Η Αίγυπτος σχεδιάζει την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης M-1A1 Abrams στο επίπεδο M-1A2C



Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού τύπου η Αίγυπτος σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα άρματα μάχης M-1A1 Abrams που διαθέτει στο επίπεδο M-1A2C. Σήμερα ο Αιγυπτιακός Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 1.360 M-1A1 Abrams, εκ των οποίων τα 555 πρώτα παραδόθηκαν την περίοδο 1992-1998. 

Η διαμόρφωση που τελικά θα επιλέξει η Αίγυπτος δεν είναι γνωστή, αλλά στην έκδοση M-1A2C, που είναι η τρέχουσα έκδοση παραγωγής του άρματος, το M-1 έχει βελτιωμένο σύστημα παραγωγής και διανομής ενέργειας, καλύτερες επικοινωνίες και αυξημένες ικανότητες δικτύωσης.

Επίσης ενσωματώνει το νέο διαγνωστικό σύστημα VHMS (Vehicle Health Management System), μονάδες LRM (Line Replaceable Modules), σύστημα ADL (Ammunition DataLink) για χρήση πυρομαχικών πυροδοτούμενων στον αέρα, βελτιωμένη θωράκιση και προστασία κατά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, βελτιωμένο FLIR, τηλεχειριζόμενο πύρο, νέα εφεδρική μονάδα παροχής ενέργειας (APU) και σύστημα ενεργητικής προστασίας (ο Αμερικανός Στρατός έχει επιλέξει το ισραηλινό Trophy). Το πρωτότυπο άρχισε δοκιμές το 2015, ενώ το πρώτο M-1A2C παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και το κόστος δεν είναι γνωστά.