Κοινό δόγμα Τουρκίας-Πακιστάν – Συνάντηση στρατιωτικών & καθηγητών στην Πόλη – ”Θα πολεμήσουμε μαζί” – Επίθεση σε Δύση!



Τουρκία και Πακιστάν έρχονται πιο κοντά. Η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό, καθώς Τουρκία & Πακιστάν με ”όπλο” τους μετανάστες, θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την χώρα μας. Το πρώτο μήνυμα το έστειλαν στο Σύνταγμα!

Ο ρόλος του Πακιστάν είναι κομβικός στον Κινεζικό “δρόμο του μεταξιού”, τον οποίο στήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία μάλιστα είχε αρνηθεί στις ΗΠΑ την εγκατάσταση στο έδαφος της χώρας των αμερικανικών βάσεων που έδρευαν στο Αφγανιστάν πριν την επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα. Τουρκία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν σε ασκήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο!

Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν επίσης στη Διεθνή αεροπορική άσκηση ¨ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ” όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Τέλος, το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη και είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να καταστήσει την Τουρκία επίσης πυρηνική δύναμη.

Η συνάντηση που καθορίζει την νέα εξωτερική πολιτική:

”Η Τουρκία και το Πακιστάν θα πρέπει να εργαστούν για τις κοινές προκλήσεις, ενώ πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, δήλωσε ομάδα εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες μετά από τετραήμερη συνάντηση διαλόγου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Rabia Akhtar, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λαχώρης και επικεφαλής της πακιστανικής αντιπροσωπείας, είπε ότι υπάρχουν «πολλές κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις από τις οποίες το Πακιστάν και η Τουρκία μπορούν να επωφεληθούν και να πολεμήσουν μαζί».

Μια ομάδα 19 Πακιστανών ακαδημαϊκών και πρώην στρατιωτών διεξήγαγε τετραήμερο διάλογο με τους Τούρκους ομολόγους τους, συζητώντας διάφορες πτυχές διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Aydın της Κωνσταντινούπολης, στο τουρκικό think-tank πολιτικής SETA και στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir.

Η ερευνήτρια Elif Bali Kurtarır από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yıldız είπε ότι η πολιτική της Τουρκίας προς τη Νότια Ασία περιλαμβάνει ανθρωπιστικές πινελιές, όπου η Άγκυρα έχει προσεγγίσει να βοηθήσει σε περιόδους καταστροφών και έχει βοηθήσει τους διωκόμενους όπως οι Ροχίνγκια.

Είπε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής “Asia New”, η Άγκυρα προσπαθεί να “χτίσει νέους δεσμούς και συνεργασία στην περιοχή”.

Ο Hussain Shaheed Suhrwardy, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Πεσαβάρ, είπε ότι το Πακιστάν «ζει σε διαφορετικές συνθήκες και όσοι βρίσκονται στις ακτές του Ατλαντικού δεν καταλαβαίνουν τις συνθήκες μας».

Προτείνοντας την ενίσχυση της συνεργασίας Νότου-Νότου (Ανατολής-Ανατολής), είπε ότι οι νοτιοασιάτες ήταν «αρκετά απογοητευμένοι από το ευρωπαϊκό και ατλαντικό μοντέλο ασφάλειας».

Είπε ότι η περιοχή της Μεσογείου ήταν κάποτε το κέντρο ισχύος που αργότερα μετατοπίστηκε στον Ατλαντικό.

«Εν μέσω της ανόδου της Κίνας», σημείωσε, «αυτό το κέντρο ισχύος επιστρέφει στην Ασία και αυτό το καθεστώς υπερδύναμης θα παραμείνει στην Ασία για τους επόμενους αιώνες».

«Διπλή εξωτερική πολιτική»

Η Esra Hatipoğlu από το Πανεπιστήμιο Bahçeşehir είπε ότι η εμπιστοσύνη και το κοινό συμφέρον είναι σημαντικά ζητήματα μεταξύ δύο εθνών για την οικοδόμηση σχέσεων.

Αναζητώντας τις διαφορετικές εποχές εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ο Hatipoğlu είπε ότι η Άγκυρα έπαιξε έναν ρόλο «διαμεσολαβητικής δύναμης μεταξύ Ανατολής και Δύσης», αναφέροντας ως παράδειγμα τη Διάσκεψη Διαμεσολάβησης της Κωνσταντινούπολης.

Από το 2012, η ​​Τουρκία φιλοξενεί διασκέψεις διαμεσολάβησης στην Κωνσταντινούπολη για να εκμεταλλευτεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ειρηνευτική ατζέντα γενικά και τη διαμεσολάβηση ειδικότερα, φέρνοντας σε επαφή εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες για την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών στη διαμεσολάβηση.

«Η Τουρκία προσπάθησε να λειτουργήσει ως μεσολαβητής για την επίλυση συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια η Άγκυρα προσπάθησε να ενεργήσει ως παράγοντας επίλυσης μετά τη σύγκρουση, αλλά προσπάθησε να θίξει ζητήματα επιλεκτικά, εστιάζοντας στη δύναμή της/ικανότητά της», είπε.

Περιγράφοντας την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως συνδυασμό τριών στοιχείων «ενίσχυση, ανανέωση και προοπτική», είπε ότι η Άγκυρα «ακολουθεί μια διπλή εξωτερική πολιτική».

“Η Άγκυρα απολαμβάνει σχετικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που είναι μια περιφερειακή και μεσαία δύναμη και αλλάζει το παιχνίδι”, είπε ο Hatipoğlu, η Τουρκία πρέπει “να αυξήσει την αυτάρκειά της και να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία”.

Είπε ότι η Τουρκία έχει συνείδηση ​​της αλληλεξάρτησης, της διασύνδεσης και της αλληλεγγύης στη διεθνή πολιτική, ενώ την ίδια στιγμή τα ανθρωπιστικά ζητήματα και η αναπτυξιακή βοήθεια εξακολουθούν να παραμένουν η νούμερο ένα προτεραιότητα.

Ο Τόλγκα Σακμάν, ο οποίος ηγείται του Κέντρου Διπλωματικών Υποθέσεων και Πολιτικών Μελετών (DIPAM) με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένα «πλεονέκτημα» για την πολυεθνική συμμαχία ασφάλειας.

“Είναι ένα αντίδοτο στους ισχυρισμούς ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία Χριστιανών… η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε μουσουλμανικές περιοχές είναι λιγότερο ανησυχητική”, υποστήριξε.

Είπε ότι στις προσπάθειες όπου η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θέλει να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ ως προπύργιο ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, «η διασφάλιση της συνεργασίας της Τουρκίας είναι σημαντική».

Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ, είπε, «συμβάλλει αναγκαστικά στη συνολική ικανότητα του ΝΑΤΟ και συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις αποστολές του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, είπε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «περιορίζει» επίσης τα νέα σύμφωνα αμυντικής συνεργασίας της Τουρκίας με μη μέλη του ΝΑΤΟ.»