Ουκρανία: Γιατί τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν κλαδιά δέντρων για καμουφλάζ;



Τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία προσπάθησαν να αποφύγουν τον εντοπισμό και την επίθεση χρησιμοποιώντας κλαδιά δέντρων και άχυρα, ακόμη και κομμάτια χαλιών, για να κρύψουν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, κάτι που οι αναλυτές αποκαλούν «εκπληκτική έλλειψη πολυπλοκότητας» για έναν τόσο προηγμένο στρατό και πόσο κακώς προετοιμασμένοι ήταν για τη μάχη που εκτυλίχθηκε.

Το καμουφλάζ, είτε για προσωπικό είτε για εξοπλισμό, είναι ένα θεμελιώδες μέρος της μάχης, ακόμη και καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως τα drones, οι δορυφορικές εικόνες και τα υπέρυθρα πεδία έχουν κάνει πιο δύσκολο το να κρυφτείς στα σύγχρονα πεδία μάχης. Λειτουργεί παραμορφώνοντας τα σχήματα και μειώνοντας τις θερμικές υπογραφές, ξεγελώντας ουσιαστικά το μάτι για να δημιουργήσει αμφιβολίες.

Ωστόσο, για ορισμένους παρατηρητές που έχουν παρακολουθήσει στενά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις, παρά τη στρατιωτική τους υπεροχή, έχουν επιδείξει έναν βαθμό ερασιτεχνισμού. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια σειρά από ρωσικές «επινοήσεις» για τον τρόπο του καμουφλάζ.


Σε ένα βίντεο, που υποτίθεται ότι καταγράφηκε από έναν Ρώσο στρατιώτη που αναζητούσε κάλυψη ανάμεσα σε μια ομάδα τεθωρακισμένων οχημάτων που δεν λειτουργούν, κλαδιά πεύκου είναι ορατά κατά μήκος μιας από τις πλευρές του οχήματος. Είναι ένα θέαμα που «μυρίζει απόγνωση», είπε ο Μάικ Τζέισον, ένας συνταξιούχος αξιωματικός τεθωρακισμένων του αμερικανικού στρατού που υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η στρατιωτική τακτική των ΗΠΑ, σημείωσε ο Τζέισον, είναι να καλύπτονται ολόκληρα οχήματα με ελαφρύ δίχτυ παραλλαγής όταν δεν κινούνται, ακόμα κι αν είναι μόνο για μικρή διάρκεια. Τα κλαδιά πεύκου, εκτίμησε ο Τζέισον, είναι «καλύτερα από το τίποτα», αλλά φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στερούνται βασικής ικανότητας για τη χρήση καμουφλάζ ή απλά δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Άλλες εικόνες που προέκυψαν από την Ουκρανία δείχνουν θωρακισμένα μέσα μεταφοράς με κάτι που μοιάζει με σανό αχυρώνα σκορπισμένο στις κορυφές τους. Σε ένα ακόμη βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται ρωσικά στρατεύματα να καλύπτουν ένα όχημα με χαλιά ή άλλου είδους βαρύ ύφασμα.


Το δίχτυ και άλλα υφάσματα μπορούν να βοηθήσουν στην απόκρυψη, αλλά είναι περιορισμένης χρήσης στην εποχή των drones και των δορυφορικών εικόνων, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, κάνοντας το καμουφλάζ μια προσπάθεια που προορίζεται κυρίως να εξαπατήσει τα ανθρώπινα μάτια.

Η προφανής έλλειψη σύγχρονων διχτυών παραλλαγής είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα σε αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν μια σειρά από τακτικά λάθη από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στα τέλη του περασμένου μήνα, επιβεβαιώνοντας τις πεποιθήσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του απέτυχαν.

Προς σύγχυση πολλών δυτικών παρατηρητών, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν δείξει την τάση να μιλούν σε μη ασφαλή ραδιόφωνα και κινητά τηλέφωνα , επιτρέποντας στις μυστικές υπηρεσίες του εχθρού να υποκλέψουν τις επικοινωνίες τους. Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές απέτυχαν επίσης να διανείμουν αρκετά καύσιμα και τρόφιμα, ωθώντας τα στρατεύματα να εγκαταλείψουν οχήματα στη θέση τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παραδοθούν.


Πηγή: Washington Post / onalert.gr