Η Mobil ξεκινά γεώτρηση στο «οικόπεδο 10», «βράζουν» οι ΤούρκοιΟι γεωτρήσεις την Κυπριακή ΑΟΖ ξεκινούν με τους Τούρκους να μην μπορούν να το δεχτούν το νόμιμο της κίνησης αυτής και ως συνήθως να απειλούν.

Ελληνοτουρκικά: Στο «οικόπεδο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ έφτασε το γεωτρύπανο της Exxon Mobil,με την Τουρκία κυριολεκτικά να «βράζει». Με προκλητικό τρόπο οι Τούρκοι απειλούν ότι «κάτι τέτοιο δεν θα περάσει στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οσο και να αντιδρά η Τουρκία, η γεώτρηση είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει, καθώς στο σημείο «Γλαύκος» έχει εντοπιστεί μεγάλοι κοίτασμα φυσικού αερίου

Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι έρευνες στο «οικόπεδο 5» για το οποίο το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών έχει εκδώσει απειλητική ανακοίνωση, δείχνοντας για μία ακόμη φορά το θράσος της γειτονικής χώρας.

Κι αυτό καθώς ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτά ζητά να ληφθούν υπόψιν και οι αξιώσεις των τουρκοκυπρίων. Ενός κράτους που δεν υπάρχει δηλαδή και που δεν αναγνωρίζει κανείς, εκτός από την Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά: «Σφαλιάρα» και από την Λιβύη στους Τούρκους

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα δέχθηκε μία ακόμη «σφαλιάρα» μετά την δήλωση Λίβυων αξιωματούχων, ότι το Τουρκολυβικό μνημόνιο είναι επί τη ουσίας άκυρο.

Εδώ και δύο χρόνια, η «οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και οι συμφωνίες «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και εγκρίθηκαν από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2019, δεν έχουν συζητηθεί στη Βουλή της Λιβύης.

Αυτό αναφέρθηκε από την αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Άγκυρα.

Μετά από αυτήν την ενημέρωση, η τουρκική ιστοσελίδα sozcu, αναφερόμενη στο θέμα, γράφει στον τίτλο της: «Εκπληκτική δήλωση της λιβυκής αντιπροσωπείας στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Άλλωστε πριν από λίγο καιρό στο Sportime είχατε διαβάσει ότι η Αθήνα βάζει «φωτιά» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επιπλέον η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης είχε καλέσει την Τουρκία να συνεργαστεί για την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών που παραμένουν σε λιβυκό έδαφος.

loading...