Ολλανδικά ναρκοθηρευτικά κλάσης «Alkmaar» ενισχύουν το Πολεμικό Ναυτικό – Πολύτιμο όπλο στις κλειστές θάλασσες όπως στο Αιγαίο – Το παρασκήνιο



Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει εξαιρετικές εντυπώσεις συνολικά για την κατάσταση των πλοίων του Ολλανδικού ναυτικού το οποίο φημίζεται άλλωστε για το υψηλό επίπεδο συντήρησης των Μονάδων του αλλά και εκπαίδευσης των στελεχών του.

του Κώστα Σαρικά

Την ώρα που όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στις διαπραγματεύσεις για τις καινούργιες φρεγάτες του Στόλου αλλά και εν αναμονή των τελικών υπογραφών για τις τρεις φρεγάτες Belharra το Πολεμικό Ναυτικό κινείται με διαδικασίες fast track προκειμένου να αποκτήσει το συντομότερο τα Ολλανδικά ναρκοθηρευτικά κλάσης «Alkmaar». Mε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία.

Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει με το Royal Netherlands Navy (Koninklijke Marine) για την απόκτηση έξι ναρκοθηρευτικών και τους Ολλανδούς να απαντούν ήδη θετικά στο Ελληνικό  έγγραφο ενδιαφέρον μέσω του Letter Of Interest το οποίο εστάλη τον περασμένο Οκτώβριο μαζί με το αντίστοιχο για τις μεταχειρισμένες φρεγάτες Μ. Το κόστος για την αγορά κάθε πλοίου υπολογίζεται αρχικά περίπου στα 3 εκ ευρώ με το συνολικό ποσό όταν «κλειδώσει» η συμφωνία να αγγίζει μαζί ανταλλακτικά περίπου τα 20 εκ ευρώ. Και με στόχο η αγορά να προχωρήσει άμεσα ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να εντάξει και τα έξι ναρκοθηρευτικά στον Στόλο ακόμα και εντός του 2023.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό αλλα και το Royal Netherlands Navy βρίσκονται στη διαδικασία σύστασης επιτροπών οι οποίες θα «τρέξουν» τη συμφωνία και θα επιλύσουν ότι πρόβλημα προκύψει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Τα Στελέχη του Στόλου ήδη έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των πλοίων η οποία κρίνεται ως απόλυτα ικανοποιητική ενώ το επόμενο διάστημα τα έξι ναρκοθηρευτικά αναμένεται να ελεγχθούν εκ νέου εξονυχιστικά. Ούτως ή άλλως το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει εξαιρετικές εντυπώσεις συνολικά για την κατάσταση των πλοίων του Ολλανδικού ναυτικού το οποίο φημίζεται άλλωστε για το υψηλό επίπεδο συντήρησης των Μονάδων του αλλά και εκπαίδευσης των στελεχών του.

Τα Ολλανδικά ναρκοθηρευτικά κλάσης «Alkmaar» για τα οποία ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 80’ στα ναυπηγεία Var der Giesen-de-Noord στο Alblasserdam και από τότε επιχειρούν για λογαριασμό του Royal Netherlands Navy. Έχουν εκτόπισμα 520 τόνους και μήκος 51 μέτρα. Το 2003 εκσυγχρονίστηκαν με καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα  των εταιριών Atlas και Thales ενώ διαθέτουν sonar 2022 MK III, σύστημα εντοπισμού ναρκών και ROV Double Eagle MK III Mod 1.

Tα ναρκοθηρευτικά «Alkmaar» θα δώσουν «ανάσες» στον Στόλο και θεωρούνται πολύτιμα για ναυτικές επιχειρήσεις ειδικά σε κλειστές θάλασσες όπως στο Αιγαίο.Το «καμπανάκι» για τον Στόλο χτύπησε δυνατά όταν στις 27 Οκτωβρίου του 2020 καταστράφηκε το ΝΘ «Kαλλιστώ» στον Σαρωνικό έπειτα από πρωτοφανές ναυτικό ατύχημα. Το ναρκοθηρευτικό εμβολίστηκε από το γιγαντιαίο φορτηγό μεταφοράς container «Maersk Launceston» χωρίς ευτυχώς ανθρώπινες απώλειες. Η ολική καταστροφή του ‘’Καλλιστώ’’ άφησε τον Στόλο με τρια ναρκοθηρευτικά, ένα κλάσης «Ηunt» Βρετανικής κατασκευής και δύο Αμερικανικά κλάσης «Osprey».

Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία στα ναρκοθηρευτικά προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και ο προσανατολισμός βρίσκεται στα μη επανδρωμένα ρομποτικά το Πολεμικό Ναυτικό έχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης. Και με δεδομένο ότι ελάχιστα είναι τα μεταχειρισμένα ναρκοθηρευτικά παγκοσμίως τα οποία μπορούν να αποκτηθούν, τα «Alkmaar» ειδικά σε αυτό το κόστος αποτελούν για τον Στόλο μια εξαιρετική ευκαιρία, όπως  αναφέρουν στο Ναυτικό Επιτελείο, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.