Εμπλοκή & της Ελλάδας;-Δημοκρατικοί & Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον Μπάιντεν: ”Στείλε S-300 στην Ουκρανία”-Αμερικανοί Αξιωματούχοι συζητάνε με συμμάχους”Σε μία σημαντική αποκάλυψη θα προχωρήσει το Directus.gr. Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού CNN, ”σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να αξιολογεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μεταφοράς στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα.

Ενώ αξιωματούχοι της διοίκησης λένε ότι η προσπάθεια να παρασχεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις όπλα αμερικανικής κατασκευής, όπως αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής, ο Λευκός Οίκος δέχεται έντονη πίεση να κάνει περισσότερα.

Συγκεκριμένα, τόσο το Κογκρέσο όσο και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχουν πιέσει τους αξιωματούχους του Μπάιντεν να βοηθήσουν στη μεταφορά βαρύτερων σοβιετικών όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών MiG και των πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-300. Είναι ένα μήνυμα που ο Ζελένσκι θα μπορούσε να επαναλάβει την Τετάρτη όταν θα μιλήσει στο Κογκρέσο.

Αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει βοηθήσει στην παροχή αυτών των βαρύτερων, σοβιετικής κατασκευής οπλικών συστημάτων. Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία εάν εγκριθούν ορισμένες μεταφορές όπλων. Οι αξιωματούχοι έθεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσο χρήσιμα θα ήταν τα μαχητικά MiG.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζεται για να προσδιορίσει ποιες χώρες διαθέτουν σήμερα τα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας S-300 και εξετάζει πώς θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές.

Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, ανέφερε στο CNN τη Δευτέρα, ότι το Κογκρέσο είχε λύσει αυτό το πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο όταν ψήφισε ένα νομοσχέδιο δαπανών 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το πακέτο περιελάμβανε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα για την αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης συμμάχων και εταίρων που έχουν παραδώσει όπλα στην Ουκρανία από τα δικά τους αποθέματα.

«Εκεί πρέπει να παροτρύνουμε τη διοίκηση να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά ενδεχομένως σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι σε θέση να παραδώσουν περισσότερα όπλα όπως το S-300 ή άλλα προηγμένα συστήματα αεράμυνας που μπορούμε συνεργάζονται για να συμπληρώσουν τις δικές τους δυνατότητες», πρόσθεσε ο βοηθός.

Δημοκρατικός Γερουσιαστής ανέφερε τα εξής: “Τα όπλα που θα έχουν πραγματικά σημασία για τους Ουκρανούς είναι οι S-300, οι SAM (πύραυλοι εδάφους-αέρος) και τα drones. Το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει τρόπους για να τα πάρει από συμμάχους.“

Ποιες είναι οι υποψήφιες χώρες

Οι χώρες που έχουν S-300 είναι οι εξής:

Σλοβακία: Μία πυροβολαρχία S-300 με 48 πυραύλους 5V55R.
Βουλγαρία: 10 πυροβολαρχίες S-300. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν το μεγαλύτερο απόθεμα αντιαεροπορικών πυραύλων
Ελλάδα: δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1