Ας στείλουμε το πρώτο αποφασιστικό μήνυμα καταρρίπτοντάς ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος το οποίο υπερίπταται πάνω από τα νησιά μας



Ας αφήσουμε λοιπόν τις αυταπάτες και ας αντιληφθούμε ότι η Τουρκία με τις παράνομες διεκδικήσεις και με την ελεγχόμενη ένταση που καλλιεργεί προετοιμάζει σκηνικό κρίσης.

Να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη αποτρεπτική πολιτική και στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, ζητάει σε άρθρο-παρέμβαση ο Πτέραρχος (Ι)εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης, Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ και Αμυντικός Αναλυτής.

Αναλυτικά αναφέρει: 

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της , αυξάνει την ένταση και δημιουργεί συστηματικά κλίμα κρίσεως. Δεν υπάρχει ημέρα που ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά και άλλοι Αξιωματούχοι , να μην θέτουν με ολοένα και με οξύτερη ρητορική σε αμφισβήτηση το διεθνές καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάνης και να μην αναφέρεται στους… «Τούρκους αδελφούς τους» στην περιοχή, στην αποστρατιωτικοποίηση και τη Γαλάζια Πατρίδα!!

Η ερμηνεία ότι ο Ερντογάν απευθύνεται με τη ρητορική του στο εσωτερικό της Τουρκίας, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ,εκτός από αφελής είναι και εθνικά επιζήμια, καθόσον είναι μία υπεραπλουστευμένη προσέγγιση που δημιουργεί συνθήκες εφησυχασμού και ύπνωσης απέναντι στην πολυσύνθετη επιθετική πολιτική του δύστροπου και επιθετικού γείτονα μας, όπως αυτή πλέον εκφράζεται με τη συνεχή αναφορά στον Τουρκικό «Εθνικό Όρκο» , που προετοιμάστηκε από τον Κεμάλ και ψηφίστηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση αλλά και στο βιβλίο του Νταβούτογλου με τίτλο «Στρατηγικό βάθος» .Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε.

Οι πολλαπλές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και τελευταίας με επιθετικά Drones, οι στοχευμένες υπερπτήσεις, η «βιομηχανία ΝΟΤΑΜ» που αφορούν στην έμπρακτη αμφισβήτηση των ορίων του FIR Αθηνών, η δέσμευση τεραστίων περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν και Ελληνικά νησιά αλλά και στην πράξη όλο και πιο έντονη αμφισβήτηση των διοικητικών ορίων Έρευνας και Διάσωσης με έναν «βομβαρδισμό» NAVTEX, είναι στοιχεία που θα πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα και να τα αξιολογήσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.

Η κατευναστική πολιτική και η Στρατηγική της ψυχραιμίας, που ακολουθείται εδώ και χρόνια δείχνει πως αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι κρύβουν πίσω τους όλα αυτά που προαναφέρθηκαν. Αυτό επιτείνεται από την παντελή και διαχρονική απουσία μακρόχρονης Εθνικής στρατηγικής και πολιτικής εθνικής άμυνας, για την οποία όμως ευθύνονται όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μετά το 1974 και ειδικότερα σήμερα!
 
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με ανούσιες δηλώσεις γενικά περί αποτροπής και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και με αυτοσχέδιες κινήσεις πρόσκαιρου εντυπωσιασμού δεν αντιμετωπίζεται η τουρκική επιθετικότητα. Επιβάλλεται να γίνει άμεσα αντιληπτό από τον πολιτικό κόσμο και φυσικά τον ελληνικό λαό ότι η Ισχύς είναι το κυρίαρχο νόμισμα στις Διεθνείς Σχέσεις. Τις Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να είμαστε σε θέση εμείς οι ίδιοι ως Ελλάδα να κατοχυρώνουμε. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το διεθνές δίκαιο είναι το συμφέρον της χώρας με άλλα μέσα, δηλ. με ισχυρές ΕΔ.Η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ότι με αίμα κερδήθηκε στους πολέμους δεν εναπόκειται ούτε στους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ , αλλά ούτε και στο «ξανθό γένος», όπως κάποιοι άλλοι επίσης φαντασιώνονται. Εναπόκειται σε ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος με τα μέσα που διαθέτει.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις αυταπάτες και ας αντιληφθούμε ότι η Τουρκία με τις παράνομες διεκδικήσεις και με την ελεγχόμενη ένταση που καλλιεργεί προετοιμάζει σκηνικό κρίσης, έχοντας απώτερο στόχο την ανατροπή του παρόντος status quo! Πάντα τον είχε! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Συνεχής και Εντατική στρατιωτική προετοιμασία, Αποτρεπτική Στρατηγική, διπλωματική εκστρατεία και δημιουργία αρραγούς εθνικού μετώπου είναι τα πρώτα αναγκαία που πρέπει να ξεκινήσουν… «χθες»! Με αυτόν τον τρόπο αποσοβείται μία κρίση!

Με απλά λόγια, η αποτροπή είναι η αντίληψη που έχει ο αντίπαλος (μετά από εκτιμήσεις και πριν αποφασίσει να ενεργήσει) ότι σε οποιασδήποτε μορφής χαμηλής ή υψηλής έντασης σύγκρουση που θα προκαλέσει , το κόστος που θα καταβάλει θα είναι μεγαλύτερο ή τουλάχιστον ίσο με το όφελος που επιδιώκει. Η αποτροπή πρέπει να είναι αξιόπιστη και είναι αξιόπιστη όταν αυτή πείθει τον αντίπαλο ότι θα χρησιμοποιηθεί και ότι δεν πρόκειται για μία… μπλόφα και για αυτό επιβάλλεται να είναι διακηρυκτική. Πρέπει να γίνεται αντιληπτή από τους Τούρκους

Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε στην Τουρκία. Ότι τα Rafal τις Belhara θα τα χρησιμοποιήσουμε για την Άμυνα της εδαφικής μας ακεραιότητας και την αποτροπή της Τουρκικής παραβατικότητας, Αυτή η ψυχθοφόρα και κοστοβόρα καθημερινότητα με τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις και τις άνευ σημασίας αναχαιτήσεις από τα δικά μας αεροσκάφη, πρέπει να σταματήσει. Μπορούμε να το κάνουμε, αρκεί να υπάρξει αποφασιστικότητα και Εθνική συνεννόηση!

Άς στείλουμε το πρώτο αποφασιστικό μήνυμα καταρρίπτοντάς ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος το οποίο υπερίπταται πάνω από τα νησιά μας!!

Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης
Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ
Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας