Επίσημη απάντηση ΥΠΕΘΑ για ποσότητες και είδη οπλισμού που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία



Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, με θέμα «Ερωτήματα από ποιες στρατιωτικές μονάδες απεσύρθησαν και τον αριθμό των αποσυρθέντων φορητών αντιαρματικών και ρουκετών πυροβολικού τα οποία απεστάλησαν στην Ουκρανία, μέσω Πολωνίας», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: 

Το στρατιωτικό αμυντικό υλικό που απεστάλη, ως έμπρακτη αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, και κατόπιν συνεννόησης με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

είναι το ακόλουθο:

· 400 τυφέκια τύπου ΑK-47, τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις.

· Εκτοξευτές, τους οποίους η χώρα είχε προμηθευτεί προ πολλών ετών.

· Πυρομαχικά για τα ως άνω όπλα.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω δεν αποτελούν κρίσιμο επιχειρησιακό υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Διατέθηκαν από τα αποθέματα ΕΔ, χωρίς να επηρεάζεται η συνολική τηρούμενη στάθμη αποθέματος και, σε καμία περίπτωση, δεν επιφέρουν την παραμικρή επιχειρησιακή αποδυνάμωση των αμυντικών δομών της χώρας. 

Τέλος, αναφορικά με την αναδιάρθρωση της Εθνοφυλακής, το ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο επιτελικής επεξεργασίας, προκειμένου να συνταχθεί σχετικό σχέδιο νόμου εν ευθέτω χρόνω.