Με Τρεις NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει το Αιγαίο για το 2022-Τι μπορεί να ετοιμάζει η Άγκυρα το επόμενο διάστημαΤο πιθανότερο είναι να θελήσει η Άγκυρα να προκαλέσει με πλωτά γεωτρύπανα και στολίσκο την Ελλάδα μέσα στο 2022

Η Τουρκία δημιουργεί “πολεμικό κλίμα” στο Αιγαίο-Τουρκικά πλοία στήνουν καρτέρι σε περιοχές τουρκικών NAVTEX

Η Τουρκία με τρεις παράνομες NAVTEX προχώρησε στη επαναδέσμευση τριών περιοχών στο Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις όλο το 2022 (Εκτός αργιών και εορτών).

Για όσους ασχολούνται με το κεφάλαιο Τουρκία, θα έπρεπε να είναι γνωστό ότι τις συγκεκριμένες 3 περιοχές η Τουρκία σχεδόν πάντα τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, τις δεσμεύει με NAVTEX για μεγάλα χρονικά διαστήματα, από 9 μήνες και πάνω.
 
Οι NAVTEX αυτές μάλιστα εκδίδονται εφάπαξ, είτε στα τέλη του προηγούμενου έτους για το επόμενο, είτε στις αρχές του έτους και αφορούν το ίδιο έτος.

Το εύλογο ερώτημα, γιατί δεσμεύουν οι Τούρκοι συνεχώς τις συγκεκριμένες περιοχές, έχει ως  απάντηση, ότι αυτές θα αποτελέσουν τις  περιοχές που οι Τούρκοι θα διεκδικήσουν στις διερευνητικές επαφές μαζί μας, αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο.

Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ως υποψήφια περιοχή προς διεκδίκηση από τους Τούρκους, η  θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου-Ρόδου-Κρήτης-Καστελορίζου και πολύ πιθανόν και αυτή στο Βόρειο Αιγαίο, κοντά στην Θάσο μετά τις πρόσφατες αιτιάσεις για δήθεν “ τουρκικά” κοιτάσματα στην περιοχή.

Προφανής στόχος της Τουρκίας είναι όπως όλα δείχνουν, να καθιερώσει και να μονιμοποιήσει την παρουσία της στα πεδία ασκήσεων που δεσμεύονται για μακρές χρονικές περιόδους στο Αιγαίο. Περιοχές, τις οποίες δεσμεύει εδώ και χρόνια η Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με μεγαλύτερη ένταση, και η Τουρκία. 

Το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία της Ελλάδας ωστόσο παραμένουν σε ετοιμότητα, απέναντι στις προβοκατόρικες ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων και την επεκτατική τάση του τουρκικού καθεστώτος.

Αν και η αλήθεια είναι πως σπάνια βγαίνουν στην καρδιά του Αιγαίου για να ασκηθούν, ειδικά από το καλοκαίρι του 2020, που ο ελληνικός στόλος τους δίδαξε ότι καλό είναι να κρατάμε τις αποστάσεις.

Ακόμα όμως και στις αναθεωρημένες όπως αναφέρει η NAVTEX, η Τουρκία και πάλι παρανομεί καθώς δεν έχει καμία μα καμία δικαιοδοσία να εκδίδει τέτοιες στην καρδιά του Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για συνέχεια της νεο-Οθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας και στο Αιγαίο.


loading...