Οι Βίκινγκς... στο Αιγαίο: Έρχονται τα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου για τα «κομάντα» της πρώτης γραμμήςΟι Βίκινγκς... στο Αιγαίο
Τα πρώτα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Viking Norsafe S1200 αναμένεται να παραλάβουν το επόμενο διάστημα οι Αμφίβιοι Καταδρομείς στα μεγάλα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για τα υπερσύγχρονα πλωτά υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων τα οποία έρχονται να αντικαταστήσουν τα αξιόπιστα αλλά γερασμένα πλέον Magna 960 Rib και να δώσουν νέα πνοή στους κομάντος της πρώτης γραμμής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Το πρώτο Viking μεταφέρθηκε ήδη στη φωλιά των πρασινοσκούφηδων καταδρομέων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων ενώ σταδιακά τα υπόλοιπα 40 θα φτάσουν στις Βάσεις των Αμφίβιων Καταδρομέων στα πέντε μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο όπου εδρεύουν τα ΕΤΕΘ της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων. To Viking επελέγη μεταξύ αρκετών ακόμη υποψήφιων σκαφών και δοκιμάστηκε εντατικά από έμπειρα Στελέχη των Αμφίβιων Καταδρομών προκειμένου να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις πριν το σκάφος παραδοθεί για επιχειρησιακή χρήση στους φρουρούς του Αιγαίου.

Βασικό πλεονέκτημά του η ταχύτητα η οποία στα όρια και με ελαφρύ εξοπλισμό μπορεί να αγγίξει τους 67 κόμβους. Με ισχύ από τρεις 400αρες μηχανές αποτελεί ένα από τα ταχύτερα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και Ειδικών Επιχειρήσεων την ώρα που το Magna 960 πλέει με μέγιστη ταχύτητα τους 48 κόμβους.

Κάθε Viking μπορεί να μεταφέρει συνολικά 17 άτομα έχει μήκος 12 μέτρα, διαθέτει δεξαμενή καυσίμων 1050 λίτρων που του δίνει αυτονομία εκατοντάδων μιλίων. Η μεταφορική δυνατότητα αγγίζει τους 2,5 τόνων και μπορεί να μετακινηθεί με ειδικά άγκιστρα κρεμασμένο από ελικόπτερο Chinook. O οπλισμός του θα περιλαμβάνει βαρύ πολυβόλο 12,7mm, το γνωστό αποτελεσματικό πενηντάρι και στο πίσω μέρος δύο μικρότερα ελαφρά πολυβόλα διαμετρήματος 7,62mm. Το νέο ταχύπλοο σκάφος που επιλέχθηκε για τις Ειδικές Δυνάμεις διαθέτει σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, προηγμένα ηλεκτρονικά, Radar και θερμική κάμερα Flir για αποστολές επιτήρησης και έρευνας.