Φρεγάτες: ΜΕΚΟ με Aster και Εxoset Block 3 – Και όμως μπορεί να γίνει



Αν οι εκσυγχρονισμένες ελληνικές φρεγάτες περιλαμβάνουν RAM, CAMMER και Aster 15 ή Aster 30 (με ανάγκη καλύτερου ραντάρ αλλά πιο υψηλό κόστος), θα εξαρτηθεί από το ποια χώρα θα αναλάβει τον εκσυγρονισμό των ελληνικών ΜΕΚΟ.

Φρεγάτες: ΜΕΚΟ με Aster και Εxoset Block 3 μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας και όμως μπορεί να γίνει αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει εκσυγχρονισμό κανονικό.

Άνθρωπος που έχει γνώση των εξοπλιστικών προγραμμάτων έλεγε στο Sportime πως ταυτόχρονα με τις κορβέτες θα τρέξει και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ελληνικών ΜΕΚΟ.

Όμως αυτό που μας έλεγε είναι πως το βάθος του εκσυγρονισμού θα εξαρτηθεί από το κόστος που μπορεί να πληρώσει η Αθήνα.

Αρχικά ξέρουμε πως ο εκσυγρονισμός των ΜΕΚΟ περιλαμβάνει ένα ποσό 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από 120 εκατ. το κάθε πλοιο.

Με το δεδομένο ότι μία καινούργια γαλλική Gowind έχει κόστος (σ.σ. βάσει της πρότασης των Γάλλων) τα 300 εκατ. η μονάδα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως το κόστος εκσυγχρονισμού της κάθε ελληνικής ΜΕΚΟ δεν θα μπορεί (σ.σ. λογικά) να ξεπερνά τα 150 εκατ.

Τώρα, τι θα πρέπει να έχουν οι ελληνικές ΜΕΚΟ για να αξίζει ο εκσυγρονισμός.

Οι τουρκικές προκλήσεις και δραστηριότητες στο Αιγαίο, αλλά και ο πιθανός ρόλος των Bayraktar στην βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας στον Εύξεινο Πόντο, κάνουν την Αθήνα να προσανατολίζεται στην εγκατάσταση RAM και ESSM Block 2 ή CAMM-ER (για αντιαεροπορικά).

Αν οι εκσυγχρονισμένες ελληνικές φρεγάτες περιλαμβάνουν RAM, CAMM-ER και Aster 15 ή Aster 30 (με ανάγκη καλύτερου ραντάρ αλλά πιο υψηλό κόστος), θα εξαρτηθεί από το ποια χώρα θα αναλάβει τον εκσυγρονισμό των ελληνικών ΜΕΚΟ.

Βέβαια εκτός από τα αντιαεροπορικά πρέπει να γίνει εκσυγρχονισμός και στα σόναρ και στο σύστημα μάχης (σ.σ. αυτόν τον εκσυγρονισμό μόνο προτείνουν οι Σουηδοί).

Εκτός όμως των αντιαεροπορικών oι ΜΕΚΟ θα χρειαστούν και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Σήμερα οι ΜΕΚΟ διαθέτουν τους Harpoon, όμως αν θα βάλουμε ΝSM ή Εxoset Block 3 για αντιπλοϊκούς επίσης θα εξαρτηθεί από το ποια χώρα θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών.

ΜΕΚΟ με Aster και Εxoset Block 3 μοιάζει αυτή την ώρα με… σενάριο επιστημονικής φαντασίας όμως μπορεί να γίνει.

Η εκτίμησή μας είναι πως τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών, όπως και τις νέες κορβέτες, θα τον αναλάβουν επίσης οι Γάλλοι.