Κομβόι ένοπλων ομάδων κατέκλυσε την πρωτεύουσα της Λιβύης



Μεγάλος αριθμός ένοπλων ομάδων που αναχώρησαν από την πόλη Μισράτα της Λιβύης, έφτασε στην πρωτεύουσα Τρίπολη, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Η 21η  ταξιαρχία από τη Μισράτα έκανε χθες το βράδυ δήλωση ότι «δεν δεχόμαστε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης», την οποία χαρακτήρισε ως ‘ατομική ενέργεια’.
 
Η πρώτη ομάδα με περίπου 200 βαριά οπλισμένα στρατιωτικά οχήματα που εισήλθε στην περιοχή Τατζούρα ανατολικά της Τρίπολης έφτασε στο άνοιγμα της Πλατείας Μαρτύρων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, εξέλεξε τον Φατχί Μπασάγκα ως πρωθυπουργό στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο Πρωθυπουργός Αμπντουλαχίντ Νταμπάιμπα δήλωσε στις 11 Φεβρουαρίου ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του.

Ο Νταμπάιμπα εξέφρασε την αντίθεσή του στην εκλογή αυτή και δήλωσε ότι επρόκειτο για «απόπειρα εισβολής στην πρωτεύουσα Τρίπολη με τη βία» και ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης αποχώρησε από τον οδικό χάρτη της Συμφωνίας της Γενεύης.

Στις συνεδριάσεις του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2020, αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Ωστόσο, τα κόμματα, που αποτελούνται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το νόμο που θα καθορίσει τη νομική υποδομή των εκλογών.

Λόγω νομικών προβλημάτων, οι εκλογές δεν μπόρεσαν να διεξαχθούν την προγραμματισμένη ημερομηνία, σημειώνει το δημοσίευμα.

aksam.com.tr