Αρχίζει το μπρα ντε φερ! Ποιος ο σκοπός της επίσκεψης του ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας στην Αλεξανδρούπολη;



Τυχόν στρατηγική επένδυση της Σαουδικής Αραβίας στην Αλεξανδρούπολη θα επηρέαζε σημαντικά την ασφάλεια της Θράκης μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές συνήθους αξιοπιστίας  στη Αλεξανδρούπολη έρχεται την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος ως επίτιμος δημότης πλέον της Αλεξανδρούπολης θα τον υποδεχθεί ως οικοδεσπότης.

Αν και για λόγους ασφαλείας δεν διέρρευσαν περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη επίσκεψη και τον σκοπό της, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δυο υπουργοί θα βρεθούν στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, που έχει πλέον αποκτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο τόσο από πολιτικής-στρατιωτικής αλλά και ενεργειακής άποψης, ενώ ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του λιμανιού δεν έχει κλειδώσει ακόμη...

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ μπορεί να έχει σχέση με πιθανές επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, ενώ άλλες θέλουν να έχει απλά επιλεγεί η Αλεξανδρούπολη ως έδρα των συνομιλιών και συζητήσεων με το Νίκο Δένδια για θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να τις αναπτύσσει όλο και περισσότερο σε πάρα πολλούς τομείς.

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
Υπενθυμίζουμε ότι πρίν δύο μήνες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε  συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), Nayef Falah M. Al-Hajraf.

Οι συζητήσεις τότε είχαν επικεντρωθεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και χωρών του Κόλπου, καθώς και στις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
 
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Απρίλιο. 

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ της Σ. Αραβίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν  δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το τελευταίο έτος την χώρα μας αφού στις αρχές του 2021  είχε γίνει έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό μας  με τον οποίο είχαν συνομιλίες κατά τις οποίες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου και της Ελλάδας και τους τρόπους βελτίωσής τους.

Συζήτησαν επίσης περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


 
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου μετέφερε τους χαιρετισμούς του βασιλιά Σαλμάν και του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον βασιλιά και τον διάδοχο.

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ παρευρέθηκε επίσης σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Φιλίας στην ελληνική πρωτεύουσα  που διεξήχθη 

Philia Forum
Τότε οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου που συμμετείχαν στο «Philia Forum» επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο Διεθνές Δίκαιο, στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην επίδειξη αλληλεγγύης κατά την πανδημία του κορωνοϊού, σε κοινή δήλωση μετά την ολοκλήρωση του Φόρουμ την Πέμπτη.

Το μονοήμερο Φόρουμ συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και τη δήλωση υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, μαζί με τους ομολόγους τους του Μπαχρέιν, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας και ο Υπουργός Κράτος Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 
Εστιάζοντας στην ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινών θεμάτων, είπαν ότι το Philia Forum θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα «με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας (μας) και τη συμβολή ενεργά στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. "

Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο «Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», την οποία έχουν υπογράψει όλοι.

Αυτό περιλάμβανε τον σεβασμό της κυριαρχίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την απόρριψη της απειλής ή της χρήσης βίας, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και την ελευθερία ναυσιπλοΐας.

Μετά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την ανάγκη για αλληλεγγύη, ανέφεραν στη δήλωσή τους, «εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε ανταλλαγές με γνώμονα τα αποτελέσματα, καθώς και κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία. πολιτική προστασία και επαφές ανθρώπων με ανθρώπους».

Εξέτασαν επίσης δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της γεωργίας, της επισιτιστικής ασφάλειας, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και κατάρτισης, του διαθρησκειακού διαλόγου, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και την Ανατολική Μεσόγειο, και δήλωσαν ότι συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του φόρουμ, η οποία θα γνωστό από τώρα και ως «Φόρουμ Φιλίας - Χτίζοντας Φιλία, Ειρήνη και Ευημερία από τη Μεσόγειο στον Κόλπο».

 
Το Φόρουμ, είπαν, θα είναι «αποτελεσματικό, αλλά ευέλικτο και ανοιχτό σε άλλες χώρες της περιοχής και πέραν αυτής».

Τέλος υπενθυμίζουμε την ενεργή στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία με πυροβολαρχία αντιεροπορικού συστήματος Patriot για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων της χώρας από τα Drone των ανταρτών Χούθι της Υεμένης

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε άρθρο μας με τίτλο, Γιατί η δημοπράτηση του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων θα αποδειχθεί βαρόμετρο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλαδας, είχαμε αναφερθεί στη σπουδαιότητα  της δημοπράτησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε σχήμα εταιρειών φίλα προσκείμενο προς τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι στη Β΄ φάση του διαγωνισμού  για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχουν προκριθεί τα εξής σχήματα: 1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, 2) Κοινοπραξία CAMERON S.A. – GOLDAIR CARGO A.E. – BOLLORE AFRICA LOGISTICS, 3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Πειραιάς και Θεσσαλονίκη  σαν λιμάνια βρίσκονται σε Κινεζικά χέρια, κάτι που δε θα πρέπει να γίνει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ιδίως αν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης "πέσει" σε Κινεζικά ή Ρωσικά  χέρια, αυτό πρακτικά θα σήμαινε πως όταν οι Αμερικανοί θα μετακινούν δυνάμεις από το λιμάνι θα πρέπει να συνεργάζονται με Κινέζους και Ρώσους. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο πως οι τελευταίοι θα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις διαδικασίες, και το κυριότερο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες διακίνησης, υλικού. 

Μένει να δούμε αν τελικά η  επικείμενη επίσκεψη του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ σχετίζεται με την δημοπράτηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και με ευρύτερα αναπτυξιακά και ενεργειακά έργα στην περιοχή ή όχι, αφού σε τέτοια περίπτωση κάτι τέτοιο θα επηρέαζε σημαντικά την ασφάλεια όχι μόνο της πόλης αλλά και ολοκληρης της  Θράκης μας.