Βουλγαρία: Ανησυχία από τη μερική επιστράτευση



Κλήσεις για εμφάνιση σε στρατιωτική μονάδα αποστέλλονται από τις δομές του υπουργείου Άμυνας. Αυτό αναφέρουν πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα, όπως αναφέρει η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία στο Μπουργκάς.

Μάλιστα, ένας από τους άνδρες λέει ότι έλαβε κλήση για να εμφανιστεί την επόμενη μέρα στο στρατολογικό γραφείο της πόλης του. 

Δεν είναι μέλος της εθελοντικής εφεδρείας, ολοκλήρωσε τη στρατολογία του πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Εξηγεί ότι δεν τον έχουν αναζητήσει ποτέ με τέτοια περίσταση και με τέτοιο τρόπο. 

Η εξήγηση που του δόθηκε ήταν ότι σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο είχε δύο ώρες διορία για να εμφανιστεί στο σημείο που του υποδείχθηκε. Του ζήτησαν το μέγεθος των παπουτσιών και των ρούχων του. Οι πολίτες έχουν εκφράσει ανησυχία ότι αυτό γίνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Το Υπουργείο Άμυνας απάντησε στο ερώτημά ότι η κεντρική στρατιωτική περιφέρεια και οι δομές της στη χώρα ενημερώνουν κάθε χρόνο τη βάση δεδομένων ατόμων από την εφεδρεία, τα οποία τηρούνται σε στρατιωτικό αρχείο.

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο γενική κινητοποίηση μπορεί να ανακοινωθεί μόνο μετά από απόφαση της Εθνοσυνέλευσης και με προεδρικό διάταγμα.

Οι πολίτες που λαμβάνουν κλήση πρέπει να παρουσιαστούν στο αντίστοιχο στρατολογικό γραφείο της  κατοικίας  τους και να δώσουν τα απαραίτητα ενημερωμένα δεδομένα για το ύψος τους, το μέγεθος των ρούχων και  των υποδημάτων.