Τι είναι οι πύραυλοι Starstreak, που στέλνει η Βρετανία στην ΟυκρανίαΟ υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, είπε ότι «τους προμηθεύουμε- θα πάνε στο θέατρο επιχειρήσεων».

Κώστας Μαυραγάνης

Η Βρετανία προμηθεύει αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, στο BBC την Τετάρτη.

«Τους προμηθεύουμε- θα πάνε στο θέατρο (επιχειρήσεων» είπε ο Γουάλας, σύμφωνα με το BBC.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γουάλας είχε πει ότι είχε ληφθεί απόφαση επί της αρχής για την προμήθεια του οπλικού συστήματος.

Το συγκεκριμένο σύστημα (STARStreak High Velocity Missile- HVM) χρησιμοποιείται από το Βασιλικό Πυροβολικό και τους Βασιλικούς Πεζοναύτες της Βρετανίας για την αντιμετώπιση απειλών από αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν σε χαμηλά ύψη. Ο πύραυλος μπορεί να πετάξει με ταχύτητα τριπλάσια αυτής του ήχου και χρησιμοποιεί τρία βλήματα που θυμίζουν βέλη, τα οποία επιτρέπουν πολλαπλά πλήγματα σε έναν στόχο.

Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευτεί από τον ώμο, από έναν ελαφρύ πολλαπλό εκτοξευτή ή από το τεθωρακισμένο όχημα Stormer. Όπως υποστηρίζεται, δεν υπάρχει τρόπος να δεχτεί παρεμβολές.

Η κατασκευάστρια, Thales, έχει προβεί σε βελτιώσεις για να αυξηθεί η εμβέλειά του πέρα από τα 7 χλμ, και έχει σύστημα καθοδήγησης με λέιζερ ώστε να πλήττονται ακόμα και μικρού μεγέθους, «δύσκολοι» στόχοι.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι της Ουκρανίας έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη Δύση επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι δυτικά μαχητικά θα έρχονταν αντιμέτωπα σε μάχη με ρωσικά αεροσκάφη, κάτι που θα οδηγούσε σε γενικευμένο πόλεμο με τη Ρωσία.

Η θέση της Βρετανίας είναι πως στην Ουκρανία προμηθεύονται αμυντικού χαρακτήρα όπλα (περιλαμβανομένων αντιαρματικών και αντιαεροπορικών), τα οποία θα επιτρέπουν στην Ουκρανία να υπερασπίζεται τους ουρανούς της απέναντι στις αεροπορικές δυνάμεις των Ρώσων εισβολέων χωρίς να στέλνουν αεροπλάνα χώρες του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Reuters, Forces.net