«Κρυώνουν, κουράζονται & πεινούν»! Οι τρεις λόγοι της ρωσικής τακτικής αποτυχίας στην Ουκρανία



Δυτικοί ειδικοί προειδοποιούν ότι «ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι, αν και όχι τόσο όσο στην αρχή του πολέμου»

Η ανικανότητα της Ρωσίας να πετύχει όσα που στόχευε στην εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε διαφορετικές αντιδράσεις στον δυτικό Τύπο. «Κρυώνουν, κουράζονται και πεινούν», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος για τους στρατιώτες που περίμεναν στη Λευκορωσία για εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το ηθικό των στρατιωτών στον ρωσικό στρατό είναι «πολύ, πολύ χαμηλό».
 
Δυτικοί ειδικοί προειδοποιούν ότι «ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι, αν και όχι τόσο όσο στην αρχή του πολέμου».

Ο ανταποκριτής Άμυνας του BBC Jonathan Beale, σε άρθρο του με τίτλο "Γιατί ο ρωσικός στρατός δεν προχωρά με την ταχύτητα που περιμένει στην Ουκρανία;" αναφέρει τα εξής:

Η Ρωσία έχει έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει σημειώσει την πρόοδο που ήθελε στην Ουκρανία. Πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν κρύβουν την έκπληξή τους για τις επιδόσεις της Ρωσίας στο έδαφος.

Η βραδύτητα της προόδου στο πεδίο έχει οδηγήσει ορισμένους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να αναρωτηθούν "Θα μπορέσει η Ρωσία να ξεπεράσει τις απώλειές της;".

«Η Ρωσία απέτυχε ξεκάθαρα να πετύχει τους στόχους της, και μάλλον δεν θα τους πετύχει τελικά», δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο BBC αυτή την εβδομάδα.

Τι πήγε στραβά για το ρωσικό στρατό;

Λάθος υποθέσεις
Το πρώτο λάθος της Ρωσίας ήταν να υποτιμήσει την αμυντική ικανότητα του πολύ μικρότερου στρατού της Ουκρανίας. Ενώ η Ρωσία διαθέτει 60 δισεκατομμύρια δολάρια στον ετήσιο αμυντικό της προϋπολογισμό, η Ουκρανία διαθέτει 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό οδήγησε τη Ρωσία να υποτιμήσει τη δύναμή της.

Η Ρωσία, όπως και πολλοί άλλοι ισχυροί στρατοί, μπορεί να έχει υπερεκτιμήσει τη δική της στρατιωτική ισχύ. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εργάζεται με πάθος για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ρωσικού στρατού εδώ και πολύ καιρό και μπορεί να σκέφτηκε ότι σε αντάλλαγμα για αυτές τις προσπάθειες, ο στρατός του είχε γίνει πολύ ισχυρότερος από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του βρετανικού στρατού, οι περισσότερες από τις αμυντικές επενδύσεις της Ρωσίας χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της πυρηνικής της ικανότητας και τη διεξαγωγή πειραμάτων από αυτή την άποψη. Αυτό περιλαμβάνει την παραγωγή νέων όπλων, όπως υπερηχητικούς πυραύλους.

Δεν έχουμε δει ακόμη το T-14 Armata, το οποίο εκτέθηκε στις Παρελάσεις της Ημέρας της Νίκης που πραγματοποιήθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία της Ρωσίας και παρουσιάστηκε ως το πιο προηγμένο τανκ στον κόσμο, σε χρήση σε αυτόν τον πόλεμο. Τα περισσότερα από τα άρματα μάχης που έχει βάλει η Ρωσία είναι παλαιότερα άρματα μάχης T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων...
 
Στην αρχή της εισβολής, η Ρωσία είχε ένα πολύ σαφές πλεονέκτημα στον αέρα, ο αριθμός των πολεμικών αεροσκαφών που στάλθηκαν στα σύνορα ήταν τριπλάσιος από εκείνον των πολεμικών αεροσκαφών της Ουκρανίας. Για το λόγο αυτό, πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πίστευαν ότι η Ρωσία θα αποκτούσε μια γρήγορη υπεροχή στον αέρα, αλλά αυτό δεν έγινε. Η άμυνα της Ουκρανίας έναντι των πολεμικών αεροσκαφών ήταν μέχρι στιγμής αρκετά αποτελεσματική ώστε να περιορίσει το περιθώριο ελιγμών της Ρωσίας.

Η Μόσχα μπορεί επίσης να είχε προβλέψει ότι οι ειδικές δυνάμεις της θα μπορούσαν να παίξουν έναν πολύ γρήγορο και αποφασιστικό ρόλο.
 
Η Ρωσία, βασιζόμενη στην «αδυναμία» της αεράμυνας της Ουκρανίας, θεώρησε ότι θα ήταν αρκετό να στείλει αλεξιπτωτιστές όπως οι Spetsnatz και VDV, και αυτό θα έδιωχνε την άμυνα της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος δυτικός στρατιωτικός αξιωματούχος στο BBC. Ωστόσο, τις πρώτες μέρες, η επίθεση για την καταστροφή των ελικοπτέρων που είχαν σχεδιάσει στο αεροδρόμιο Hostomel κοντά στο Κίεβο απέτυχε και η ουκρανική άμυνα απέκρουσε την επίθεση. Αυτό εμπόδισε τη Ρωσία να καταλάβει ένα αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιούσε για να στείλει στρατεύματα, πυρομαχικά και υποστήριξη.

Όταν η επίθεση στο αεροδρόμιο Hostomel αποκρούστηκε, η Ρωσία άρχισε να στέλνει όλη την υποστήριξη οδικώς. Αυτό οδήγησε σε ευκολότερη στόχευση των οχημάτων και των νηοπομπών που κινούνταν σε συγκεκριμένη κυκλοφορία από την Ουκρανία. Όταν κάποια βαριά όπλα ξεκίνησαν για να το αποτρέψουν, κόλλησαν στη λάσπη και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν.

Εν τω μεταξύ, η μακρά σειρά τεθωρακισμένων οχημάτων της Ρωσίας, που παρατηρούνται από δορυφόρους στο βορρά, δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην πολιορκία του Κιέβου. Οι πιο σημαντικές προόδοι προήλθαν από το νότο. Οι σιδηροδρομικές γραμμές χρησιμοποιούνται εδώ τόσο για αποστολές πυρομαχικών όσο και για αποστολές στρατευμάτων.
 
Μιλώντας στο BBC για όλες αυτές τις εξελίξεις, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι «οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν χάσει τη δυναμική τους»: «Έχουν κολλήσει και προκαλούν πολύ σημαντικές απώλειες, αν και αργά».

Απώλειες και χαμηλό ηθικό
Η Ρωσία έχει αναπτύξει 190.000 στρατιώτες στα σύνορα για την εισβολή στην Ουκρανία, και ένα σημαντικό μέρος από αυτούς πήγε στη γραμμή της σύγκρουσης, δηλαδή συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δυτικές πληροφορίες, έχασαν το 10% αυτού του αριθμού στο πεδίο. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες και επιβεβαιωμένες λεπτομέρειες για θύματα Ρώσους ή Ουκρανούς, αλλά η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 14.000 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, από την άλλη, πιστεύουν ότι το ήμισυ αυτού του αριθμού μπορεί να είναι σωστό.

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το ηθικό των στρατιωτών στον ρωσικό στρατό είναι «πολύ, πολύ χαμηλό». «Κρυώνουν, κουράζονται και πεινούν», είπε ένας αξιωματούχος για τους στρατιώτες που περίμεναν στη Λευκορωσία για εβδομάδες.

Για να καλύψει τις απώλειές της, η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να ενισχύει νέα στρατεύματα από τα ανατολικά της χώρας και από την Αρμενία μέχρι τα ουκρανικά σύνορα.

Δυτικοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τις εκφράσεις «μάλλον αληθές» για την είδηση ​​ότι μεταφέρονται και μαχητές από τη Συρία και ότι σύντομα θα συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Έλλειψη εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης
Η Ρωσία έχει πραγματικά δυσκολίες σε πολύ βασικούς τομείς. Υπάρχει ένας παλιός στρατιωτικός λόγος. «Οι επαγγελματίες δουλεύουν υλικοτεχνικά, ενώ οι ερασιτέχνες μιλάνε για τακτικές». Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν σκέφτηκε αρκετά τα logistics σε αυτόν τον πόλεμο. Οι συνοδείες τεθωρακισμένων και οπλισμένων οχημάτων έχουν έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και πυρομαχικών. Σπασμένα οχήματα εγκαταλείπονται και σύρονται από ουκρανικά τρακτέρ.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία μπορεί επίσης έχει ελλείψεις σε κάποια πυρομαχικά. Μέχρι τώρα, έχουν χρησιμοποιηθεί 850-900 πυρομαχικά με κλειδαριά στόχου σε μεγάλη εμβέλεια, όπως κατευθυνόμενοι πύραυλοι. Δεν είναι δυνατή η αντικατάστασή τους με μη κατευθυνόμενα όπλα.


 
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα για να καλύψει τις ελλείψεις της σε αυτό το θέμα.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει τακτική ροή όπλων και στρατιωτικών πυρομαχικών από δυτικές χώρες προς την Ουκρανία. Αυτό ανεβάζει και το ηθικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα παράσχουν επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια σε αμυντική υποστήριξη.

Είναι γνωστό ότι εκτός από περισσότερους αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ θα προμηθεύουν και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα με το όνομα Switchblade. Αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να φορτωθεί με εκρηκτικά και να πυροδοτηθεί στο σημείο που φτάνει στο στόχο.

Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης ότι ο Πούτιν έχει ακόμα αρκετή στρατιωτική δύναμη για να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας για πολύ καιρό ακόμη.

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών λέει ότι παρά τη μερική απογοήτευση μέχρι στιγμής, ο Πούτιν δεν θα τα παρατήσει και πιθανότατα θα αυξήσει τις επιθέσεις του. «Ο Πούτιν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να νικήσει στρατιωτικά την Ουκρανία», λέει.

Παρόλο που ο ουκρανικός στρατός έχει δείξει αποτελεσματική άμυνα μέχρι στιγμής, δυτικοί ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι το υλικό στα χέρια τους μπορεί να εξαντληθεί γρήγορα, εκτός εάν υπάρξει πολύ σοβαρή υποστήριξη και προμήθεια. Γιατί, αν και όχι τόσο όσο στην αρχή του πολέμου, η υπεροχή εξακολουθεί να βρίσκεται στον ρωσικό στρατό.