Νέα μέτρα: Τι θα ανακοινωθεί σήμερα - Οι γιορτές θα κρίνουν το lockdown του Γενάρη



Το πιο αισιόδοξο και το πιο απαισιόδοξο σενάριο για τα νέα μέτρα - Το μεγάλο στοίχημα της εστίασης και το «αγκάθι» της έξαρσης στα σχολεία. 

Το πρώτο μικρό σχετικά πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να… «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Στόχος, όπως έλεγε στη γάτα υψηλό στέλεχος της κυβέρνησης που γνωρίζει, είναι να περάσει καλά ο κόσμος με όσο γίνεται περισσότερη ασφάλεια και κυρίως να μην πληγεί η οικονομία μέσα στις γιορτές.

Μεταξύ των μέτρων που από ό,τι καταλαβαίνω στόχο έχουν να βρίσκεται η κοινωνία σε εγρήγορση και να προσέχει, είναι η υποχρεωτική χρήση συγκεκριμένου τύπου μάσκας, της FFP2 ή ΚΝ95, ενώ θα απαγορευτούν και οι υπαίθριες εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ήδη πάντως ο Κώστας Μπακογιάννης έχει δηλώσει πως στην Αθήνα θα λειτουργήσει το περσινό μοντέλο της… τηλεοπτικής αλλαγής του χρόνου.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα περάσει και η πρωτοχρονιά χωρίς μεγάλη διασπορά της νέας μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, επειδή όμως γνωρίζουν πως έρχονται δύσκολες μέρες εξετάζουν ακόμα και πιο δυσοίωνα σενάρια. Έτσι, όπως πρώτη η γάτα σας είχε αποκαλύψει από εδώ, αμέσως μετά τις εορτές, πιθανότατα ακόμα και πριν από τα Φώτα να ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί που, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης και την πίεση στο σύστημα υγείας, μπορεί να οδηγήσουν και σε lockdown.

Το πιο… αισιόδοξο σενάριο, το οποίο, μακάρι να διαψευσθώ δεν θεωρώ και το πιο πιθανό θα έχει να κάνει με περιορισμούς στη λειτουργία των χώρων εστίασης και τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Για την εστίαση θα προβλέπεται η απαγόρευση της μουσικής, μέτρο το οποίο είχε λειτουργήσει ικανοποιητικά το καλοκαίρι σε νησιά που είχαν πρόβλημα, ενώ ενδέχεται να τροποποιηθεί και το ωράριο των καταστημάτων. Άγνωστο είναι αν θα εισακουσθούν και οι ειδικοί που ζητούν να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στην εστίαση καθώς αντιδρούν έντονα οι θεσμικοί φορείς που υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει το απαραίτητο προσωπικό να δουλέψουν τα μαγαζιά τους.

Το πιο απαισιόδοξο σενάριο, αλλά όπως πάει το πράγμα και το πιο πιθανό, έχει να κάνει με ένα κλασσικό lockdown από αυτά που ζήσαμε κατά το παρελθόν. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση να έχουμε και κλείσιμο των σχολικών μονάδων, αν και νομίζω πως στην κυβέρνηση θα το …παλέψουν μέχρι τελευταία στιγμή για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

Όπως μάλιστα μου έλεγε η γάτα, στα σχολεία πραγματοποιείται και ο καλύτερος έλεγχος της πανδημίας με τα συνεχή τεστ στα οποία υποβάλλονται τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μην εκπλαγείτε μάλιστα αν τα σκληρά μέτρα ανακοινωθούν ακόμα και με την έλευση του νέου έτους και ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου.