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η απόφαση για το αν η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ανήκει σε αυτή τη χώρα και πως  όταν η Ουκρανία υποβάλει αίτηση για ένταξη, 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν γι' αυτό και όχι άλλες χώρες
 
Δηλώνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ έχει ενισχυθεί, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για την άμυνα της Ευρώπης και ότι το 80% των οικονομικών πόρων του ΝΑΤΟ προέρχεται από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί με αυτές τις χώρες για να μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη.

Δηλώσεις Γάλλου ΥΠΕΞ
Ο Λε Ντριάν, από την άλλη, είπε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αλληλοσυμπληρώνονται για την ασφάλεια της ηπείρου και ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

Δηλώνοντας ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ουκρανία και ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ανταλλαγή πληροφοριών με το ΝΑΤΟ για αυτό το θέμα, ο Λε Ντριάν είπε, «Η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα έχει αναπόφευκτα σοβαρές στρατηγικές συνέπειες»

 
Ο Λε Ντριάν δήλωσε ότι συζήτησαν το ζήτημα της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα το απόγευμα στο Λίβερπουλ της Αγγλίας.

Δηλώσεις ΥΠΑΜ Γαλλίας
Η Parly σημείωσε επίσης ότι υπήρχε πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για λίγο, αλλά ξεπεράστηκε.

Εκφράζοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν χέρι-χέρι, η Parly είπε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τη βάση της συλλογικής άμυνας.

Δήλωσε τέλος ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν ευθύνες σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και ότι θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις ιδιαίτερα κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Με άρθρο μας πρίν λίγες ημέρες  είχαμε επισημάνει ότι ορίζονται οι  τελικές γραμμές από ΕΕ-ΗΠΑ οι οποίες ξεκινούν σύντομα διάλογο για την άμυνα και την ασφάλεια , προκειμένου Ευρωστρατός και ΝΑΤΟ να είναι αλληλένδετα

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις  του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και των Γάλλων ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ, προλειαίνοντας το έδαφος  έτσι για τον διάλογο μεταξύ ΝΑΤΟ -ΕΕ που επίκειται σύντομα 

 
Υπενθυμίζουμε ότι ο διάλογος ΗΠΑ-ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, σύμφωνα με δήλωση  την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και του επικεφαλής  της ΕΕ Josep Borrell.

Η πρώτη συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών υποθέσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA).

Το νέο φόρουμ έχει σκοπό να επισημοποιήσει τους δεσμούς σε  προσωπικό επίπεδο, που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, Ερβέ Μπλεζάν, κατά την προεπισκόπηση της ανακοίνωσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης Think tank στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τον Bléjean, πιθανοί τομείς συνεργασίας θα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο, την κλιματική αλλαγή, καθώς και την ένωση προσπαθειών για νέες τεχνολογίες.

Στην κοινή τους δήλωση, ο Blinken και ο Borrell αναγνώρισαν, «τη σημασία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που θα συμβάλλει στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια, την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας, σύμφωνα με το βάθος του δεσμού ΗΠΑ-ΕΕ, τις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα ".

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η ιδέα του Ευρωστρατού έχει ωριμάσει και αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά επί Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ το 1ο εξάμηνο του 2022.