Ελληνικό «μπλόκο» στην τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια



Η Αθήνα ανοίγει ακόμη έναν κύκλο διπλωματικού ντεμαράζ για να προσθέσει κι άλλες ψηφίδες στο μωσαϊκό των αντίβαρων έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και των αντίμετρων ανακοπής της διείσδυσης της Άγκυρας στα Βαλκάνια.

Ταυτόχρονη επιδίωξη είναι να διευρυνθεί η εμβέλεια εκπομπής του σήματος υπενθύμισης, για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, αλλά και του μοντέλου συνεργασίας που προωθεί από τα βορειότερα έως τα νοτιότερα μήκη και πλάτη της περιφέρειας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα επιστρατευτεί κάθε μέσο για τη διπλωματική εργαλειοθήκη και έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέτει από σήμερα ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, ενεργοποιώντας την απευθείας επικοινωνία των πρέσβεων της χώρας μαζί του. Οι συσκέψεις με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών θα διεξάγονται με τακτική περιοδικότητα και όπως μετέδιδε προς το CNN Greece, κυβερνητικός αξιωματούχος στόχος είναι να αυξηθεί το επίπεδο συντονισμού.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εντός των προσεχών ημερών θα βρεθεί στο Βελιγράδι που αποτελεί ένα από τα σταθερά στίγματα της τουρκικής προσπάθειας αύξησης της επιρροής στη βαλκανική χερσόνησο, με την Άγκυρα να επιχειρεί να επωφεληθεί από τη θολή εικόνα γύρω από την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.

Οι ελληνικές κεραίες άλλωστε ήταν στραμμένες στην Άγκυρα, όπου διεξήχθη την Τετάρτη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας – Σερβίας με στόχο την «εμβάθυνση και ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας». Δεν διέλαθαν της ελληνικής προσοχής τα διαμειβόμενα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια συνάντηση που προστέθηκε στο ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στα Τίρανα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος θέλησε να προσδώσει στις επαφές με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, χαρακτήρα επίδειξης της τουρκικής επιρροής.

Παράλληλα η Αθήνα υποδέχεται τις επόμενες ώρες την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, η οποία θα έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η συνάντηση διεξάγεται περίπου επτά μήνες μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Πρίστινα, με την οποία επιτάθηκε η προσπάθεια εμβάθυνσης της ελληνικής παρουσίας στα δυτικά βαλκάνια. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η Ελλάδα από τη μια στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος στο πλαίσιο της διεύρυνσης στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά από την άλλη μαζί με την Κύπρο και ορισμένες, ελάχιστες χώρες της ΕΕ δεν έχουν προβεί στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του.

Ο EastMed
Η Αθήνα βλέπει πως τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει δημοσίως πλέον τις αμφιβολίες τους για την κατασκευή του αγωγού EastMed και εξετάζουν πλέον τα εναλλακτικά σενάρια συνεργασίας στο σχήμα «3+1». Σχετική αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.

«Αυτή η συνεργασία αποτελεί ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή δεδομένου ότι συμμετέχουν ως στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ. Τα πολυμερή σχήματα ξεκίνησαν με την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όμως έχουν εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο δημιουργίας στρατηγικών θεματικών σχέσεων. Καλύπτουν την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυπριακή πλευρά στη Λευκωσία αναμένουν την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του έργου για να λάβουν οριστικές αποφάσεις, την ώρα πάντως που στην Άγκυρα ο Ερντογάν κάνει επίδειξη ισχύος, ισχυριζόμενος πως κανένα ενεργειακό έργο στην περιοχή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, μόνο απαρατήρητη δεν περνά η πρόσκληση που απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισσάκ Χέρτζογκ, για επίσκεψη του τελευταίου στην Άγκυρα, τη στιγμή που οι δυο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και περίπου μια δεκαετία.

CNN.gr