Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά και απειλούν με πόλεμο



Σημαντικό βήμα για την περαιτέρω διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και την ισχυρότερη θωράκιση των ελληνικών θέσεων έναντι των παράνομων διεκδικήσεων της Άγκυρας πραγματοποιεί η Αθήνα.
 
Με επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη η ελληνική διπλωματία απορρίπτει στο σύνολό της την παράνομη και ανιστόρητη επιχειρηματολογία της Τουρκίας που συνδέει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου με την κυριαρχία τους.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά με την αβάσιμη υπόθεση ότι η Ελλάδα παραβιάζει την υποχρέωσή της να τα αποστρατικοποιήσει βάσει των Συνθηκών (Λοζάνης και Παρισίων), αντίκειται στη θεμελιώδη αρχή του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τη σταθερότητα των συνόρων και των τίτλων κυριαρχίας» αναφέρει σε επιστολή της η Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον ΓΓ του Οργανισμού.

Στην ελληνική επιστολή τονίζεται ότι ο ορισμός των συνόρων της χώρας δεν συνδέεται με το μέλλον των Συνθηκών, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κλιμακώνει συστηματικά την επιθετικότητά της, απειλεί από το 1995 την Ελλάδα με πόλεμο, διαθέτει ενισχυμένο οπλοστάσιο στις ακτές έναντι των νησιών, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες υπερπτήσεις και διέπεται από πνεύμα αναθεωρητισμού, κλονίζοντας την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφέρει:

«Απαντάμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Συνθήκες σε όλα τα ανυπόστατα που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η τουρκική πλευρά».

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη επαναλαμβάνει την πάγια θέση ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της στο Αιγαίο, ιδίως μέσω νομικά αβάσιμων και ιστορικά ψευδών ισχυρισμών.

»Να σταματήσει ν’ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που επεκτείνει πλήρως τα χωρικά της ύδατα πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια και να απέχει από παράνομες δραστηριότητες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» συνεχίζει στην επιστολή της η Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον ΓΓ του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει:

«Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά από το 1960. Αν δεν υποχωρήσει, είπαμε ξεκάθαρα ότι θα ξεκινήσουμε συζήτηση για την κυριαρχία τους.

»Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους».

Για τα συμπεράσματα των ταξιδιών του σε Ουάσιγκτον και Νταβός ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Ελλάδα πια έχει έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο, είναι μια χώρα η οποία έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις δύσκολες εποχές της κρίσης και αντιμετωπίζεται από όλους, από τους γεωπολιτικούς μας συμμάχους, αλλά και από την οικονομική κοινότητα, ως ένας σοβαρός, αξιόπιστος εταίρος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ισχυρότερη η ελληνική διπλωματική θέση σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος απεύθυνε ομιλία στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας:

«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική θέση μας που συνιστά και μια πρόκληση.

»Και να διεκδικήσουμε, με ρεαλισμό πάντα και με αίσθηση του μεγέθους μας, την αναβάθμιση του αποτυπώματός μας στην ευρύτερη περιοχή».

Προκλητική η Ζαχάροβα
Ενοχλημένη και η Μόσχα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζει:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφερε μια περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών.

»Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια μπαίνει στην ίδια μοίρα με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια».

Άμεση η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου:

«Βλέπουμε ότι αυξάνεται ο κατάλογος όσων δυσαρεστήθηκαν πολύ από την ιστορική επίσκεψη και όσα πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ».

Ευρωπαϊκή απάντηση στις κινήσεις Ερντογάν ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε ότι «Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προστατεύει τα σύνορα κάθε χώρας σαν να είναι δικά της…. Μόνο αυτό μπορεί ν’ αποτελέσει εγγύηση ασφαλείας έναντι του Ερντογάν».

Σε λιμάνι της Ίμβρου εμφανίζεται ελλιμενισμένο το τουρκικό ερευνητικό Γιουνούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας τον οποίο και ενημέρωσε μεταξύ άλλων για την τουρκική προκλητικότητα.

Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας – «Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες»
Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας την Πέμπτη με το τουρκικό συμβούλιο να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου, συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες που θα έπρεπε να ενεργούν με το πνεύμα συνεργασίας και τονίστηκε ότι η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας θα διατηρούνταν ασυμβίβαστα.

Τουρκικών προκλήσεων… συνέχεια – Προβληματική κλιμάκωση βλέπουν οι ΗΠΑ
Η αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας δεν έχει περάσει απαρατήρητη στην Ουάσιγκτον όπου παρακολουθούν προσεχτικά τις κινήσεις της Άγκυρας θεωρώντας άκρως προβληματική την κλιμάκωση της έντασης.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Αλεξανδρούπολη όλοι εδώ γνωρίζουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που παίζει η περιοχή στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και επομένως το πρόσφατο περιστατικό με τα τουρκικά μαχητικά έχει αυξήσει τον προβληματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνοαμερικάνικο Iνστιτούτο έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας του να εγκαλέσει την Τουρκία για τις παραβάσεις και τις υπερπτήσεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι πρόσφατες προκλήσεις είναι κραυγαλέες, και όχι μόνο παραβιάζουν την κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά αποτελούν απειλή για το ίδιο το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.