Κύπρος: Κατασκευάζουν drone που ανταγωνίζεται το τουρκικό Bayraktar



Εταιρεία που ιδρύθηκε από πρώην στρατιωτικούς, με έδρα τον Υψωνα της Λεμεσού, στην Κύπρο, φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανταγωνιζόμενη τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.
Λειτουργώντας από τη βιομηχανική περιοχή του Yψωνα, η Swarmly αποτελεί μια ιδιαιτερότητα του οικοσυστήματος επιχειρήσεων της Λεμεσού.

Για στρατιωτικές χρήσεις
Απέχει αρκετά από τις συνήθεις εταιρείες forex. Ιδρυμένη από πρώην στρατιωτικούς, η Swarmly φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) για στρατιωτικές χρήσεις και χρήσεις ασφαλείας, όπως η επιτήρηση των συνόρων (φωτογραφίες, επάνω και κάτω).

Τα αεροσκάφη στήνονται στην Κύπρο και οι λύσεις που προσφέρει η Swarmly ανταγωνίζονται τα τουρκικά Bayraktar.

Οι ιδρυτές της Swarmly ανέφεραν την τοποθεσία της Κύπρου, την ιδιότητα μέλους της ΕΕ, την επικράτηση της αγγλικής γλώσσας, τη χρήση του κοινού δικαίου, το κλίμα και το φορολογικό σύστημα ως βασικές παραμέτρους για τη δημιουργία των κεντρικών και των παραγωγικών τους εγκαταστάσεων στο νησί.

Η Swarmly ιδρύθηκε το 2018 και στα μέσα του 2019 ολοκλήρωσε τον κύκλο έρευνας και ανάπτυξης.

Στο τέλος του ίδιου έτους, η ομάδα της Swarmly παρακολούθησε την έκθεση Commercial UAV Expo στο Λας Βέγκας για να δει ποια πράγματα από αυτά που ανέπτυξαν κέρδισαν τη μεγαλύτερη προσοχή, με τα UAV VTOL (Vertical Take-Off and Landing) να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τα πρώτα συμβόλαια
Η εταιρεία έχει ήδη τα πρώτα της συμβόλαια και στοχεύει να προσφέρει προσιτές λύσεις σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά.

Το όραμα της Swarmly είναι να γίνει ο νούμερο ένα προμηθευτής χαμηλού κόστους και αξιόπιστων λύσεων VTOL, δήλωσε ο Igor Rafalovsky, CTO της Swarmly.

Πιο συγκεκριμένα, ο βασικός στόχος της εταιρείας είναι να εξυπηρετεί πελάτες σε περιβάλλοντα τακτικής, όπως η προστασία των συνόρων και της θάλασσας, ο στρατός και οι επιχειρήσεις ασφαλείας, με προσαρμοσμένες λύσεις σε προσιτή τιμή.

Η Swarmly στοχεύει στην τακτική κάθετη αγορά μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS), με έμφαση σε χώρες με χαμηλό προϋπολογισμό και ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις.

Ανταγωνιστής του Bayraktar
Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής στην ευρύτερη αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης είναι τα τουρκικά Bayraktar, τα οποία έχουν αποκτήσει μεγάλο μερίδιο αγοράς, ιδίως μετά τη σύγκρουση του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο κ. Rafalovsky, ωστόσο, τόνισε ότι αυτά τα drones είναι σημαντικά ακριβότερα από αυτά που προσφέρει η Swarmly, επομένως δεν τα θεωρεί άμεσο ανταγωνιστή.

Τα συστήματα Swarmly κοστίζουν περίπου 1-1,5 εκατ. ευρώ για ένα σετ, ενώ τα Bayraktars ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η Swarmly βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία αναβάθμισης όλων των αεροσκαφών της σε επικαιροποιημένη δεύτερη έκδοση. Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευάσει 26 αεροσκάφη για πελάτες και 4 πρωτότυπα.

Πηγή: trepers.com, politis.com.cy