Παράκαμψη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην προμήθεια βλημάτων 120 χιλιοστών



Προς τον  Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο 

Θέμα: "Παράκαμψη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην προμήθεια βλημάτων 120 χιλιοστών. Μαρασμός της παραγωγικής και οικονομικής δύναμης της δημόσιας βιομηχανίας" 

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πρόγραμμα αφορούσε την αγορά  βλημάτων ασκήσεων για τα πυροβόλα 120 χλστ. των αρμάτων μάχης Leopard 2 των 120 mm. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ και η προμήθεια πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω διακρατικής σύμβασης με τις ΗΠΑ. 

Βάσει πολλών δημοσιευμάτων, σύντομα πρόκειται να προωθηθεί μεγάλο πρόγραμμα προμήθειας δεκάδων χιλιάδων πυρομαχικών μάχης του ίδιου διαμετρήματος το οποίο θα έχει πολλαπλάσιο κόστος. Λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο της προμήθειας του πολλαπλάσιου αυτού πλήθους πυρομαχικών μάχης δεν έχουν γίνει γνωστές. 

Τόσο τα βλήματα Εκπαίδευσης, όσο και τα βλήματα μάχης των 120mm μπορούν να παραχθούν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΕ) , ωστόσο η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) κάνει την παραπάνω επιλογή να μην τα προμηθευτεί από τη Δημόσια Αμυντική Βιομηχανία και να στραφεί στο εξωτερικό, επιβαρύνοντας σε πρώτη φάση τον Κρατικό προϋπολογισμό με 7 εκατομμύρια ευρώ.  Αυτή η ήδη ανεξήγητη στροφή στο εξωτερικό για την προμήθεια εκπαιδευτικών βλημάτων ενδέχεται να σημάνει σε δεύτερη φάση, όταν θα αποφασιστεί η προμήθεια των πυρομαχικών μάχης, τη νέα στροφή του ΥΠΕΘΑ στην προμήθεια από το εξωτερικό βλημάτων συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων. Η αξία αποδίδεται σε δημοσιεύματα. 

Τον Δεκέμβριο του 2021 γνωστοποιήθηκε ότι στο Συμβούλιο Διευθυντών της ΕΑΣ ΑΒΕΕ ότι τα τρέχοντα έσοδα για την οικονομική χρήση του 2021 προσεγγίζουν μόλις τα 6 εκατομμύρια ευρώ , γεγονός που σηματοδοτεί ύψιστο κίνδυνο για την εταιρεία καθώς ισοδυναμεί με ετήσια πτώση πωλήσεων της τάξης του 63,5% και διετή πτώση πωλήσεων κατά 80%. Τα ΕΑΣ σήμερα πάρα ποτέ έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για νέες συμβάσεις με το ΥΠΕΘΑ προκειμένου να τονωθεί η παραγωγική τους δυναμική και να αναστραφεί η συνεχής πτωτική πορεία των πωλήσεων και της μείωσης της κερδοφορίας. 

Ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1) Γιατί αποκλείστηκε η Δημόσια Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ με ικανότητα παραγωγής  βλημάτων 120mm  από τις προμήθειες των εκπαιδευτικών πυρομαχικών για τις ανάγκες των αρμάτων του Στρατού Ξηράς; Γιατί η κυβέρνηση προτίμησε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με απευθείας αγορά από το εξωτερικό με διακρατική συμφωνία; 

2) Πρόκειται να δώσετε προτεραιότητα στην αμέσως επόμενη προμήθεια των πολυπληθών και ακριβών πυρομαχικών μάχης 120mm στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,

Τσίπρας Γιώργος
Δρίτσας Θεόδωρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ηγουμενίδης Νίκος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος