Ουκρανικό ΥΠΑΜ: "Οι Ρώσοι έκαναν χρήση του δολοφονικού φλογοβόλου "Πινόκιο" κοντά στο Χάρκοβο"-Φωτιά και στάχτες παντούΗ αποτυχία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων  στην κατάληψη των μεγάλων Ουκρανικών πόλεων οδηγεί τον Πούτιν στο να εντείνει το σφυροκόπημα εναντίον τους με όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε αυτές , σκοτώνοντας παράλληλα πολλούς Ουκρανούς μαχητές αλλά και αμάχους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και πρωτοφανή αγριότητα. 

Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο Πούτιν απέτυχε τον 1ο μήνα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία να εκπληρώσει  τους στόχους του, αφού η πρωτεύουσα της χώρας Κίεβο και όλες οι μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο , το Σούμι, η Οδησσός, το Λβίβ, το Νικολάγιεφ , παραμένουν στα χέρια του Ουκρανικού στρατού. 

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ενώ η Μαριούπολη είναι εδώ και πολλές ημέρες περικυκλωμένη πανταχόθεν από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και διεξάγονται τουλάχιστον για μια εβδομάδα οδομαχίες εντός αυτής από τους εμπολέμους, εντούτοις ακόμη δεν έχει καταληφθεί ολοκληρωτικά από τους Ρώσους. 

Τα παραπάνω ώθησαν την Ρωσία να εκδώσει ανακοινωθέν ότι η 1η φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία τελείωσε με επιτυχία... εξασφαλίζοντας τα εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία που επιθυμούσε και τώρα εισέρχεται στην 2η φάση. 

Βέβαια το Κίεβο και το Νικιλάγιεφ  που πολιορκούνται από Ρωσικές Δυνάμεις και δεν έπεσαν ακόμη στα χέρια τους  δεν ανήκουν στην Ανατολική Ουκρανία, οπότε η ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΑΜ περί επιτυχίας της 1ης φάσης στερείται πραγματικότητας. 

Είχαμε επίσης  επισημάνει ότι η αποτυχία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων  στην κατάληψη των μεγάλων Ουκρανικών πόλεων θα οδηγήσει τον Πούτιν στο να εντείνει το σφυροκόπημα εναντίον τους με όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε αυτές , σκοτώνοντας παράλληλα πολλούς Ουκρανούς μαχητές αλλά και αμάχους. 

Δυστυχώς φαίνεται ότι επαληθευτήκαμε στην παραπάνω επισήμανση μας αφού σύμφωνα με το Ουκρανικό ΥΠΕΣ, " ο εχθρός χρησιμοποίησε το σύστημα φλογοβόλων TOS-1 Pinocchio κοντά στο Χάρκοβο". 

Παράλληλα ο σύμβουλος του επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκεραστσένκο, δημοσίευσε σχετικό βίντεο. 

https://core.telegram.org/widgets

Να διευκρινίσουμε ότι ο Πινόκιο είναι ένα βαρέως τύπου φλογοβόλο σύστημα με θερμοβαρικές κεφαλές που εκρήγνυνται σε δύο στάδια. Πρώτα, εκτοξεύει ένα εκρηκτικό μείγμα με τη μορφή αερολύματος και  μετά εκρήγνυται ένα άλλο μέρος του βλήματος, του οποίου  το ωστικό κύμα πολλαπλασιάζεται σε ένταση χάρη στο αεροζόλ  που έπεσε νωρίτερα στην περιοχή του στόχου. 

Λόγω αυτής της δράσης, τα θερμοβαρικά πυρομαχικά έχουν πολύ πιο ισχυρή δύναμη καταστροφής και  ωστικό κύμα έκρηξης.

Τι είναι το TOS-1 Pinocchio
Το εν λόγω σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός κατά των πόλεων της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά θανατηφόρο και επικίνδυνο. 

Το TOS-1 είναι ουσιαστικά ένα  βαρύ σύστημα φλογοβόλου. Αυτό είναι ένα φλογοβόλο σύστημα  της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχει  διαμέτρημα 220 mm.

Η Ρωσία το χρησιμοποιεί με βάση το άρμα T-72.

Με τη βοήθεια του , Pinocchio εκτοξεύονται εμπρηστικά ή θερμοβαρικά πυρομαχικά, ενώ  από το 2001, οι Ρώσοι έχουν επίσης ένα βελτιωμένο σύστημα TOS-1A που ονομάζεται Solntsepek.

Ο σχεδιασμός αυτής της τεχνικής αποτελείται από ένα πακέτο 30  μη κατευθυνόμενων πυραύλων.

Η διαδικασία της στόχευσης

Για να στοχεύσει το TOS-1 Pinocchio προς τον τον στόχο, καθώς και για να ρυθμίσει τη γωνία του εκτοξευτή, το πλήρωμα δεν χρειάζεται να βγει από το αυτοκίνητο.

Οι χειρισμοί πραγματοποιούνται με τη βοήθεια σκοπευτικού και εξωτερικών συστημάτων.

Αυτό το συγκρότημα χρησιμοποιεί ένα ειδικό σύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο περιλαμβάνει:
 
-αποστασιόμετρο λέιζερ,
-ηλεκτρονικό βαλλιστικό υπολογιστή,
-διόπτευση
-αισθητήρα κλίσης.

Η απόσταση όπλου- στόχου μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια 10 μέτρων.

Τέτοια δεδομένα εισάγονται αυτόματα στον βαλλιστικό υπολογιστή, ο οποίος υπολογίζει την απαιτούμενη γωνία για να ανυψωθεί ο εκτοξευτής.

Ταυτόχρονα, ο μη κατευθυνόμενος πύραυλος  ο οποίος αποτελείται από μια κεφαλή, η οποία έχει είτε εμπρηστική , είτε θερμοβαρική κεφαλή , καθώς και έναν κινητήρα αεριωθούμενου στερεού προωθητικού και έναν πυροκροτητή, τίθεται σε διαιδκασία εκτόξευσης προς τον στόχο

Επίλογος
Από τα παραπάνω χαρακτηριστικά του TOS-1 Pinocchio, αντιλαμβανόμαστε τα ολέθρια αποτελέσματα τα οποία συνεπάγεται η χρήση του κατά των αμυνόμενων Ουκρανικών Ενοπλων Δυνάμεων, αλλά και κατά των αμάχων.

Ιδιαίτερα η χρήση του σε αστικές περιοχές  είναι δολοφονική, αφού είτε καίει τα πάντα εφόσον εκτοξεύσει εμπρηστική κεφαλή, είτε διαλύει τα κτίρια σκοτώνοντας σίγουρα όλους όσους είναι εντός αυτών εφόσον εκτοξεύσει θερμοβαρική κεφαλή.