Πούτιν: Πώς προστατεύεται από δολοφόνους ο προέδρος της Ρωσίας



Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται πως φοβάται για την ζωή του και την υγεία του αρκετά ωστέ να προστατεύεται με κάθε δυνατό τρόπο από δολοφόνους

Σωματοφύλακες με αλεξίσφαιρους χαρτοφύλακες και πιστόλια υψηλής ισχύος, όμοια stand-in και δοκιμαστές φαγητών είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να προστατεύεται από επίδοξους δολοφόνους.

«Κάποιος στη Ρωσία να σκοτώσει αυτόν τον τύπο», είπε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά ο Πούτιν, ένας πρώην πράκτορας της KGB που βρίσκεται στην εξουσία από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2000, έχει προφανώς εμμονή τόσο με την ασφάλειά του όσο και με την υγεία του – προστατεύοντας τον εαυτό του από δολοφόνους και αποφεύγοντας πάση θυσία τον COVID-19, όπως αποδεικνύεται από τη διάρκεια που έχει έφυγε για να αποφύγει να κολλήσει τον ιό.

Πρόσφατες φωτογραφίες τον δείχνουν να συναντιέται με παγκόσμιους ηγέτες και ακόμη και με δικούς του συμβούλους στα απέναντι άκρα των εξαιρετικά μεγάλων τραπεζιών για να διατηρήσει απόσταση τουλάχιστον 20 πόδια μεταξύ τους, και φόρεσε μια στολή hazmat – πλήρης με αναπνευστήρα ολόκληρου προσώπου – πριν επισκεφτεί ένα νοσοκομείο της Μόσχας θεραπεία ασθενών με κορονoϊό τον Απρίλιο του 2020.

Οι σωματοφύλακες του
Οι σωματοφύλακές του αποτελούν μια ειδική ομάδα μέσω στην Federal Protective Service (FSO) της Ρωσίας, η οποία έχει τις ρίζες της στο 1881, όταν ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Γ΄ περιστοιχιζόταν από φρουρούς, έπειτα από την εκτέλεση του πατέρα του από επαναστάτη που πέταξε βόμβα.

Οι άνθρωποι αυτοί επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια όχι μόνο για τις φυσικές αντοχές τους -πρέπει να αντέχουν το κρύο και να μην ιδρώνουν στη ζέστη- αλλά και για την ψυχολογία τους στην ώρα της δράσης.

Κουβαλούν ειδικούς χαρτοφύλακες τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν ως ασπίδα για να προστατεύσουν τον Πούτιν και ρωσικά πιστόλια SR-1 Vektor των 9 mm.
 
Όταν ο Πούτιν ταξιδεύει, ειδικές ομάδες εξετάζουν τους προορισμούς μήνες νωρίτερα, για να διαπιστώσουν πώς θα αντιδράσει το κοινό, αλλά και εάν υπάρχουν κίνδυνοι όπως κακοκαιρίες, φυσικές καταστροφές κ.α.

Και όπου μένει, ειδικές συσκευές δημιουργούν παρεμβολές στο σήμα για να αποτρέψουν την εξ αποστάσεως πυροδότηση βόμβας, ενώ όλα τα κινητά και οι άλλες συσκευές στην ευρύτερη περιοχή ελέγχονται ηλεκτρονικά.
 
Στον δρόμο, ο Πούτιν κινείται με μία οχηματοπομπή από θωρακισμένα βαν που μεταφέρουν οπλισμένους πράκτορες και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Και όταν βγαίνει έξω, περιστοιχίζεται από τέσσερις κύκλους ασφαλείας, με τους προσωπικούς του σωματοφύλακες να είναι πιο κοντά, κάποιους να βρίσκονται κρυμμένοι ανάμεσα στα πλήθη, άλλους να ελέγχουν την περίμετρο και ελεύθερους σκοπευτές να βρίσκονται σε κοντινές στέγες.

Οι σωσίες
Φήμες ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί σωσίες όταν επισκέπτεται επικίνδυνα μέρη κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Ο ίδιος είχε πει το 2020 σε συνέντευξή του ότι κάθε φορά που του προτείνουν κάτι τέτοιο αρνείται.

Σίγουρα, όμως, έχει κάποιον που δοκιμάζει κάθε γεύμα που του σερβίρεται, ώστε να διαπιστώσει ότι δεν είναι δηλητηριασμένο.

Ο κορoνοϊός
Οι φωτογραφίες από τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες, όπου τους έβαλε να καθίσουν στην άλλη άκρη τραπεζιών με χαρακτηριστικά μεγάλο μήκος, προφανώς για να αποφύγει τις στενές επαφές, έχουν προκαλέσει αίσθηση. Και τον Απρίλιο του 2020, είχε φορέσει ολόσωμη στολή (hazmat suit) και είχε καλύψει όλο το πρόσωπό του για να επισκεφθεί νοσοκομείο με ασθενείς κορωνοϊού.