Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν βρήκε την κατάλληλη στιγμή για επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων



Είδηση που αφορά και στα Ελληνοτουρκικά, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό

Ελληνοτουρκικά: Εδώ ο κόσμος χάνεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμαστε στην προσπάθεια που καταβάλλει επί σειρά ετών η Τουρκία, προκειμένου να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ερντογάν αξιώνει επανεκκίνηση της διαδικασίας, η οποία είχε αρχίσει το 2005, προτού βαλτώσει τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά την παραμονή της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, που θα είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βρήκε την ευκαιρία να κάνει τις παρακάτω δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, αφού έχει αναλάβει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Έχει δηλαδή αυτοανακηρυχθεί σε σημαντικό πιόνι στη διεθνή σκακιέρα, που επιτρέπει να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη άνεση.

Αρνήθηκε, βέβαια, να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν Ρωσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντίδραση της Δύσης στην τουρκική προσπάθεια αναθέρμανσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Είδηση που αφορά και στα Ελληνοτουρκικά
«Αναμένουμε από την ΕΕ να ανοίξει γρήγορα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση, χωρίς να ενδώσει σε κυνικούς υπολογισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Δήλωση που έγινε έπειτα από τη συνάντηση στην Άγκυρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2020 η Επιτροπή εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας ήταν «σε νεκρό σημείο» λόγω των αποφάσεων που λάμβανε η ηγεσία της και που ήταν αντίθετες με τις αξίες της Ε.Ε..

«Η Τουρκία συνέχισε να απομακρύνεται από την Ε.Ε., καταγράφοντας σοβαρή υποχώρηση στους τομείς του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ανέφερε σε μια έκθεσή της η Κομισιόν.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.