Πρόταση εκσυγχρονισμού των εκτοξευτών RM-70 του ΕΣ παρουσίασε εταιρεία από την Τσεχία



Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία Excalibur Army από την Τσεχία, παρουσίασε στην Ελλάδα μια νέα εκσυγχρονισμένη έκδοση του εκτοξευτή του συστήματος  ΠΕΠ RM-70 με στόχο να την προσφέρει στον ΕΣ.

Τον Φεβρουάριο του 2017, κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης IDEX στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η  Excalibur παρουσίασε το RM-70 Vampir που είναι μια αναβάθμιση της προηγούμενης έκδοσης του RM-70. Το πρώτο πρωτότυπο του οχήματος κατασκευάστηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και οι πρώτες δοκιμές με εκτοξεύσεις ρουκετών πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2015.

Όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ η προηγούμενη έκδοση του RM-70  βρίσκεται σε υπηρεσία με τον ΕΣ. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, η Excalibur Army πραγματοποίησε επίσης δοκιμές βολής με την εκσυγχρονισμένη έκδοση του RM-70.  Όπως αναφέρεται τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού έμειναν πολύ ικανοποιημένα από τις νέες δυνατότητες και τις επιδόσεις βολών  της εκσυγχρονισμένης έκδοσης του RM-70 που προτείνει η εταιρεία από την Τσεχία.

Η νέα εκσυγχρονισμένη έκδοση του RM-70 βασίζεται στο νέο πλαίσιο στρατιωτικού φορτηγού Tatra T-815-7 8x8, εξοπλισμένο με θωρακισμένη καμπίνα που παρέχει βαλλιστική προστασία έναντι  φορητών όπλων και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού.

Ο εκσυγχρονισμός του ΠΕΠ θα περιλαμβάνει επίσης ένα νέο σύγχρονο σύστημα ελέγχου και σκόπευσης, σύστημα ελέγχου πυρός με βαλλιστικό υπολογιστή, νέα αδρανειακή πλοήγηση με συστήματα GPC, συστήματα επικοινωνίας και μετάδοσης δεδομένων και δυνατότητα ελέγχου του οπλικού συστήματος απευθείας από το καμπίνα οχήματος ή εξ αποστάσεως.

Με το νέο RM-70, η  Excalibur θέλει να προσφέρει τη δυνατότητα στον ΕΣ  να εκσυγχρονίσει τον στόλο των εκτοξευτών  του RM-70 που διαθέτει.

Μετά τον εκσυγχρονισμό, ο ΕΣ  θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις τυπικές ρουκέτες των 122 χλστ. αλλά με όχημα που προσφέρει μεγαλύτερη κινητικότητα, δύναμη πυρός και δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το RM-70 είναι οπλισμένο με ένα εκτοξευτή 40 θέσεων 40 x 122 χλστ. προσαρμοσμένο σε μια πλατφόρμα διέλευσης/ανύψωσης τοποθετημένη στο πίσω μέρος ενός σασί φορτηγού Tatra 8x8.

Το εκσυγχρονισμένο RM-70 MLRS είναι σε θέση να εκτοξεύει όλους τους τυπικούς πυραύλους 122 χλστ. καθώς και τους τσεχικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων HE-FRAG (High Explosive Fragmentation), εμπρηστικούς, καπνού και πυραύλων φωτισμού.


ΠΗΓΗ