Επαναφέρουν στο Πεντάγωνο 5 διευθύνσεις που είχαν απομακρυνθεί – Φόβοι για θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο και ΈβροΓια ακραία σενάρια προετοιμάζεται το ΓΕΕΘΑ με τις νέες εξελίξεις να φέρνουν μεγάλες αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των διευθύνσεων στο Πεντάγωνο.

Όπως όλα δείχνουν, συνολικά 5 διευθύνσεις οι οποίες είχαν απομακρυνθεί το 2017 από το στρατόπεδο Παπάγου όπου εδρεύει το Ελληνικό Πεντάγωνο, επανέρχονται άμεσα λαμβάνοντας μάλιστα συγκεκριμένο ρόλο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Το ρεπορτάζ μεταφέρει ο Χρήστος Μαζανίτης από την εφημερίδα Realnews. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, το νέο σχέδιο του ΓΕΕΘΑ επαναφέρει στο Πεντάγωνο το Πεζικό Χαλκίδας, το Μηχανικό Λουτρακίου, το Πυροβολικό Θήβας, τις Ειδικές Δυνάμεις από τον Ασπρόπυργο και τις Διαβιβάσεις από το Χαϊδάρι.

Έτσι, δημιουργείται μία μεγάλη αλλαγή στη δομή του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο σχηματισμό Ελληνικού στρατού και τη μόνη εν ενεργεία στρατιά στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει ένα σώμα στρατού, μία μεραρχία πεζικού και μία μεραρχία μηχανοκίνητου πεζικού.

Η στρατιά θα ενισχυθεί λοιπόν ακόμη περισσότερο και μετονομάζεται σε «Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων». Οι αλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το Μάρτιο με στόχο την ταχύτερη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων.

Ακόμη, στη διοίκηση ενσωματώνονται και η Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) αλλά και η Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΝ). Η πρώτη είναι σχηματισμός Σώματος του Ελληνικού στρατού με σκοπό την άμυνα στα νησιά στο Αιγαίο η οποία πλέον τίθεται στη διοίκηση του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων. Η δεύτερη  έχει την αρμοδιότητα για το σύνολο των θεμάτων διοικητικής μέριμνας του Στρατού Ξηράς στην Ειρήνη και τον πόλεμο.

Βλέπουμε λοιπόν πως σύμφωνα με τα παραπάνω πως η 1η Στρατιά αναβαθμίζεται σε ένα «υπερστρατηγείο» με μεγαλύτερες δυνατότητες από πριν και κυρίως αυξημένη δυνατότητα άμεσης επέμβασης όπου αυτό απαιτείται.

Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ακραίων σεναρίων έπειτα από τις εξελίξεις με τις κλιμακούμενες προκλήσεις από τη Τουρκία στον Έβρο και στο Αιγαίο. Όπως σας έχουμε ήδη γράψει εξάλλου η Ελλάδα στρέφεται στη λύση του Iron Dome – Drone Dome από το Ισραήλ για την περαιτέρω ενίσχυσή της.