Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι απάντησαν επίσημα πως θα συνεχίσουν τις παραβιάσεις με τα Bayraktar



Αίτημα της κυβέρνησης να καταθέτουν σχέδια πτήσεως και να μην προσεγγίζουν εγγύτερα των 10 ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναερίου χώρου.

Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι απάντησαν επίσημα πως θα συνεχίσουν τις παραβιάσεις με τα Bayraktar μετά το αίτημα της κυβέρνησης να καταθέτουν σχέδια πτήσεως και να μην προσεγγίζουν εγγύτερα των 10 ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναερίου χώρου.

«Η Άγκυρα απάντησε οριστικά κατηγορηματικά και αρνητικά πως δεν θα καταθέτει σχέδια πτήσεως για τα UAV και ότι θα σέβεται μόνον τα 6 ν.μ. ΕΧΧ και όχι τα 10 ν.μ.», γράφει η έγκυρη Κύρα Αδάμ.

«Στη μακροσκελή, διεθνή αγγελία της Α 2293, στις 16 Απριλίου 2022, η Άγκυρα ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι «…η ελληνική απαίτηση για κατάθεση σχεδίων πτήσεως για τα 10 ν.μ. ΕΕΧ από τα τουρκικά UAV παραβιάζει τους κανόνες του ΙCΑΟ, είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου», σημειώνεται.

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται τις παράνομες απαιτήσεις της Ελλάδας που προσπαθεί με παρανομίες να χτίσει εθνικές θέσεις», αναφέρεται.

«Είναι πρωτοφανής και προκλητική η πρακτική της Ελλάδας να ορίζει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. εθνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ( ΙCΑΟ-ΟΗΕ) κάθε χώρα μπορεί να αξιώσει πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία στον εναέριο χώρο πάνω από την ξηρά και τα χωρικά ύδατα. Τα τουρκικά UAV θα σέβονται τα 6 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσεως,διότι ως στρατιωτικά αεροσκάφη δεν υπόκεινται στη Σύμβαση του Σικάγο, καθόσον η σύμβαση έχει εφαρμογή μόνο στα πολιτικά αεροσκάφη», τονίζεται.