Κάλλιο πέντε και στο χέρι! Ο Πούτιν περιορίζει τις φιλοδοξίες του στην Ανατολική Ουκρανία-Τα συμπεράσματα από τις διαπραγματεύσειςΚίεβο, Λβίβ και Οδησσός δεν κινδυνεύουν

Οπόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ιδίως στο νότιο τομέα , με την Μαριούπολη να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι πλέον σύμφωνα με Ουκρανικά και Δυτικά ΜΜΕ επιχειρούν να περικυκλώσουν τις Ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στο Ντομπάς , όπως είχαμε προβλέψει σε άρθρο μας εδώ και έξι ημέρες.

Πέραν  των στρατιωτικών επιχειρήσεων σήμερα στην Κων/πολη είχαμε την συνάντηση διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια τερματισμού του πολέμου και εύρεσης λύσης.

Σε αυτές τις συνομιλίες αναφέρεται μέρος άρθρου της dw.com/en, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, με την ουκρανική πλευρά να λέει ότι υπήρξαν αρκετές εξελίξεις για να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Pροέδρων των δύο χωρών.

Η Ρωσία είπε ότι οι συνομιλίες ήταν "εποικοδομητικές", αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος προς τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, ο Ρώσος κορυφαίος διαπραγματευτής Μεντίνσκι είπε ότι μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι είναι δυνατή μόνο εάν εγκριθεί μια συμφωνία από τα υπουργεία Εξωτερικών και των δύο χωρών.

Μετά τις συνομιλίες, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές είπαν στους δημοσιογράφους ότι το Κίεβο θα συμφωνούσε σε ένα ουδέτερο καθεστώς εάν τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα εγγύησης ασφάλειας

Είπαν ότι το Ισραήλ, η Πολωνία, ο Καναδάς και η Τουρκία θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των εγγυητών ασφαλείας της Ουκρανίας.

Το ουδέτερο καθεστώς θα περιλαμβάνει τη μη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο ουκρανικό έδαφος.
 
Χρειάζεται πλήρης ειρήνη σε όλη την Ουκρανία για να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε τελική συμφωνία με τη Ρωσία, τόνισε η ουκρανική πλευρά, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί δημοψήφισμα στην Ουκρανία για τους όρους οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας.

Πρότειναν επίσης τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τη Ρωσία για το καθεστώς της Κριμαίας.

Οι συνομιλίες την Τρίτη διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με περιστασιακά διαλείμματα. Δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα.

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες στην Τουρκία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας επικεντρώνονται στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και σε κατάπαυση του πυρός.

«Μόνο με αυτή τη συμφωνία μπορούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο με τρόπο που χρειάζεται η Ουκρανία», είπε. Ο Podolyak πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συζητούσαν επίσης υποτιθέμενες παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου.

Η Ρωσία ισχυρίζεται  ότι το κύριο καθήκον του στρατού είναι τώρα να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε την Τρίτη ότι η στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας έχει υποβαθμιστεί σοβαρά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Το μαχητικό δυναμικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που καθιστά δυνατή την εστίαση της κύριας προσοχής και των βασικών προσπαθειών για την επίτευξη του κύριου στόχου , την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Ο ισχυρισμός του Σόιγκου ήρθε παρά την απροσδόκητα ισχυρή αντίσταση της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο μήνα, που οδήγησε τη Ρωσία να αποτύχει να καταλάβει καμία μεγάλη πόλη και να καθυστερήσει να προελαύνει σε πολλαπλά μέτωπα.

Ωστόσο, ο Σόιγκου επανέλαβε τις δηλώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από αξιωματούχους ότι ο ρωσικός στρατός είχε ολοκληρώσει τον κύριο στόχο της πρώτης φάσης της εισβολής του.

Ο υπουργός τόνισε επίσης την αλλαγή στους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι το κύριο καθήκον του ρωσικού στρατού είναι τώρα να «απελευθερώσει» την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο Ρώσων πληρεξουσίων από το 2015.

Επιπλέον, προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα απαντήσει κατάλληλα εάν το ΝΑΤΟ προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί , τουλάχιστον μέχρις ότου οι Ρωσικές δυνάμεις πετύχουν την "απελευθέρωση " του Ντομπάς.

Εκτίμηση είναι μάλιστα ότι θα ενταθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις  στην υπόψιν περιοχή, αφού οι Ρωσικές  δυνάμεις αποβλέπουν στο να περικυκλώσουν, καταστρέψουν, αιχμαλωτίσουν ή τρέψουν σε φυγή τις Ουκρανικές δυνάμεις που αμύνονται στο Ντομπάς.
 
Μόλις αυτό καταστεί εφικτό και έχοντας ήδη στα χέρια του την Μαριούπολη τότε ο Πούτιν από θέση ισχύος θα διαπραγματευθεί με τον Ζελένσκι και όχι νωρίτερα.

Αναφορικά τέλος με την Ρωσία, η στρατιωτική της αποτυχία να καταλάβει μεγάλες Ουκρανικές πόλεις, οδήγησαν τον Πούτιν να περιορίσει τις φιλοδοξίες του στην Ανατολική Ουκρανία.

Για αυτόν τον λόγο βλέπουμε άλλωστε οι Ρωσικές δυνάμεις στα άλλα μέτωπα να μην επιχειρούν να καταλάβουν Ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο να τις βομβαρδίζουν, αγκιστρώνοντας έτσι τις εκεί ευρισκόμενες ουκρανικές δυνάμεις  και μη επιτρέποντας σε αυτές να κινηθούν προς ενίσχυση αυτών που μάχονται στο Ντομπάς.

Εκτιμούμε ότι Κίεβο, Λβίβ και Οδησσός δεν θα δεχθούν επίθεση από τις Ρωσικές χερσαίες δυνάμεις για να τις καταλάβουν.