Αναφορά στο ΝΑΤΟ για τις νέες παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο



Οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας που οδήγησαν στη διακοπή της άσκησης «Ηνίοχος» και η θυελλώδης αντίδραση του Ισπανού διοικητή. Την Τρίτη, 29 Μαρτίου, περίπου στις 11:15 το πρωί, η Τουρκία έκανε αυτό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεργασίας στα ανατολικά της Καρπάθου μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG2 κι ενώ ήταν σε εξέλιξη άσκηση εναέριας άμυνας, υπήρξε είσοδος δύο τουρκικών F-16 στην περιοχή. Τα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο και πιο συγκεκριμένα σε περιοχή που είχε δεσμευτεί με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για νατοϊκή άσκηση

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Ως αποτέλεσμα της ωμής τουρκικής προκλητικότητας, ο Ισπανός νατοϊκός διοικητής αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία. Εμφανώς εκνευρισμένος από την ανήκουστη -σε επίπεδο ΝΑΤΟ- συμπεριφορά της Άγκυρας κίνησε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες στη Συμμαχία. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ενημερώθηκαν όλα τα κλιμάκια του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την απαράδεκτη συμπεριφορά της «συμμαχικής» -εντός πολλών εισαγωγικών πλέον- Τουρκίας. Μάλιστα, στρατιωτικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι «ο επιτήδειος ουδέτερος δεν είναι πλέον ούτε τόσο επιτήδειος και μάλλον καθόλου ουδέτερος!». Και, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει ισχυρός λόγος που εκφράζεται αυτή η άποψη. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο μέσα σε μία εβδομάδα. Και πάλι, στις 23 Μαρτίου, τουρκικά μαχητικά διέκοψαν νατοϊκή άσκηση με τη δύναμης SNMG2 ανοιχτά της Καρπάθου, καθώς τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια των νατοϊκών πλοίων και μαχητικών που ελάμβαναν μέρος στα σενάρια.

Για την ιστορία, και στις δύο περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν και εκδιώχτηκαν από τα ελληνικά, αλλά οι νατοϊκές ασκήσεις ματαιώθηκαν. Τα… παιχνίδια της Τουρκίας δεν έχουν μείνει ασχολίαστα στη Συμμαχία και σε καμία περίπτωση δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τις ΗΠΑ, αφού, όπως σημειώνεται, «τελικά ο μόνος ωφελημένος είναι η Ρωσία, που ούτε νατοϊκές ασκήσεις θέλει στη γειτονιά της ούτε συμπαγές κλίμα απέναντί της».

Είναι δεδομένο ότι η αναβάθμιση της άσκησης «Ηνίοχος Plus» έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για την άσκηση με τη συμμετοχή δύο αεροπλανοφόρων και της ελίτ των ειδικών δυνάμεων πέντε χωρών πήρε σάρκα και οστά, κάτι που φαίνεται πως δεν άρεσε καθόλου στους στρατιωτικούς επιτελείς της Τουρκίας, όπως μαρτυρούν οι προκλητικές παραβιάσεις. Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, σε αεροπορική άσκηση μεταξύ συμμάχων εντός ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στο Αιγαίο δύο αεροπλανοφόρα, το αμερικανικό «Harry S. Truman» και το γαλλικό «Charles De Gaulle», επιβεβαιώνοντας παλαιότερα δημοσιεύματα της «R» για τα σχέδια του ΓΕΕΘΑ να εξελιχθεί ο «Ηνίοχος» στην κορυφαία αεροπορική άσκηση της Μεσογείου.

Από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου, η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα γίνεται το κέντρο των αεροπορικών επιχειρήσεων για συνολικά εννέα συμμετέχουσες χώρες, αλλά και για εννέα χώρες με παρατηρητές που δίνουν το «παρών» στον «Σούπερ Ηνίοχο», όπως αποκαλείται, που έχει τραβήξει τα βλέμματα όλων των μεγάλων πολεμικών αεροποριών του κόσμου. Τα νούμερα προκαλούν δέος. Συνολικά συμμετέχουν 7.800 στελέχη, εκ των οποίων τα 4.500 από το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», 1.400 από το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» και 1.900 επί ελληνικού εδάφους. Επτά χώρες συμμετέχουν με εναέρια μέσα (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβενία, Ελλάδα), άλλες δύο (Καναδάς, Αυστρία) με προσωπικό, ενώ υπάρχουν ακόμα εννέα χώρες που συμμετέχουν με το καθεστώς του παρατηρητή στην άσκηση.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews:

ΠΗΓΗ:enikos.gr