Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών: Τα νέα ταχύπλοα σκάφη των Ελλήνων βατραχανθρώπων



Συνολικά 4 νέα ταχύπλοα πνευστού τύπου παρέλαβε η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) δωρεά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τα νέα σκάφη της ΔΥΚ ανήκουν στη κατηγορία των ταχυπλόων σκαφών πνευστού τύπου (φουσκωτά) άκαμπτης γάστρας (RΗIB) και ανοικτού τύπου. Αναφέρονται ως Naval Special Warfare (NSW) και είναι των 11 μέτρων.

Η πρόωση τους επιτυγχάνεται από δύο εσωλέμβιους κινητήρες ντίζελ caterpillar συνολικής ιπποδύναμης 940 ίππων (470 έκαστος). Τα σκάφη NSW επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων και διαθέτουν αυτονομία 190 ναυτικών μιλίων. Δύναται να φέρουν οκταμελή ομάδα βατραχανθρώπων καθώς και δύο άτομα πλήρωμα.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των σκαφών περιλαμβάνει πλήρες πακέτο ναυτικών βοηθημάτων όπως μέσα επικοινωνιών (VHF – UHF) καθώς και συστήματα ηλεκτρονικής πλοήγησης και ναυτιλίας με ραντάρ επιφανείας.

Ο οπλισμός τους αποτελείται από 2 βάσεις εκ των οποίων η μια στη πλώρη και η άλλη στη πρύμνη με συνδυασμό είτε δύο πολυβόλα των 12.7mm είτε ένα πολυβόλο και ένα πολυβομβιδοβόλο Mk19 των 40mm.

Είναι εξαιρετικά σημαντική και αξιοσημείωτη η δυνατότητα τα σκάφη NSW να φέρονται από μεταγωγικά C-130 και να ρίπτονται από αέρος. Η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση προορίζονται κυρίως για αποστολές VBSS και νηοψίες.

Ταυτοχρόνως κατά τη παρούσα περίοδο δοκιμάζεται και αξιολογείται ένα ακόμη απόκτημα της ΔΥΚ, το ελληνικό σκάφος ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) «ΑΓΗΝΩΡ». Στα τελευταία αποκτήματα της ΔΥΚ συγκαταλέγονται επίσης τα 4 αμερικανικά Mark V καθώς και το επίσης ελληνικό ΣΑΠ «ΩΚΥΑΛΟΣ».

Σταδιακά η ΔΥΚ έχει εντάξει στον στόλο της αξιόλογα σκάφη κλειστού τύπου κατάλληλα για αποστολές διείσδυσης ομάδων ΟΥΚ και ακολούθως απαγκίστρωσης – διαφυγής.