Οι ΗΠΑ βγάζουν από την ”εντατική” την τουρκική οικονομία-Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: ”Οι εταιρείας μας που φεύγουν από την Ρωσία να πάνε στη Τουρκία”!

 

Πισώπλατη ”μαχαιριά” από τις ΗΠΑ κατά της Ελλάδας, καθώς όπως φαίνεται βγάζουν από την ”εντατική” την τουρκική οικονομία!

”Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει τις αμερικανικές εταιρείες να στραφούν στην Τουρκία”, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι!

”Ορισμένες από τις εταιρείες των ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Και κάποιοι είπαν ότι θα μεταφέρθούν στην Τουρκία», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζέφρι Φλέικ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα. ”Πιστεύω επίσης ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν την τουρκική αγορά”, είπε ο Φλέικ!

”Εκτός από όλες τις προκλήσεις, η σύγκρουση έφερε επίσης στρατηγικές ευκαιρίες για την Τουρκία”, δήλωσε ο Myron Brilliant, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. ”Η Τουρκία θα μπορούσε να προσελκύσει ορισμένες επενδύσεις”, σημείωσε ο Brilliant.

”Πρέπει να έχουμε επίγνωση της τρέχουσας κατάστασης και να επικεντρωθούμε πραγματικά περισσότερο σε αυτή τη συνεργασία. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία που δεν έχει προκύψει στο παρελθόν όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας”, σημείωσε ο Brilliant. ”Πρέπει να πω ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια ευκαιρία τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Τουρκία”.

”Εάν η Τουρκία χαράξει τις σωστές οικονομικές πολιτικές και συνεχίσει να βελτιώνει την ψηφιακή και φυσική της υποδομή, υπάρχει μια ευκαιρία για τις εταιρείες των ΗΠΑ να επεκτείνουν την παρουσία τους εδώ και να εμβαθύνουν τις επενδύσεις τους”, είπε.

Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έγιναν στο περιθώριο μιας τελετής υπογραφής μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB) και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, καθώς επιδιώκουν να θέσουν το έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών συνδέσεων.

Ο Brilliant τόνισε τη σημασία της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας, λέγοντας ότι ”είναι ένα κέντρο που συνδέεται με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.”

Ωστόσο, είπε επίσης ότι η χώρα πρέπει να βελτιώσει το ψηφιακό πλαίσιο και την υποδομή της και επίσης να εξασφαλίσει ένα πιο ελκυστικό ρυθμιστικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

”Μαζί με τις προκλήσεις που προέκυψαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πιστεύουμε ότι υπάρχουν επίσης διάφορες ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία.”

Ο Φλέικ είπε ότι θα υπάρξουν κάποιες διαταραχές στο εμπόριο βραχυπρόθεσμα λόγω των κυρώσεων, αλλά τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών ως εταίρων και συμμάχων.

”Περίπου 1.100 αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία. Κάποιοι από αυτούς φεύγουν τώρα. Κάποιοι είπαν επίσης ότι θα μεταφέρουν ορισμένες από τις επιχειρήσεις τους στην Τουρκία”, σημείωσε ο πρέσβης.

”Πάντα λέω στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Τουρκία είναι μια αγορά που πρέπει να σκεφτούν για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις τους”.

Δηλώσεις από τον Michael McCaul:

”Η Ουκρανία χρειάζεται UAV και αντιαεροπορικά συστήματα. Αυτά θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά ενάντια στα ρωσικά αεροσκάφη.

Τα τουρκικά UAV έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά και ζήτησα από τον Τούρκο πρέσβη να αυξήσει την προμήθεια τους στο Κίεβο”, ανέφερε το Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων!