«Η Ουκρανία έτοιμη να μην μπει στο ΝΑΤΟ για να γλιτώσει τον πόλεμο με τη Ρωσία»Έτοιμη να θυσιάσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία είναι η Ουκρανία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία.

Η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε στο BBC ο Βαντίμ Πριστάικο, πρέσβης της χώρας στη Βρετανία.

Όπως σημείωσε ο Ουκρανός διπλωμάτης, η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά στον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

«Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτό τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε», απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Πούτιν εκτιμά ότι οι ενισχυόμενοι δεσμοί της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ ενδέχεται να καταστήσουν τη χώρα περιοχή από όπου θα εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τονίσει ότι η Μόσχα πρέπει να θέσει «κόκκινες γραμμές» για να το αποφύγει.