Σε Έβρο και νησιά τα πρώτα 44 M1117–Ήδη το ΓΕΣ ενημέρωσε Μονάδες Δ'ΣΣ και AΣΔΕΝ τι θα παραλάβουν



Τόσο τα πρώτα 44 «Guardian» όσο και τα υπόλοιπα που θα μεταφερθούν από τις ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση όπως εκτιμούν τα αρμόδια Στελέχη του Στρατού Ξηράς

του Κώστα Σαρικά

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα πρώτα 44 μεταχειρισμένα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117 «Guardian»αναμένεται να ενισχύσουν τις Μονάδες της πρώτης γραμμής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Το ΓΕΣ με διαδικασίες fast track προχωρά στην ταχύτατη αξιοποίηση της πρώτης «παρτίδας» από τα συνολικά 1.200 μεταχειρισμένα «Guardian» τα οποία παραχωρούν δωρεάν οι ΗΠΑ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη από το ΓΕΣ έχουν ενημερωθεί Μονάδες του Δ’ΣΣ στον Έβρο και της AΣΔΕΝ στα νησιά του Αιγαίου για τον αριθμό των οχημάτων που θα παραλάβουν το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα και τα 44 M-1117 «Guardian» έχουν σε πρώτη φάση μεταφερθεί στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής. Εκεί ήδη άρχισε η εκπαίδευση του πρώτου «πυρήνα» Στελεχών πάνω στο καινούργιο απόκτημα του Στρατού Ξηράς. Η εκπαίδευση θα είναι ταχύρρυθμη με στόχο εντός των επόμενων εβδομάδων τα «Guardian» να έχουν μεταφερθεί σε Έβρο και νησιά. Εκεί με τη σειρά τους θα εκπαιδευτούν Στελέχη αλλά και έφεδροι ώστε το συντομότερο δυνατό τα 44 M1117 να είναι πλήρως επιχειρησιακά και να αναλάβουν τις πρώτες τους «αποστολές».

Στο ΚΕΤΘ αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός των Guardian τόσο με ασυρμάτους όσο και με πολυβόλα ώστε να φτάσουν στις Μονάδες «ετοιμοπόλεμα» και με πλήρη διαμόρφωση. Ήδη σταθμοί ασυρμάτων αλλά και πολυβόλα έχουν εξασφαλιστεί από τα αποθέματα του Στρατού Ξηράς για το σύνολο των τροχοφόρων οχημάτων που ήδη έχουν αποκτηθεί ενώ με ανάλογο τρόπο αναμένεται να εξασφαλιστούν και για τα υπόλοιπα M1117 τα οποία θα παραλάβει σταδιακά ο Στρατός Ξηράς τους επόμενους μήνες. Άλλωστε τα πρώτα 44 «Guardian» μεταφέρθηκαν στη χώρα μας με σιδηρόδρομο από την Γερμανία ενώ τα υπόλοιπα περίπου 1.150 θα μεταφερθούν με πλοία από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ και του Αρχηγού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση η επόμενη μεγάλη «παρτίδα» αναμένεται να φτάσει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα εντός του ερχόμενου Απριλίουκαι άμεσα θα αξιοποιηθούν με ανάλογο τρόπο. Έπειτα από τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και το βάψιμο στα χρώματα παραλλαγής του Στρατού Ξηράς θα μεταφερθούν αρχικά στο ΚΕΤΘ και στη συνέχεια και αυτά σε Μονάδες της Θράκης και των νησιών. Ταυτόχρονα θα έχει προχωρήσει η εκπαίδευση Στελεχών και οπλιτών με αποτέλεσμα τα «Guardian» να επιχειρούν αμέσως έπειτα από την παράδοσή τους σε Μονάδες και Σχηματισμούς.

Τόσο τα πρώτα 44 «Guardian» όσο και τα υπόλοιπα που θα μεταφερθούν από τις ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση όπως εκτιμούν τα αρμόδια Στελέχη του Στρατού Ξηράς. Άλλωστε έχουν επιλεγεί ένα-ένα έπειτα από αυτοψία και έλεγχο που έγινε τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι o μεγαλύτερος αριθμός από τα Μ1117 που θα έρθουν από τις ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιηθεί από την Αμερικανική Εθνοφυλακή κυρίως σε αστικό περιβάλλον. Με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστα επιβαρυμένα και να τα αποκτά ο Στρατός Ξηράς σε πραγματικά εξαιρετική κατάσταση.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τα M1117 αναφέρουν ότι πρόκειται για οχήματα που θα βοηθήσουν σημαντικά τις Μονάδες ειδικά σε περιοχές όπως στον παραποτάμιο Έβρο ή στα νησιά με το περιορισμένο και στενό οδικό δίκτυο. Τα τροχοφόρα «Guardian» θα μπορούν να κινηθούν με άνεση για περιπολία και επιτήρηση σε τέτοιο «τεραίν» ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης ως οχήματα συνοδείας αλλά και διοίκησης.

Τα ASV (Armored Security Vehicle) M1117 χρησιμοποιήθηκαν άλλωστε εκτεταμένα και με ιδιαίτερη επιτυχία από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις κυρίως σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Διαθέτουν πολυβόλο Βrowning 0.50 και εκτοξευτή βομβίδων ΜΚ19 ενώ κατά την παρουσίαση ο ΣΞ τους είχε προσαρμόσει και δεύτερο πολυβόλο 7.62. Η ευελιξία και το μικρό τους σχετικά μέγεθος που δεν ξεπερνά τα έξι μέτρα μήκος καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Μονάδων ενώ μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 100 χλμ.