Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Χωρίς την 25η Μαρτίου του 1821 δεν θα υπήρχε η ΕλλάςΟ Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εξέδωσε Ημερήσια Διαταγή, για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου και την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο μήνυμά του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

25η Μαρτίου λοιπόν! 201 χρόνια από εκείνη τη μαγική ημέρα του 1821 που η καρδιά του Έθνους των Ελλήνων χτύπησε δυνατά! Χτύπησε σαν καμπάνα που καλεί ζωντανούς και πεθαμένους να βρουν το μονοπάτι της Μνήμης και του Χρέους, να βρουν και να αδράξουν την άκρη του νήματος που φαινόταν χαμένο στα βάθη του χρόνου, αλλά ζούσε στα μυαλά και στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων, σαν παραμύθι, σαν θρύλος, σαν εθνική επιταγή που περίμενε αιώνες να εξοφληθεί!!! Και το Έθνος ξύπνησε!!! Το Έθνος ξύπνησε, ανασκουμπώθηκε, μέτρησε τις δυνάμεις του και μπήκε στον Αγώνα. Μπήκε στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Γιατί τέτοιος ήταν αυτός ο Αγώνας. Αγώνας Αναγέννησης! Αγώνας Ύπαρξης!! Αγώνας Τιμής, Αξιοπρέπειας και Πίστης!

«Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» βροντοφώναξε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο μεγάλος αυτός Έλληνας στην επαναστατική του προκήρυξη, «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος πιάσαμε τα άρματα», μας λέει ο Γέρος του Μωριά, ο Στρατηγός του Έθνους Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Διπλή γιορτή η 25η Μαρτίου λοιπόν, διπλή γιορτή και διπλή χαρά!!!

Κι είναι στ’ αλήθεια αυτή η γιορτή το διαμάντι στο στέμμα όλων των επετείων που γιορτάζουμε εμείς οι Έλληνες! Η εορτή των εορτών! Χωρίς την 25η Μαρτίου του 1821 δεν θα υπήρχε η Ελλάς!! Τιμή και δόξα ανείπωτη σ’ αυτούς που το κατάφεραν! Σ’ όλους αυτούς που με τις ζωές τους, τον αγώνα τους, το αίμα τους, τις περιουσίες τους, το βιός τους ολάκερο, χάραξαν το μονοπάτι της σύγχρονης Ελλάδας και την ξανάβαλαν στον Χάρτη του παγκόσμιου διεθνούς συστήματος.

Κι ήρθαν όλοι οι άλλοι υπέροχοι συμπατριώτες μας σ’ αυτά τα 200 χρόνια που πέρασαν κι αυτό το αχνό μονοπάτι το έκαναν δρόμο, δρόμο πλατύ, λεωφόρο ολάκερη κι ήρθαμε εδώ που ήρθαμε σήμερα. Με νικηφόρους αγώνες λαμπρούς, με δύναμη, με σθένος, με όραμα, με Φως Ελληνικό σε κάθε βήμα μας και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες, γιατί υπήρξαν και τέτοιες, μα ήταν τόσο ορμητική η αρχή, τόσο μεγάλο το πρώτο βήμα, τόση η ενέργεια που έφερε ξανά την Ελλάδα στο Φως το 1821, που όλα ύστερα πήραν το δρόμο τους.

Απ’ αυτούς έρχεστε…. Από τέτοιους άνδρες και γυναίκες σαν τον Κολοκοτρώνη, τον Ανδρούτσο, τον γιο της Καλογριάς τον Καραϊσκάκη, τον Νικηταρά, τον Διάκο, την Μαντώ Μαυρογένους, τους Μποτσαραίους και τους Καψάληδες, την Μπουμπουλίνα, τον Κανάρη, τον Μιαούλη, τον Παπανικολή, τον Σαχτούρη, τον Πιπίνο, τις Σουλιώτισσες και τόσους άλλους επιφανείς αλλά και αφανείς Έλληνες και Ελληνίδες.

Όλοι είναι εκεί και μας κοιτούν απ’ το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Όλοι είναι εκεί και χαίρονται που βλέπουν άξιους απογόνους στα πρόσωπά σας. Απ’ αυτούς ερχόμαστε όλοι, απ’ τους ίδιους τόπους και τις ίδιες πέτρες που γεννήθηκαν κι αυτοί. Απ’ τα ίδια νησιά και τις ίδιες βουνοκορφές που αντίκρυσαν το Ελληνικό Φως κι αυτοί. Είστε απ’ την ίδια μήτρα. Αυτή τη μήτρα που φτιάχνει μαχητές και πολεμιστές του Έθνους και της Ελλάδος.

Τ’ ατσάλι της ψυχής τους και το πύρωμα του νου τους όταν άρχιζαν τον Αγώνα, μακάρι να σας συντροφεύει και να σας οδηγεί στην Αποστολή σας. Και το κάνει, το ξέρω! Το βλέπω σ’ όλες τις δραστηριότητές σας, το αφουγκράζομαι στις επισκέψεις μου όταν σας βλέπω.

Το πιάνω στον αέρα να υπάρχει παντού σ’ όλη την Ελλάδα όπου βρίσκεσθε με μοναδικό σκοπό και φάρο την Αποστολή σας! Την διαφύλαξη της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και της Εδαφικής μας Ακεραιότητας. Την εγγύηση της Ελευθερίας μας!! Γι’ αυτά χάθηκαν τόσοι και τόσοι! Αυτή είναι η κληρονομιά μας και γι’ αυτήν υπάρχουμε! Αυτά μας χάρισαν όλοι αυτοί οι μεγάλοι Έλληνες του ΄21 και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε αλλιώς!

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Οι πλάκες της Ιστορίας κινούνται, το βλέπετε, το ξέρετε, το αντιλαμβάνεστε. Υπήρξαν έθνη που στο διάβα της Ιστορίας χάθηκαν, έσβησαν, εξαφανίστηκαν ή αφομοιώθηκαν στους αιώνες που πέρασαν. Εμείς όμως οι Έλληνες, το Ελληνικό Έθνος κατάφερε να ζήσει, κατάφερε να δυναμώσει κι είμαστε σήμερα εδώ. Σε μια δύσκολη εποχή και σε μια δύσκολη γειτονιά! Αυτοί οι ατσάλινοι γίγαντες του ΄21 ας είναι ο Οδηγός και ο Φάρος μας. Η έμπνευσή μας και η Πυξίδα μας. Για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Πατρίδας.

Το πόσο σημαντικά, πόσο πολύτιμα και τελικά πόσο αναντικατάστατα είναι αυτά τα δύο αγαθά, η Ελευθερία και η Εθνική Ανεξαρτησία, το κατέδειξαν οι δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Γι’ αυτό και το μήνυμα που μας στέλνει σήμερα η Ατσάλινη Γενιά του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, η Θρυλική Γενιά του Κανάρη και του Μιαούλη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Οι Ήρωες του ‘21 από τους οποίους προερχόμεθα, μας καλούν να υπερασπιστούμε με κάθε κόστος αυτήν την υπέροχη Πατρίδα κι ο λόγος είναι τόσο απλός και μεγαλειώδης: «Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο Πατρίς», «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την Πατρίδα»!

Αυτός είναι ο αυτοσκοπός της προπαρασκευής μας και της επίπονης εκπαίδευσής μας, αυτός είναι τελικά ο αυτοσκοπός της ‘Υπαρξής μας! Το ξέρω καλά ότι μ’ αυτό αρχίζει και τελειώνει κάθε ημέρα σας και σας συγχαίρω γι’ αυτό.

Η Πολιτεία μας στηρίζει εμπράκτως και η ελληνική κοινωνία μας εμπιστεύεται, κατανοώντας ότι οι δαπάνες για την κάλυψη των εξοπλιστικών μας αναγκών συνιστούν αποτελεσματική επένδυση στην Εθνική Άμυνα της Χώρας. Έτσι χτίζεται και ενδυναμώνεται η αποτρεπτική ικανότητά μας. Έτσι διασφαλίζεται το μέλλον, μέσα από την ισχυροποίηση του παρόντος.

Οι Έλληνες πολίτες μας αγαπούν και μας εμπιστεύονται, εμπιστεύονται τον κάθε έναν και την κάθε μία από εσάς, αναγνωρίζοντας στα πρόσωπά σας τους αγέρωχους, ατσάλινους και απολύτως αποφασισμένους και αφοσιωμένους Φύλακες της Πατρίδας!

Αυτούς που δεν αισθάνονται «βαρύ το χάλκεον χέρι του φόβου», για να θυμηθούμε τους στίχους του Κάλβου, αυτούς δηλαδή που δεν φοβούνται κανέναν και τίποτα, διότι πολύ απλά είναι ανεξίτηλα γραμμένο στην ψυχή τους πως «θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»!

Είμαι περήφανος για σας και για το τεράστιας εθνικής σημασίας έργο που επιτελείτε καθημερινά. Χάρη σε σας εδραιώνεται η σταθερότητα, η ειρήνη και το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μας, ενώ με την άριστη ικανότητα που επιδεικνύετε στις διεθνείς στρατιωτικές υποχρεώσεις στις οποίες συμμετέχετε, προβάλλετε την Ελλάδα διεθνώς, τοποθετώντας την στην υψηλή θέση που της αξίζει!

Συνεχίστε έτσι, το ίδιο δυνατά, με το ίδιο πελώριο Ηθικό. «Νοιώστε για την Πατρίδα στα σπλάχνα χαλασμό». Κλείστε στην καρδιά και την ψυχή σας την Ελλάδα και τότε όλα είναι απλά!!! Αυτό έκαναν οι Ήρωες που γιορτάζουμε σήμερα. Υπέροχοι, ακατάβλητοι, αδούλωτοι και ηρωικοί! Στα ίδια μέρη στέκεστε κι εσείς! Υπερήφανοι, αγέρωχοι, ατσάλινοι, αποφασισμένοι και πάντα έτοιμοι!!

Έρχεστε απ’ τα βάθη της Ιστορίας κι αυτό το ξέρουν όλοι!!! Ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε και το κάνουμε με χαρά, είναι ένας και μόνο. Τον υπαγορεύει η αγάπη για την Ελλάδα, την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία. Κι αυτό ας το θυμούνται όλοι, αλλά πρώτοι εμείς!

Η Παναγιά μαζί σας!
Χρόνια Πολλά σε όλους σας!!!
Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας!!!
Ζήτω το Δοξασμένο 1821!
Ζήτωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις!!!».