Κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια: Η Κίνα έχει στρατιωτικοποιήσει πλήρως τρία νησιά στη Θάλασσα της Νότιας ΚίναςΗ Κίνα έχει στρατιωτικοποιήσει πλήρως τουλάχιστον τρία από τα πολλά νησιά που κατασκεύασε στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εξοπλίζοντάς τα με αντιπλοϊκά και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων, εξοπλισμό λέιζερ και παρεμβολής και μαχητικά αεροσκάφη σε μια ολοένα και πιο επιθετική κίνηση που απειλεί όλα τα έθνη που επιχειρούν κοντά , δήλωσε την Κυριακή ένας ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός διοικητής Ινδο-Ειρηνικού, ναύαρχος John C Aquilino, είπε ότι οι εχθρικές ενέργειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, ότι το Πεκίνο δεν θα μετατρέψει τα τεχνητά νησιά σε αμφισβητούμενα ύδατα σε στρατιωτικές βάσεις. Οι προσπάθειες ήταν μέρος της ενίσχυσης της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας, είπε.

«Τα τελευταία 20 χρόνια γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης στρατιωτικής συσσώρευσης από τη ΛΔΚ από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Ακουιλίνο στο Associated Press σε συνέντευξή του, χρησιμοποιώντας τα αρχικά του επίσημου ονόματος της Κίνας. «Έχουν προωθήσει όλες τις δυνατότητές τους και αυτή η συσσώρευση όπλων αποσταθεροποιεί την περιοχή».

«Η Κίνα έχει κυριαρχία στα νησιά Spratly, καθώς και στις γύρω θαλάσσιες περιοχές. Μείνετε μακριά αμέσως για να αποφύγετε την εσφαλμένη κρίση», είπε ένα από τα αυστηρά ραδιοφωνικά μηνύματα σε μια κρυφή απειλή.

Αλλά το αεροπλάνο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού απέρριψε τις πολλαπλές προειδοποιήσεις και συνέχισε προκλητικά την αναγνώριση του σε σύντομες αλλά τεταμένες στιγμές που είδαν δύο δημοσιογράφοι του AP που προσκλήθηκαν στο πλοίο. «Είμαι ένα αεροσκάφος του ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών που διεξάγω νόμιμες στρατιωτικές δραστηριότητες πέρα ​​από τον εθνικό εναέριο χώρο οποιουδήποτε παράκτιου κράτους», είπε ένας Αμερικανός πιλότος στους Κινέζους.

«Η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων είναι εγγυημένη από το διεθνές δίκαιο και λειτουργώ λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των κρατών», είπε.

Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Joel Martinez, ο οποίος ηγήθηκε του πληρώματος του P-8A Poseidon, είπε ότι υπήρξε ένα περιστατικό στο οποίο ένα κινεζικό τζετ πέταξε κοντά σε ένα αμερικανικό αεροσκάφος σε έναν επικίνδυνο ελιγμό στην αμφισβητούμενη περιοχή. Το πλήρωμα πτήσης των ΗΠΑ υπενθύμισε στους Κινέζους να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφάλειας της αεροπορίας, είπε.

Καθώς το P-8A Poseidon πετούσε κοντά στους υφάλους που κατείχαν οι Κινέζοι, μερικά φάνηκαν να στεγάζουν πολυώροφα κτίρια, αποθήκες, υπόστεγα, θαλάσσια λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και ραντάρ. Κοντά στο Fiery Cross, περισσότερα από 40 σκάφη φαίνονται προφανώς αγκυροβολημένα.

Ο Aquilino είπε ότι η κατασκευή πυραύλων, υπόστεγων αεροσκαφών, συστημάτων ραντάρ και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα Mischief Reef, Subi Reef και Fiery Cross φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, αλλά μένει να φανεί εάν η Κίνα θα συνεχίσει την κατασκευή στρατιωτικής υποδομής σε άλλες περιοχές.

«Η λειτουργία αυτών των νησιών είναι να επεκτείνουν την επιθετική ικανότητα της ΛΔΚ πέρα ​​από τις ηπειρωτικές ακτές της», είπε. «Μπορούν να πετάξουν μαχητικά, βομβαρδιστικά και όλες αυτές τις επιθετικές δυνατότητες των πυραυλικών συστημάτων».

Είπε ότι κάθε στρατιωτικό και πολιτικό αεροπλάνο που πετά πάνω από την αμφισβητούμενη πλωτή οδό θα μπορούσε εύκολα να φτάσει στην εμβέλεια του πυραυλικού συστήματος των κινεζικών νησιών.

«Αυτή είναι λοιπόν η απειλή που υπάρχει, γι’ αυτό είναι τόσο ανησυχητικό για τη στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών», είπε. «Απειλούν όλα τα έθνη που επιχειρούν στην περιοχή και σε όλο τον διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο».

Η Κίνα προσπάθησε να στηρίξει τις τεράστιες εδαφικές της διεκδικήσεις σε ολόκληρη σχεδόν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας χτίζοντας νησιωτικές βάσεις σε κοραλλιογενείς ατόλες σχεδόν πριν από μια δεκαετία. Οι ΗΠΑ απάντησαν στέλνοντας τα πολεμικά πλοία τους στην περιοχή σε αυτό που αποκαλούν αποστολές ελευθερίας λειτουργίας. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αξιώσεις, αλλά έχουν αναπτύξει πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού εδώ και δεκαετίες για να περιπολούν και να προωθούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη διεθνή πλωτή οδό και στον εναέριο χώρο.

Η Κίνα αντιτίθεται συνήθως σε οποιαδήποτε ενέργεια του αμερικανικού στρατού στην περιοχή. Τα άλλα μέρη – οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι – διεκδικούν το σύνολο ή μέρος της θάλασσας, μέσω της οποίας αποστέλλονται περίπου 5 τρις ​​δολάρια σε αγαθά κάθε χρόνο.

Παρά την επιθετικότητα της Κίνας, οι μακροχρόνιες εδαφικές συγκρούσεις θα πρέπει να επιλυθούν μόνο ειρηνικά, είπε ο Aquilino, και ανέφερε την επιτυχημένη κίνηση της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να φέρει τις διαφορές της με την Κίνα σε διεθνή διαιτησία το 2013 ως καλό πρότυπο.