Σενάριο...όχι και τόσο ευφάνταστο! Τουρκική προπαγάνδα για να “δικαιολογηθεί” εισβολή σε ελληνικά νησιά στο ΑιγαίοΤι αναφέρει το Nordic Monitor

Προειδοποίηση μας στέλνει ο Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος Α.Μποζκούρτ, για πιθανό σχέδιο της Άγκυρας κατά των νησιών μας, το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα, βάσει δικών του πληροφοριών, τις οποίες οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν.     

“Η Τουρκία ενισχύει την προπαγάνδα της για να δικαιολογήσει  εισβολή στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο”, δηλώνει ο Μποζκούρτ.

“Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία διεξήγαγε μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν αμφίβιες επιχειρήσεις.

Παράλληλα ένας καταιγισμός διπλωματικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με μαι ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους, υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία προσχήματος για πιθανή εισβολή στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στην τουρκική ενδοχώρα.


Μερικά από τα οδικά σημάδια που δείχνουν ότι μια εκστρατεία για να υποστηρίξει μια τέτοια εισβολή έχουν ήδη ξεκινήσει, και παρατηρούνται, ειδικά σε πρόσφατες ανακοινώσεις και παρατηρήσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και σε στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Στους στόχους περιλαμβάνονται νησιά κοντά στην Τουρκία όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη.

«Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 με την προϋπόθεση ότι δεν τα εξοπλίσει. Αλλά η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει αυτό στη δεκαετία του ’60. …. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους.

Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», δήλωσε προχθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη κάνει κάποιες ενστάσεις στα Ηνωμένα Έθνη για να δικαιολογήσει μια πιθανή εισβολή, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό που ισχυρίστηκε ότι θεωρεί ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, οι οποίες καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Feridun Sinirlioğlu, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ανέφερε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Σε επακόλουθη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Sinirlioğlu παρείχε μια ακόμη πιο λεπτομερή νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης.

Με επιστολή προς το ΣΑ του ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, η Μαρία Θεοφίλη, Ελληνίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις.

«Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμες, αυθαίρετες, και με κακή πίστη»,ανέφερε η ίδια.

Το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κρατήθηκε σκόπιμα στην εγχώρια ατζέντα της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, με αξιωματούχους, και προπαγανδιστές να αμφισβητούν συχνά το καθεστώς αυτών των νησιών και να απειλούν να εισβάλουν σε αυτά.

"Τι είναι αυτό; Βλέπουν [οι Έλληνες] απειλή από την Τουρκία και γι' αυτό την παραβίασαν [την διάταξη αποστρατικοποίησης]. Υπάρχει κάποια τέτοια διάταξη [εξοπλισμός των νησιών σε περίπτωση απειλής] στη συνθήκη; Οχι! Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια απειλή [από την Τουρκία]. Νομίζουν ότι μπορούν να αποτρέψουν αυτή την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που βάζουν στα νησιά», είπε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν εντείνει την αναφορά τους στα νησιά του Αιγαίου, τις τελευταίες εβδομάδες με αποσπάσματα από ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους και ιστορίες χωρίς υπόβαθρο.

Αυτό υποδηλώνει ότι το αφήγημα αυτό δόθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απευθείας από το γραφείο επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν, που διευθύνεται από τον στενό του βοηθό Fahrettin Altun”, αναφέρει ο Μποζκούρτ μεταξύ άλλων.

Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ανησυχία σε κανέναν, αλλά ο Ερντογάν με ανεπίσημο πληθωρισμό 70%, ποσοστό 35% στις δημοσκοπήσεις, και με τις προεδρικές εκλογές να διεξάγονται σε λίγους μήνες, δεν θα πάει σε αυτές με αυτό τον τέμπο.

Πιθανότατα θα επιχειρήσει κάτι ίσως πιο σοβαρό, για να "πείσει" τους Τούρκους πολίτες, ότι “αυτός” μπορεί να σώσει την χώρα, τόσο από την οικονομική καταστροφή, όσο και από την “επιθετική” Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι μαριονέτες του καθεστώτος στην Άγκυρα.

Να ξέρουν οι Τούρκοι, ότι αυτήν την φορά υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες, ότι θα  “πληρώσουν” πολύ ακριβά τα νεο-Οθωμανικά σχέδια του προέδρου τους, και ίσως χάσουν για πρώτη φορά πάρα πολλά, από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, διότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ, και φυσικά ούτε Λιβύη.