«Τι φοβάται περισσότερο ο Ερντογάν από τον πόλεμο στην Ουκρανία»



«Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz με έδρα το Ισραήλ, έγραψε ότι αυτό που φοβάται περισσότερο ο Ερντογάν από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία», σημειώνει η τουρκική Cumhuriyet.

Oι κινήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα προσφέρθηκε να είναι μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών, αναλύθηκαν από τον ισραηλινό Τύπο.

Ο αρθρογράφος της Haaretz και ειδικός στη διπλωματία, Ζβι Μπαρέλ [Zvi Bar'el], αξιολόγησε τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή.

 Στην ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα με τίτλο « Ο Ερντογάν ανησυχεί, το Ιράν βλέπει ευκαιρία: Η Μέση Ανατολή νευρική παρακολουθεί την Ουκρανία» ,  σημειώνει «την απειλή της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, όπου η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και προσωπική σχέση του Προέδρου της Τουρκίας με την Ουκρανία».
 
«Αυτό που ο Ερντογάν φοβάται περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι κυρώσεις των ΗΠΑ που θα αναγκάσουν την Τουρκία να είναι εναντίον της Ρωσίας. Αφού ο Ερντογάν επέστρεψε από το Κίεβο με άδεια χέρια, βρίσκεται και πάλι παγιδευμένος», γράφει ο Μπαρέλ.

«Ο Ερντογάν είναι στη μέση του δρόμου»

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει στενή σχέση τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο και ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ερντογάν, αλλά δεν έχουν ορίσει ακόμη ημερομηνία.

Αναφέρεται, ακόμη,  ότι η Τουρκία ήταν κατά της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ενώ τονίζεται ότι δεν υποστήριξε τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.