«USS Bainbridge “VS” Admiral Kasatonov» -«Ναυμαχία» στο Αιγαίο στη «σκιά» του πολέμου στην ΟυκρανίαΤα πρώτα επεισόδια της ιδιότυπης αυτής «ναυμαχίας» εξελίχθηκαν αρχικά στο Ιόνιο με τα Ρωσικά πολεμικά πλοία να παρακολουθούν τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα η οποία πραγματοποιούσε γυμνάσια με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman αρκετές ημέρες πριν από τη Ρωσική εισβολή.
 
Του Κώστα Σαρικά

Την ώρα που ο Ρωσικός στρατός πολιορκεί το Κίεβο, ισοπεδώνει το Χάρκοβο και εισβάλει στη Μαριούπολη και ενώ ο στόλος της Μόσχας έχει προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας τόσο από τη Μαύρη Θάλασσα όσο και από τη Θάλασσα Αζόφ, ο «ψυχρός» πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει μεταφερθεί εκατοντάδες μίλια μακριά στο Αιγαίο.

Τις τελευταίες ώρες δυο πανίσχυρα πολεμικάπλοία των δύο υπερδυνάμεων πλέουν σε Διεθνή Ύδατα μεταξύ Λήμνου και Λέσβου με κατεύθυνση προς την είσοδο των Στενών. Πρόκειται για το Αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Bainbridge και τη Ρωσική φρεγάτα «αστακό» Admiral Kasatonov τα οποία βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» μεταξύ τους με το Kasatonov να έχει γίνει «σκιά» του Bainbridge όσο το αντιτορπιλικό κινείται στο Αιγαίο. Δυο πλοία τα οποία δείχνουν ισοδύναμα αφού διαθέτουν  τρομακτική ισχύ πυρός και δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Το αντιτορπιλικό USS Bainbridge κλάσης Arleigh Burke έχει εκτόπισμα 9200 τόνους, μήκος 155 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 30 κόμβων. Με όπλο τους πανίσχυρους βαλλιστικούς πυραύλους Tomahawk  οι οποίοι στην έκδοση BlockII TLAM-A μπορεί να χτυπήσει στόχους στο έδαφος σε απόσταση έως και 1550 μίλια δηλαδή σχεδόν 2500 χλμ η οποία φυσικά καλύπτει ακόμα και από το Αιγαίο ολόκληρη την Ουκρανία αλλά και μεγάλο μέρος της Ρωσίας. Με τους Tomahawk να είναι τα Στρατηγικά όπλα τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει τις τελευταίες δεκαετίες οι ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι πύραυλοι Cruise Τοmahawk κατευθύνονται  με πολλαπλούς τρόπους και από διαφορετικούς αισθητήρες προκειμένου να χτυπήσουν στόχους με «χειρουργική» ακρίβεια όπως δορυφόροι, μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ, μη επανδρωμένα UAV αλλά ακόμα και από κομάντος στο έδαφος.

Βαριά οπλισμένο όμως είναι και το Ρωσικό Admiral Kasatonov το οποίο λόγω του εκτοπίσματος των 4500 τόνων θεωρείται φρεγάτα όμως οι δυνατότητές του προσεγγίζουν αντιτορπιλικά ή ακόμα και καταδρομικά. Διαθέτει μεταξύ άλλων στο οπλοστάσιό του τους «φονικούς» Kalibr, πυραύλους Cruise αντίστοιχων δυνατοτήτων με τους Αμερικανικούς Tomahawk. Mε το βεληνεκές τους στην πιο σύγχρονη έκδοση 3Μ-14/3Μ-14Τ να αγγίζει ακόμα και τα 2500 χλμ. Οι Ρώσοι σύμφωνα με τους Ουκρανούς αλλά και μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τους Kalibr από πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα για να πλήξουν στρατηγικούς στόχους στις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία.

Το Admiral Kasatonov είναι το πιο καινούργιο πλοίο του Ρωσικού Στόλου αφού ανέλαβε επιχειρησιακά καθήκοντα μόλις πριν από ενάμιση χρόνο τον Ιούλιο του 2020. Κλάσης Admiral Gorshkov δηλαδή των πιο σύγχρονων Ρωσικών πλοίων, είχε ελλιμενιστεί για λίγες ώρες τον Μάρτιο του 2021 στο λιμάνι του Πειραιά για να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Τα πρώτα επεισόδια της ιδιότυπης αυτής «ναυμαχίας» εξελίχθηκαν αρχικά στο Ιόνιο με τα Ρωσικά πολεμικά πλοία να παρακολουθούν τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα η οποία πραγματοποιούσε γυμνάσια με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman αρκετές ημέρες πριν από τη Ρωσική εισβολή. H επίθεση των Ρώσων τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης σήμανε συναγερμό σε ολόκληρη την υφήλιο πόσο μάλλον στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ οι οποίες βρίσκονται κοντά στη «θερμή» περιοχή της Ουκρανίας. Και ενώ ήδη μια πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα έτοιμη να υποστηρίξει την εισβολή και τις επιχειρήσεις των Ρώσων.

Η ΝΑΤΟϊκή αρμάδα κινήθηκε ανοιχτά της Κρήτης όπου πλέει τα τελευταία 24ωρα.

Από το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman απογειώνονται καθημερινά μαχητικά F-18 και εκπαιδεύονται στην ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με όλα τα Συμμαχικά πλοία. Στην ίδια πάντως περιοχή και οι Ρώσοι διαθέτουν πολεμικό πλοίο το οποίο επιτηρεί συνεχώς τις κινήσεις του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου και των Μονάδων που το συνοδεύουν.