Οι νέες παρουσίες στην Παρέλαση της 25ης Μαρτίου



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κάποιες νέες παρουσίες διέκριναν σήμερα τα τμήματα που συμμετείχαν στην Παρέλαση της 25ης Μαρτίου, πέρα από την συμμετοχή στα αεροπορικά μέσα, των νέων μαχητικών αεροπλάνων Rafale F3R της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κυρίαρχη ήταν η παρουσία των νεοπαραληφθέντων Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνωρίσεως M1117, εκ των οποίων συνολικώς 12 εμφανίστηκαν στην παρέλαση. Όλα τα οχήματα ήταν βαμμένα ομοιόμορφα στο τυποποιημένο σχέδιο παραλλαγής οχημάτων του Ελληνικού Στρατού ενώ σε οπλισμό, πέραν του βαρέως πολυβόλου Μ2ΗΒ και του πολυβόλου βομβίδων GMG, στον πύργο εφέρετο εξωτερικώς πολυβόλο MG3.


Ένα από τα οχήματα, ήταν διακοσμημένο με την Ελληνική σημαία στα πλευρά, όπως έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Συνολικώς, στην φετινή παρέλαση εμφανίσθηκαν κατ’ αυτό τον τρόπο διακοσμημένα ένα άρμα Leopard 2 HEL, ένα ΤΟΜΠ Μ113 και ένα ΤΤΟΑ Μ1117, με επιμελημένη συντονισμένη εργασία από μέλη της IPMS Ελλάδος, της LM Decals, της 3DF και του Icarus Workshop, που ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση.

Όλοι αυτοί, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα των ΓΕΣΔΙΤ και ΑΣΔΥΣ, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους κι επιβεβαιώνοντας την σχέση αξιοπιστίας που έχει δημιουργηθεί. Σημαντικοί παραστάτες της προσπάθεια, ήταν ο διοικητής και το προσωπικό του 301 Eργοστασίου Βάσεως, με την ομάδα του βαφείου να επιβεβαιώνει την άψογη επαγγελματική προσέγγιση στο αντικείμενο.

(IPMS Ελλάδας)

Στα τμήματα, υπήρχε αριθμός αναβαθμισμένων τυφεκίων G3, όχι μάλιστα μόνο στα τμήματα Πεζικού αλλά και άλλων Όπλων. Το ίδιο ίσχυε και με την χορήγηση του νέου τύπου εξαρτύσεως-φορέα της ELMON, που έχει αρχίσει να εισάγεται σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό.

(ΣΔΒ @ 2022)

Τα αναβαθμισμένα G3 έφεραν πτυσσόμενο κοντάκιο και συγκρότημα τριπλών βάσεων προσαρμογής Picatinny που αντικαθιστά τον χειροφυλακτήρα, της FAB Defense. Από την ίδια εταιρεία υπήρχε κάθετη πρόσθια λαβή με ενσωματωμένο δίποδο και πλευρικώς προσαρμογμένος τακτικός φακός. Όλα τα όπλα έφεραν νέου τύπου αορτήρα ενώ σε έναν αριθμό μόνο, υπήρχαν προσαρμοσμένες διόπτρες ταχείας σκοπεύσεως CompM4 της Aimpoint.

(ΣΔΒ @ 2022)

Ενδιαφέρουσα ήταν και η εμφάνιση για πρώτη φορά σε παρέλαση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, με την στολή παραλλαγής του Ελληνικού Στρατού. Η στολή αυτή έχει αρχίσει πλέον να χορηγείται τόσο στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο διαταγών του ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, έφερε και την νέου τύπου εξάρτυση-φορέα, που έχει αρχίσει να χορηγείται στον Ελληνικό Στρατό, αντικαθιστώντας τις παλαιές κανάβινης κατασκευής και ξεπερασμένες εξαρτύσεις τύπου Μ71 σε γκρι απόχρωση.

(ΣΔΒ @ 2022)