F-35: «Απελπισία» και νέο «φιάσκο» στην αναβάθμιση των stealth μαχητικών – Αυξάνεται το κόστος, καθυστερεί η παράδοση



Στα τέλη Ιανουαρίου είχαμε γράψει για την πορεία του προγράμματος αναβάθμισης των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην έκδοση «Block 4», η οποία είχε χαρακτηριστεί από αρκετούς αναλυτές και Αμερικανούς αξιωματούχους ως «φιάσκο» λόγω των πολλών προβλημάτων, κάτι που δεν έχει αλλάξει ακόμα, όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη έκθεση του GAO (Government Accountability Office).

Σύμφωνα λοιπόν με την υπηρεσία αυτή, που επιβλέπει και επιθεωρεί αμερόληπτα το κυβερνητικό έργο, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-35 σε Block 4 θα καθυστερήσει για τρία χρόνια, ενώ το εκτιμώμενο κόστος αυξήθηκε κατά 741 εκατομμύρια δολάρια. Αρχικά το πρόγραμμα θα ολοκληρωνόταν το 2026, όμως η φετινή έκθεση του GAO αναφέρει ότι τελικά αυτό θα ολοκληρωθεί στο οικονομικό έτος 2029 και σε ό,τι αφορά το κόστος, αυτό αυξήθηκε από τα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα 15,1 δισεκ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.

Οι παράγοντες για την αύξηση του κόστους
Σύμφωνα με το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης, δύο κύριοι παράγοντες οδήγησαν στην αύξηση του κόστους. Ο πρώτος λόγος είναι η διαδικασία Technology Refresh 3 (TR-3), η οποία αφορά την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών στα F-35 με την ενσωμάτωση, μεταξύ άλλων:

νέου λογισμικού,
αναβαθμισμένου πυρήνα επεξεργαστή,
νέας μονάδας μνήμης
συστήματος πανοραμικής απεικόνισης πιλοτηρίου.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος ήταν η αύξηση του κόστους για την διεξαγωγή δοκιμών και εργαστηριακών αναβαθμίσεων που θα επιτρέπουν στους μηχανικούς να κάνουν δοκιμές νέων όπλων στο μέλλον αλλά και να πιστοποιούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα την εύρυθμη λειτουργία των λειτουργικών συστημάτων των μαχητικών αεροσκαφών.

F-35
Οι παράγοντες για την καθυστέρηση του προγράμματος
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του GAO, οι τρεις παράγοντες που συμβάλλουν στις πρόσφατες καθυστερήσεις του προγράμματος σχετίζονται με:

τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην ποιότητα του λογισμικού,
μια παύση στην ανάπτυξη νέου λογισμικού λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης
την προσθήκη νέων ικανοτήτων στα μαχητικά αεροσκάφη έκδοσης «Block 4»
Τα προβλήματα για την ποιότητα λειτουργικών συστημάτων και λογισμικού έχουν αναλυθεί σε προηγούμενη δημοσίευσή μας, αλλά η διακοπή της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη εξ’ ολοκλήρου νέου software έχει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς όπως εξηγεί το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης, αυτή οφείλεται στην μεγάλη αύξηση του κόστους της προαναφερθείσας διαδικασίας Technology Refresh 3.

Έτσι, οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναβάθμισης των F-35 αποφάσισαν ότι προτεραιότητα είναι η TR-3 και όχι η δημιουργία νέου λογισμικού, γεγονός όμως που είχε ως αποτέλεσμα 39 από τις 66 λειτουργικές ικανότητες των F-35 «Block 4» να είναι εκτός χρονοδιαγράμματος και σαν να μην έφτανε αυτό, προστέθηκαν ακόμα 25 λειτουργικές ικανότητες και όπως ήταν αναμενόμενο η ολοκλήρωση των παραδόσεων πλήρως εκσυγχρονισμένων μαχητικών «πήγε πίσω» τρία χρόνια.