Η Ρωσία επιστρατεύει τα πανίσχυρα Su-35 για να καταστείλει τις ουκρανικές άμυνες



Τα Su-35, τα οποία είναι τα πιο ισχυρά μαχητικά της Μόσχας, θα χρησιμοποιηθούν για SEAD επιχειρήσεις

Τον Ιανουάριο, το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η πολεμική αεροπορία της χώρας μετέφερε Su-35 μαχητικά στην Λευκορωσία ως απάντηση στις ΗΠΑ. Σήμερα, όσο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρεται πως η χώρα τα χρησιμοποιεί εναντίων στόχων των αμυνομένων.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται, ακόμη και μετά της δηλώσεις του Ζελένσκι πως η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ και πως είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί με την ανεξαρτητοποίηση του Λουνγκάσκ και του Ντόνετσκ.

Παράλληλα, τα μαχητικά Sukhoi Su-35S Flanker-E της ρωσικής αεροπορίας έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις καταστολής εχθρικών αντιαεροπορικών αμυνών (SEAD) πάνω από την Ουκρανία σε μία προσπάθειά των Ρώσων να εξουδετερώσει τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας στο έδαφος.

Οι αποστολές SEAD είναι στρατιωτικές πράξεις που στοχεύουν στην καταστολή των εχθρικών αντιαεροπορικών συστημάτων ξηράς, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν μόνο πυραύλους επιφάνειας-αέρος και αντιαεροπορικό πυροβολικό, αλλά και συστήματα όπως ραντάρ έγκυρης προειδοποίησης, συστήματα με λειτουργίες ελέγχου, διοίκησης και επικοινωνίας και ταυτοποίησης στόχων.

Η Ρωσία πρόσφατα αύξησε τις αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία, καταστρέφοντας στρατιωτικούς στόχους και διαδρόμους αεροδρομίων. Για να σταματήσει τους Ρώσους, ο Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ την απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, το αίτημά του όμως απορρίφθηκε. Η Ρωσία δηλώνει πως κατέστρεψε πάνω από 2.500 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία μέχρι στιγμής.


 
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Πολέμου της Ουάσινγκτον, οι ρωσικές δυνάμεις τώρα συγκεντρώνονται γύρω από το Κίεβο από ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά μέτωπα. Μία συντονισμένη επίθεση είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει σύντομα. Το Ινστιτούτο επίσης ανέφερε πως τα επιθετικά στρατεύματα αντιμετώπισαν κάθε υλικοτεχνικό θέμα και είναι πλέον έτοιμα να χτυπήσουν.

Παρά τις γερές άμυνες της Ουκρανίας στο Κίεβο, η χρήση των Su-35 πιθανότατα θα κοστίσει πολύ στους Ουκρανούς. 

Μέχρι στιγμής, η Μόσχα χρησιμοποιήσει την αεροπορική της υπεροχής μόνο σε μικρή κλίμακα. Ο στρατός του Πούτιν εστίασε στην χρήση αρμάτων μάχης και μονάδων πυροβολικού παρά σε εναέρια μέσα και χτυπήματα. Ωστόσο, η στρατηγική τους φαίνεται να έχει αλλάξει τις τελευταίες μέρες, αφού όπως βλέπουμε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας παίρνει όλο και πιο ενεργό ρόλο στην εισβολή.

Τα Flankers Για Αποστολές SEAD

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας έδειξε στις 7 Μαρτίου τα Su-35 του, τα οποία είναι οπλισμένα με Kh-31PM πυραύλους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά πηγών ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων.

Ένα ζευγάρι Su-35S φάνηκε να απογειώνεται για εναέρια περιπολία μάχης, ενώ ένα από αυτά ήταν εξοπλισμένο με δύο Kh-31P όπλα και πυραύλους R-77 και R-73.