Γιατί είναι κομβικός για τις εξελίξεις ο θάνατος του Διοικητή της Ρωσικής Μεραρχίας ΑλεξιπτωτιστώνΗ απώλεια του Ρώσου Υποστράτηγου είναι ενδεικτική της σφοδρότητας διεξαγωγής των επιχειρήσεων και του γεγονότος ότι αυτές δεν εξελίσσονται καλά για τους Ρώσους

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ μεταξύ των απωλειών των εμπολέμων  καταγράφονται εκτός από τους αμάχους και τους στρατιώτες και απώλειες σε λίαν υψηλόβαθμους αξιωματικούς. 

Χθες όπως γράψαμε πρώτοι έγινε γνωστό από Ουκρανικά ΜΜΕ, ότι ο Διοικητής της  ρωσικής αερομεταφερόμενης  Ορεινής Μεραρχίας και Υποδοικητής  της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας,  Υποστράτηγος Andrei Sukhovetsky, σκοτώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Τα Ουκρανικά ΜΜΕ επικαλούνται  ανακοίνωση στα κοινωνικά δίκτυα του εκπρόσωπου της Ένωσης Ρώσων Αλεξιπτωτιστών στην περιοχή του  Κίροφ, Σεργκέι Τσίπιλεφ.

«Με πολύ πόνο, λάβαμε την τραγική είδηση για το θάνατο του φίλου μας, Υποστράτηγου Αντρέι Αλεξάντροβιτς Σουχοβέτσκι, στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης», δημοσίευσε ο Τσιπιλίοφ. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Αντρέι Σουχοβέτσκι ήταν 47 ετών και ένας βετεράνος με πολλά παράσημα διορίστηκε αναπληρωτής διοικητής του στρατού τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Σουχοβέτσκι διοικούσε την 7η Μεραρχία Αερομεταφερόμενης Εφόδου στο Νοβοροσίσκ για τρία χρόνια. Ολοκλήρωσε τις μάχιμες αναπτύξεις στον πόλεμο της Τσετσενίας, την Αμπχαζία και την επέμβαση στη Συρία.

Ο θάνατος του Σουχοβέτσκι ανεβάζει τον ουκρανικό στρατό και τις κοινωνικές σφαίρες ως ένα άλλο ενθαρρυντικό σημάδι ότι η ρωσική εισβολή δεν προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί.

Τιμήθηκε με δύο Τάγματα Θάρρους, το Τάγμα Στρατιωτικής Αξίας και το Μετάλλιο Θάρρους.
 
Χθες, το Κρεμλίνο παραδέχτηκε ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1.600 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε από Ουκρανό ελεύθερο σκοπευτή 

Το τί σημαίνει αυτό  για την διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, εφόσον φυσικά αληθεύει ως γεγονός, το αναλύουμε όπως παρακάτω

Τακτική διεξαγωγής αερομεταφερόμεων επιχειρήσεων
Είναι γνωστό ευρέως ότι η Ρωσία υπερτερεί σαφέστατα έναντι της Ουκρανίας από άποψης αεροπορικής ισχύος, γεγονός το οποίο της παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τοπική αεροπορική υπεροχή.

Για να γίνει απλά κατανοητό αυτό σημαίνει ότι σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο η Ρωσική πολεμική αεροπορία κυριαρχεί απόλυτα της Ουκρανικής.

Αυτή είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση διεξαγωγής αερομεταφερόμεων επιχειρήσεων από την πλευρά της Ρωσίας, γιατί όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς η ρίψη Ρώσων αλεξιπτωτιστών σε ένα πεδίο μάχης όπου δεν κυριαρχεί η Ρωσική αεροπορία  και δεν έχει κατασταλεί η Ουκρανική αεράμυνα θα ισοδυναμούσε με καθαρή αυτοκτονία.

Συνεπώς η ζώνη ρίψεως των Ρώσων αλεξιπτωτιστών θα έπρεπε  να είναι ασφαλής και να έχει εκκαθαριστεί από Ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών γίνονται σε κύματα και ο Διοικητής Μέραρχος, ποτέ για ευνόητους λόγους δεν είναι στο αρχικό κύμα.

Ακολούθως μετά την ρίψη των αλεξιπτωτιστών, ακολουθεί η  ανασυγκρότηση τους, η αρχική εξασφάλιση της ζώνης ρίψεως από τυχόν Ουκρανικές  άμεσες αντεπιθέσεις (εντός 30 λεπτών) και στη συνέχεια η κίνηση των Μοιρών των Αλεξιπτωτιστών για κατάληψη των Αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ) που τους έχουν οριστεί βάσει της αρχικής σχεδίασης, γεγονός που σημαίνει την  άμεση εμπλοκή τους με τις αμυνόμενες Ουκρανικές δυνάμεις.

 
Ενδέχεται η αποστολή των Ρώσων Αλεξιπτωτιστών να μην ήταν τελείως ανεξάρτητη, αλλά να ήταν η ενίσχυση ήδη  άλλων μαχομένων μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων ρωσικών δυνάμεων ή η συνένωση μαζί τους.

Σε όποια των περιπτώσεων ο Διοικητής της Μεραρχίας  Αλεξιπτωτιστών με το Επιτελείο του είναι εκείνος ο οποίος συντονίζει την διεξαγωγή των επιχειρήσεων και βρίσκεται σε σχετική απόσταση ασφαλείας από το την γραμμή επαφής του μετώπου

Ένας από τους τρόπους επέμβασης του εκάστοτε στρατιωτικού Διοικητή στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, είναι η προσωπική παρουσία του στο πεδίο της μάχης, αφού αυτό σημαίνει εμψύχωση των εμπρός μαχομένων τμημάτων του, βελτίωση του ηθικού του και καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης  από τον ίδιο τον Διοικητή.

Κατά συνέπεια η απώλεια του Ρώσου Υποστράτηγου είναι ενδεικτική της σφοδρότητας διεξαγωγής των επιχειρήσεων και του γεγονότος ότι αυτές δεν εξελίσσονται καλά για τους Ρώσους, αφού αναγκάζονται Ανώτατοι Ρώσοι Αξιωματικοί να μάχονται στην πρώτη γραμμή, αφού όπως προαναφέραμε ο Ρώσος Υποστράτηγος σκοτώθηκε από Ουκρανό ελεύθερο σκοπευτή και συνεπώς βρισκόταν στο βεληνεκές του όπλου του, άρα στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Επίσης η απώλεια του εν λόγω Διοικητή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά  τόσο από πλευράς χρόνου τουλάχιστον την κατάληψη των ΑΝΣΚ από τους Ρώσους αλεξιπτωτιστές, όσο και από πλευράς ηθικού τους, αφού έχασαν τον Διοικητή τους.

Παράλληλα η απώλειά του εμψυχώνει τους αμυνόμενους Ουκρανούς , ενώ αναμένουμε πληθώρα ειδήσεων για τον θάνατό του από τα Ουκρανικά ΜΜΕ στη συνέχεια στα πλαίσια των ΨΕΠ (Ψυχολογικών επιχειρήσεων), οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον πόλεμο.