Πολεμικό Ναυτικό: Οριστικοποίηση του σχεδίου ναυπήγησης των Gowind στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά



Κατά τη τρέχουσα εβδομάδα το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή των συμβάσεων για την απόκτηση των τριών γαλλικών υπερσύγχρονων φρεγατών FDI HN καθώς και των έξι επιπρόσθετων μαχητικών Rafale F3R για τη Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ).

Η πιθανότερη ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης είναι η 24η Μαρτίου σε χώρο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Για την υπογραφή της σύμβασης στην Αθήνα θα βρεθεί και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Ταυτοχρόνως στελέχη του νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (συμφερόντων του εφοπλιστή Προκοπίου) βρέθηκαν στη Γαλλία για τις τελικές συζητήσεις με τη Naval Group με στόχο οι Gowind να ναυπηγηθούν στη χώρα μας. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο και απομένει η ρύθμιση ορισμών τεχνικών λεπτομερειών.

Την ίδια στιγμή ασφαλείς πληροφορίες τόσο από το ΠΝ όσο και τη ΓΔΑΕΕ αναφέρουν πως οι γαλλικές Gowind παραμένουν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το πρόγραμμα κορβετών του ΠΝ.

Η εξαιρετική διαμόρφωση, οι πολύ ανταγωνιστικές τιμές, η δυνατότητα ναυπήγησης στη χώρα μας, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η μεγάλη εμπλοκή ελληνικών εταιρειών σε συνδυασμό με τη περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας σε πολιτικό επίπεδο αποτελούν τα κύρια πλεονεκτήματα της γαλλικής πρότασης.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να μετατεθεί η απόφαση για τις νέες κορβέτες στα τέλη του καλοκαιριού ούτως ώστε μέχρι τότε να έχουν ρυθμιστεί όλα τα τεχνικά ζητήματα για τη ναυπήγηση των Gowind στη χώρα μας (υποδομές, εξοπλισμός, μεταφορά τεχνογνωσίας).