Ρωσία: Επιχειρεί περικύκλωση της Ουκρανίας από Λευκορωσία - Κλιμακώνει τη διπλωματική διελκυστίνδα«Ψυχροπολεμικοί» άνεμοι σαρώνουν την Ανατολική Ευρώπη με τη Ρωσία να «βρυχάται» έναντι Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ και να κάνει κινήσεις περικύκλωσης της Ουκρανίας και από το βορρά, μέσω της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού στο έδαφος της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο επικείμενων κοινών «ασκήσεων».

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο της διπλωματίας το βλέμμα στρέφεται στην «αποστολή» της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, αύριο, Τρίτη, στη Μόσχα, με τις κυβερνήσεις τόσο στην ΕΕ, όσο και στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, να αναζητούν στην επίσκεψη «σημάδια» για το εάν και σε ποιο βαθμό εμμένει η νέα ηγεσία υπό τον Όλαφ Σολτς στη γραμμή Μέρκελ περί ανεξάρτητου ρωσο-γερμανικού διαλόγου και συμβιβασμών με τη Μόσχα -με τις όποιες επιπτώσεις αυτό θα έχει στην κοινή γραμμή που επιδιώκουν να προβάλλουν έναντι του Κρεμλίνου.

Η επίσκεψη Μπέρμποκ και η «επίσημη πρώτη» της με τον Σεργκέι Λαβρόφ ακολουθεί την αδιέξοδη διαπραγμάτευση της Ρωσίας με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία επί των νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς αποσόβηση του κινδύνου ανάφλεξης -με πυρήνα τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς ή κατ' ουσίαν την προσπάθεια να «ξαναχτίσει» κατά κάποιο βαθμό τη Σοβιετική Ένωση.

Με την Ουκρανία κυκλωμένη ήδη από ρωσική δύναμη άνω των 100.000 στρατιωτών -και τις ΗΠΑ να δηλώνουν πως «στρώνεται το έδαφος» για πιθανή προβοκάτσια στα ανατολικά ως πρόσχημα εισβολής-, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός άρχισαν να φθάνουν στη Λευκορωσία.

Εκ μέρους του λευκορωσικού καθεστώτος του συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχουν προαναγγελθεί κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία το Φεβρουάριο χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σήμερα, Δευτέρα, πως η αποστολή ρωσικών δυνάμεων για τα «γυμνάσια» έχει ήδη ξεκινήσει.

Εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν λάβει την τελική απόφαση να κινηθεί στρατιωτικά κατά της ανατολικής Ουκρανίας -κάτι που ακόμη δεν είναι σαφές εάν όντως και κυρίως σε ποια κλίμακα θα πράξει-, η εισβολή εικάζεται ότι μπορεί να ξεκινήσει εντός του επόμενου μήνα. Και τότε η Ρωσία θα έχει ανεπτυγμένες δυνάμεις και στο λευκορωσικό έδαφος.

Προβοκάτσια αναμένουν οι ΗΠΑ, διαψεύδει ο Λαβρόφ
Ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η Μόσχα ενδέχεται να ετοιμάζει προβοκάτσια στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε σήμερα πως πρόκειται για «παραπληροφόρηση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοιχεία ότι ειδική επιχειρησιακή ομάδα, εκπαιδευμένη για πόλεμο σε αστικό περιβάλλον και στη χρήση εκρηκτικών, έχει ήδη αναπτυχθεί στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας για να προχωρήσει σε πράξεις σαμποτάζ ενάντια στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις, ώστε να δοθεί το πρόσχημα εισβολής. Ανάλογες αναφορές έχουν έλθει από την Ουκρανία.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, η οποία συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία με αυτήν που είχε διαμορφωθεί προ της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, ο Λαβρόφ είπε ότι «η τραγωδία στην σημερινή Ουκρανία πράγματι άρχισε το 2014, ωστόσο δεν ήταν συνέπεια κάποια πρόκλησης εκ μέρους της Ρωσίας, αλλά το αποτέλεσμα πραξικοπήματος που το υποστήριξαν και μάλιστα οργάνωσαν σε σημαντικό βαθμό οι ΗΠΑ».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος αναφέρθηκε με δόση ειρωνίας και σε δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, ότι οι ΗΠΑ έχουν επεξεργαστεί 18 σενάρια δράσης στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Μπορώ μόνο επιπροσθέτως να υποθέσω ότι μάλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως είναι γνωστό διαθέτουν 17 μυστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφοριών. Ίσως, οι 17 υπηρεσίες μαζί με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας κάνουν 18 σενάρια. Μπορούν λοιπόν να προκηρύξουν διαγωνισμό μεταξύ τους» σχολίασε. Ο ίδιος τόνισε ότι η ίδια η Μόσχα εξετάζει «διάφορα σενάρια» που αφορούν τις περαιτέρω ενέργειές της στον τομέα της διασφάλισης εγγυήσεων ασφαλείας, τα οποία πάντως, όπως είπε στον ίδιο ειρωνικό τόνο, είναι λιγότερα από αυτά των ΗΠΑ...

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, επέμενε στις απειλές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες περί ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών υποδομών στην Κούβα και Βενεζουέλα, λέγοντας σε συνέντευξή του πως «ούτε επιβεβαιώνει, ούτε αποκλείει τίποτα».

Ο ίδιος ο Ριαμπκόφ έχει συγκρίνει την παρούσα ένταση γύρω από την Ουκρανία με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962 που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου. Ανάλογες προειδοποιήσεις έχει απευθύνει και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων στη Λατινική Αμερική σε σχέση με τις δηλώσεις Ριαμπκόφ, δήλωσε σήμερα ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κούβα και η Βενεζουέλα είναι κυρίαρχα κράτη».

Απαντώντας στις ρωσικές απειλές, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, έχει διαμηνύσει ότι η αντίδραση θα είναι «αποφασιστική», ωστόσο από τις δηλώσεις του διεφάνη ότι στην Ουάσινγκτον δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις συγκεκριμένες προειδοποιήσεις.

«Όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες των ΗΠΑ» διαμηνύει σταθερά η Ρωσία και προειδοποιεί για κρίση «με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι εξετάζει μέτρα στρατιωτικο-τεχνικής φύσης χωρίς να υπεισέρχεται περαιτέρω.

Ερωτηθείς επ' αυτού, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ γνωρίζει ποια ανάλογα μετρα μπορεί να λάβει η Μόσχα εφόσον η Συμμαχία αρνηθεί να συναινέσει στα αιτήματά της.

«Εμείς δεν απειλούμε κανέναν. Εμείς προειδοποιούμε. Η θέση μας είναι απολύτως κατανοητή και προβλέψιμη. Την παρουσιάσαμε με σαφήνεια και τώρα περιμένουμε την ίδια ακριβώς έντιμη αντίδραση» δήλωσε ο Γκρουσκό, επισημαίνοντας ότι «στο ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται άριστα, για ποια μέτρα στρατιωτικό-τεχνικής φύσεως γίνεται λόγος από ρωσικής πλευράς. Εμείς δεν κρύβουμε τις δυνατότητες μας, ενεργούμε με πολύ διαφανή τρόπο»....

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα μέτρα θα εξαρτηθούν από το ποιες στρατιωτικές δυνάμεις μπορεί να ενεργοποιηθούν κατά των ρωσικών συμφερόντων.