Έρχεται δεύτερη επιταγή ακρίβειας: Πότε θα δοθεί το νέο 200ευρω



Όλες τις επιλογές για τη στήριξη των νοικοκυριών εξετάζει η κυβέρνηση

Σε δεύτερη επιταγή ακρίβειας προσανατολίζεται η κυβέρνηση όπως είχε τονίσει και το Newsbomb.gr πριν από λίγες ήμερες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», ο κουμπαράς του νέου κύκλου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου και είναι προτεραιότητα, όπως τονίζουν οι πληροφορίες, η δύναμη πυρός να διοχετευθεί στη στήριξη των ευάλωτων και κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Το μήνυμα είναι πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για όσο διάστημα χρειαστεί χωρίς να αποκλείεται – παράλληλα με τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό – η συνέχεια των ήδη υπαρχουσών τονωτικών παρεμβάσεων στα εισοδήματα και μετά τον Μάιο, όπως έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.

Η δέσμη μέτρων που εξετάζεται επιδιώκει να αντισταθμίσει σε σημαντικό μεγάλο βαθμό το άλμα του κόστους διαβίωσης, κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλόμισθους και ανέργους. Δεν αποκλείεται ο Μάιος να ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχεια της εφαρμογής μέτρων που υλοποιήθηκαν εκτάκτως τον Απρίλιο όπως η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών, δηλαδή της επιταγής ακρίβειας. 

Η τελευταία θεωρείται ένα εξαιρετικά στοχευμένο και αποτελεσματικό μέτρο, καθώς δίνει απευθείας χρήματα στους δικαιούχους. Για αυτό και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση ακόμη και προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχισθεί με την ίδια ένταση.

Πάντως, το εθνικό σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, με την κυβέρνηση να έχει διαμορφώσει το περίγραμμα και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται αρκετά σενάρια βάσει των ταμειακών και δημοσιονομικών πόρων. Αναλόγως των πολιτικών αποφάσεων στην κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 30 Μαΐου θα οικοδομηθεί το τελικό σχέδιο.