Στην Αφρική βρίσκεται ομάδα στελεχών του Ελληνικού Στρατού



Από Σαββας Δ. Βλάσσης

Στην Αφρική βρίσκεται ήδη ομάδα στελεχών του Ελληνικού Στρατού, με αποστολή την εθνική συμμετοχή στην Εκπαιδευτική Αποστολή της ΕΕ που έχει αναπτυχθεί στην Μοζαμβίκη (EUTM MOZ). Πρόκειται για 8 στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) με επικεφαλής αξιωματικό βαθμού λοχαγού, που προέρχονται από το ΕΤΑ.

Η αναχώρηση της ομάδος πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου, με αεροσκάφος μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαινε επίσης και προσωπικό του Ρουμανικού Στρατού, που συμμετέχει στην ίδια αποστολή, κατόπιν σχετικού αιτήματος διευκόλυνσης της μετακίνησής του στην Μοζαμβίκη. Η συμμετοχή της Ελλάδος εντάσσεται στις αποφάσεις Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ και όπως είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το ΓΕΕΘΑ και η ΔΕΠ οργάνωναν την ελληνική αποστολή. 

Η συμμετοχή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στην Εκπαιδευτική Αποστολή της ΕΕ στην Μοζαμβίκη, αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις Αποστολές Διεθνών Οργανισμών καθώς και στην προβολή των δυνατοτήτων τους σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας σε διεθνές επίπεδο.

Η ανταπόκριση της ΕΕ αποφασίσθηκε στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2021. Επισήμως η EUTM MOZ συγκροτήθηκε τέσσερις μήνες μετά, στις 3 Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα 9 χώρες έχουν αποστείλει προσωπικό για την επάνδρωσή της. Την εν λόγω συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην EUTM MOZ ενέκρινε με απόφασή του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 31 Μαρτίου.

 Η ελληνική συμμετοχή θα έχει διάρκεια 2 ετών (μέχρι το τέλος του 2023) με δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της Αποστολής. Το προσωπικό της ελληνικής αποστολής θα αλλάζει εκ περιτροπής ανά 6μηνο και θα προέρχεται σε επόμενα στάδια από διαφορετικές μονάδες της ΔΕΠ.