Τουρκικό μπαϊράκι από απόστρατους κατά ΗΠΑ-ΝΑΤΟ



Πλήθος Τούρκων στρατηγών ε.α.-ειδικών κατηγορούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δεκάδες Τούρκοι απόστρατοι στρατηγοί και συνταγματάρχες κατηγορούν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ παρά τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει διχάσει την τουρκική κοινωνία, με τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν απόστρατους  στρατηγούς και σχολιαστές που εμφανίζουν ως κύρια αιτία του πολέμου στην Ουκρανία, την Ουάσιγκτον και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Η Τουρκία εντωμεταξύ συνεχίζει να παραδίδει εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου, επικρίνοντας επίσημα τη ρωσική εισβολή ως «παράνομη».

Ωστόσο, οι τηλεοπτικοί του σταθμοί που ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κυβέρνηση έχουν ως επί το πλείστον Τούρκους εθνικιστές ειδήμονες, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστεύουν ότι η Ρωσία προκλήθηκε από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στον πόλεμο και είναι η ίδια θύμα.
Περίπου το 61 τοις εκατό του τουρκικού λαού ακούει και ενστερνίζεται αυτές τις αντιλήψεις.

"Ένας γνωστός ναύαρχος χαιρέτισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως «ένα βήμα για τον τερματισμό της ιμπεριαλιστικής ατλαντικής εποχής», και ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα εξαπατήθηκε στη σύγκρουση και έτσι θα αποδυναμωθεί για τα επόμενα χρόνια.

Άλλοι ειδήμονες ισχυρίστηκαν ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει την Τουρκία, ενώ άλλοι είπαν ότι η Μόσχα δεν σφαγιάζει ανθρώπους και στην πραγματικότητα ανοίγει μια ευκαιρία για ειρήνη με το να μην καταλαμβάνει το Κίεβο, παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός απέτυχε σαφώς να καταλάβει την πόλη.

Το τουρκικό κοινό γνώριζε πάντα την ύπαρξη των λεγόμενων ευρασιανιστών-εθνικιστών στον τουρκικό στρατό, που βλέπουν τους στόχους και την θέση της Τουρκίας να συνδέονται με τη Ρωσία και την Κίνα, ειδικά αυτοί που υπηρετούν στις ανώτερες τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μιλάμε για κύμα αποστράτων στρατηγών και συνταγματαρχών όλων των κλάδων, που εμφανίζονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν σχεδόν ομόφωνα κοινή γραμμή υπέρ της  Ρωσίας.

Η φιλορωσική γραμμή στα μέσα ενημέρωσης έχει προκαλέσει δημόσια αντιπαράθεση με μια σειρά άρθρων και tweets των δύο πρώην Τούρκων πρεσβευτών, Selim Kuneralp και Tunc Ugdul, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κατείχαν βασικές διπλωματικές θέσεις.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι ήταν βαθιά απογοητευμένοι από τη διαστρέβλωση της αλήθειας.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα τριών δεκαετιών αυξανόμενου αντιδυτικού συναισθήματος μέσα στον τουρκικό λαό και κράτος, που απλώς δεν εξετάζουν τα γεγονότα», είπε ο Kuneralp στο Middle East Eye.

«Όταν πρόκειται για τους απόστρατους στρατηγούς, νομίζω ότι πρόκειται για προσωπικά τους παράπονα ενώ υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ», τονίζει ο ίδιος.

Ο αντιαμερικανισμός κυριαρχεί στην Τουρκία από το πραξικόπημα του 1980, το οποίο πιστεύεται ότι υποστηρίχθηκε  από την Ουάσιγκτον. Αργότερα, οι εισβολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν απλώς ενίσχυσαν αυτό το αίσθημα.

Η απόφαση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους Σύριους Κούρδους του YPG που είναι στενά συνδεδεμένος με το PKK, αύξησε την εχθρότητα κατά του αμερικανικού στρατού.

Οι ευρασιανιστές αποτελούν ένα μεγάλο αριθμό ατόμων στην Τουρκία, και έχουν ως επί το πλείστον επικεφαλής τον Ντόγκου Πέριντσεκ, του Κόμματος της Πατρίδας.

Ο Perincek, πρώην μαοϊκός, πιστεύεται ότι έχει συμπάθειες εντός του κράτους και του στρατού, με άτομα που ζητούν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ευρωασιανιστικές απόψεις υπάρχουν στην εφημερίδα Aydinlik, η οποία συνδέεται στενά με τον Perincek.

Η εφημερίδα αρνείται ότι έχει λάβει χώρα γενοκτονία κατά της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα και κατηγορεί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι κατασκεύασαν “ψεύτικες σφαγές” στην Ουκρανία για να κατηγορήσουν τη Ρωσία.

Τέτοιες απόψεις υπάρχουν και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του VeryansinTv, όπου κοσμικοί Τούρκοι-εθνικιστές απόστρατοι στρατηγοί και στρατιωτικοί επιτίθενται τακτικά στη Δύση.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται στενά με το κίνημα του Perincek, με το όνομα United World International (UWI), σε σχέση με τις «προσπάθειες της Ρωσίας να διαδώσει παραπληροφόρηση και να επηρεάσει τις αντιλήψεις».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε δεξαμενές σκέψης και ιστοσελίδες  για να δικαιολογήσει ψευδώς τις δραστηριότητες του Κρεμλίνου, συνδέοντας την οργάνωση που εδρεύει στην Τουρκία με τον σύμμαχο του Πούτιν Yevgeniy Viktorovich Prigozhin, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Ismail Hakki Pekin, πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του τουρκικού στρατού, εμφανίζεται συχνά ως ειδικός στον ιστότοπο του UWI και είναι συχνός καλεσμένος των τηλεοπτικών καναλιών από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία.

Σε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις και άρθρα αρχικά ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία και όλα «ήταν αμερικανικός ψυχολογικός πόλεμος», ενώ αργότερα προέβλεψε ότι η Ουκρανία θα έπεφτε γρήγορα και η Μόσχα θα πετύχαινε αυτό που ήθελε.

Ακόμη και ένας από τους στενούς φίλους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επιχειρηματίας Ethem Sancak, εμφανίστηκε σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό λέγοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ήταν κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται.

«Έχουν ανατρέψει όλους τους ηγέτες μας», είπε στο RBK TV τον περασμένο μήνα. «Ο κύριος ένοχος στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι το ΝΑΤΟ. Είναι αρρώστια και δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας γιατί αν πέσει η Ρωσία, η Τουρκία θα μπορούσε να διαιρεθεί», τόνισε ο ίδιος.

Ο Sancak, ο οποίος είναι επίσης κοντά στον Perincek και επισκεπτόταν τη Μόσχα με αντιπροσωπεία του Κόμματος της Πατρίδας όταν εμφανίστηκε στο RBK TV, παραπονέθηκε ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν από το Κίεβο για να χτυπήσουν ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμό.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν γνώριζε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της Ρωσίας «με αυτόν τον τρόπο».

Το παράρτημα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Κωνσταντινούπολης νωρίτερα αυτόν τον μήνα ξεκίνησε διαδικασίες για την απέλαση του Σαντζάκ, αφού ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του ήρθαν στην εξουσία χάρη στην Ουάσιγκτον.

Ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής Kuneralp δεν κατανοεί την ευρωασιατική θέση. Σημειώνει ότι ο κομμουνισμός έχει πεθάνει εδώ και καιρό, και είπε στο MEE ότι δεν υπάρχει ιδεολογικό κίνητρο για να στηρίξουμε χώρες όπως η Ρωσία, όπου η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται.

«Μιλούν πάντα για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι Αμερικανοί στρατιώτες στους στρατιώτες μας στο Ιράκ το 2003, αλλά κανένας από αυτούς δεν αναφέρει πώς η Ρωσία δολοφόνησε 34 Τούρκους στρατιώτες στη Συρία πριν από δύο χρόνια», είπε ο ίδιος.

Ο Ουγκντούλ, έτερος πρώην πρεσβευτής, είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα σοφό για τη στρατιωτική ελίτ της Τουρκίας να ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας και να προσπαθήσει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, παρά τα αμερικανικά παραπτώματα και παραβιάσεις στην περιοχή.

«Είναι παράξενο να είσαι τόσο αντιδυτικός ενώ τα παιδιά σου σπουδάζουν σε δυτικές χώρες και εγκαθίστανται εκεί, και η πλειοψηφία από εσάς δεν σκέφτεστε να ζήσετε στη Μόσχα ή στο Πεκίνο», είπε ο Ουγντούλ.

«Η Ρωσία πολέμησε 12 φορές εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατέλαβε τουρκικά εδάφη. Ο πραγματικός λόγος που δεν μπορούν να το κάνουν τώρα είναι η ένταξη μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο, η ευρεία παρουσία φιλορωσικών φωνών στην τουρκική τηλεόραση επηρεάζει το κοινό.

Μια δημοσκόπηση του Μαρτίου που διεξήχθη από τη Metropoll έδειξε ότι το 48 τοις εκατό του τουρκικού κοινού πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ευθύνονται για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Περίπου το 7,5% κατηγόρησε την ίδια την Ουκρανία για την κατάσταση, και μόνο το 33,7% ανέφερε ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη.

Ο Ozer Sancar, γενικός διευθυντής της Metropoll, δήλωσε ότι το αντιδυτικό αίσθημα κυριαρχεί μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία, είτε είναι δεξιά είτε αριστερά.

«Ευρασιανιστές απόστρατοι στρατηγοί, ή ειδικοί, μέσω της τηλεόρασης και των μέσων ενημέρωσης τροφοδοτούν το τουρκικό κοινό με τη φιλορωσική ρητορική που στοχοποιεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την εισβολή στην Ουκρανία, παρά τη σφαγή αμάχων», είπε ο Sancar, δείχνοντας το τεράστιο αντιδυτικό μένος των Τούρκων.